Op reis in eigen land: 50 tips

Vlaanderen Vakantieland 14 augustus 2020

De vakantie vieren in Vlaanderen kan ook perfect in je eigen beperkte bubbel. Van citytrip tot trektocht, roadtrip of fietsvakantie: deze vijftig tips voor trips garanderen je een fantastische reis in eigen land.

Te land, te water en in de lucht in Limburg

Boomfietsen

In Bosland, het grootste aaneengesloten bos van Vlaanderen, fiets je zomaar door de kruinen van de bomen bij knooppunt 272. Je gaat tot tien meter hoog via een cirkelvormige brug. Post zeker een selfie van deze beleving, met #FDDB. Bij Bosland logeren kan ook.

Bruegel in Bokrijk

Op hotel in Genk? Bezoek dan zeker ook Bokrijk. Je ontdekt er waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen.

Fluistervaren

Vertrek vanuit je Limburgse vakantiehuisje voor een boottochtje in RivierPark Maasvallei. Zonder de talrijke watervogels op te schrikken, dankzij de geruisloze elektrische fluisterboot. Varen over de Oude Maasarm in Dilsen-Stokkem is een unieke ervaring, voor heel het gezin.

Picture perfect panorama

Bekijk Sint-Truiden eens vanop een hoger niveau: op de vijf hoogste uitkijkpunten kom je alles te weten over het landschap, erfgoed en de streekproducten. Vanop unieke plekken op het fietsnetwerk, zoals bijvoorbeeld het kunstwerk Helsheaven, geniet je van prachtige panorama’s.

Supersetting

Vijverlandschap De Wijers biedt een adembenemende setting van vijvers, heide en bossen voor verschillende wandelingen. Over de vlonderpaden van Domein Bovy in Heusden-Zolder bijvoorbeeld. Ook de kinderen en je hond leven zich uit, in de speeltuin en op de hondenlosloopweide.

(c) Jonathan Ramael - De Wijers - Domein Bovy

Streetart, kunst & ambacht: Brugge in de verf

Bruggen bouwen

Brugs kunstenaar Wietse pimpt samen met zeven Vlaamse en internationaal gerenommeerde artiesten gevels in het centrum en deelgemeenten tijdens streetart-festival ‘The Bridges’. 

Fietsen met of zonder gids

Logeer met de natuur voor je deur en verken Brugge en omgeving langs een van de talrijke fietsroutes. Trap door Landschapspark Bulskampveld - het meest bosrijke gebied van West-Vlaanderen - of de stedelijke domeinen van Tillegem, Tudor en Beisbroek. Graag een woordje uitleg? Er zijn ook begeleide fietstochten.

Kunst en concerten

Het internationale muziek- en kunstencentrum Concertgebouw Brugge behoort bij de top qua akoestiek en architectuur. Deze cultuurtempel verzamelt bovendien interessante actuele kunst, zoals werk van Carl De Keyzer, Edgar Varèse, Peter Verhelst, Dirk Braeckman en Luc Tuymans dat je tijdens het belevingsparcours Concertgebouw Circuit ontdekken kan.

At the museum

Geniet van cultuur tijdens je bezoek aan Musea Brugge. Beklim bijvoorbeeld het Belfort of bezoek het Gezellehuis

Artisanaal verleden en heden

Brugge zet onder het label Handmade in Brugge enthousiast haar talrijke ambachtslui in de kijker. In het vernieuwde Gruuthusemuseum – een stadspaleis vol Brugse geschiedenis - loopt tot 17 januari 2022 een expo rond 25 van deze Brugse makers. Met een stadsplan kan je hen ook live gaan ontdekken, in hun atelier of winkel.

(c) Visit Brugge

Boot & Biënnale in verfrissend Oost-Vlaanderen

3-in-1 kunst

Combineer drie topmusea in de Leiestreek tijdens de Biënnale van de Schilderkunst. Nog tot en met 18 oktober 2022 ontdek je er hedendaagse schilderkunst uit binnen- en buitenland. Tegelijk ontmoet je er de historische figuren van de Latemse School. Mag het iets meer zijn? Maak er ineens een boot- of vespatocht van door de Leiestreek.

Bubbels te water

Huur een bootje bij een van de vele aanbieders in de Oost-Vlaamse regio’s, en vaar na een korte stuurmansles over de Leie, Durme en Dender langs de prachtige oeverlandschappen van Oost-Vlaanderen.

Natte avonturen

Voor een meer sportieve uitdaging kan je de Oost-Vlaamse rivieren ook actiever verkennen. Peddel door het Waasland over de Moervaart en Zuidlede of spetter door de Leie in een kajak of kano. Ook een leuke nieuwe om eens uit te proberen: kajakken op de Dender!

Frisse wind

Nog avontuurlijker, en al even verfrissend, is door het Oost-Vlaamse landschap cruisen met een scooter of andere tweewieler. Of waarom niet: combineer je boottocht met een tochtje op een Vespa.

Bed & boat

Ga ineens all the way met een overnachting in het teken van je omzwervingen door het landschap. Verschillende logies over de hele provincie bieden arrangementen aan waarbij de huur van een bootje of kajak inbegrepen is. Wie eropuit wil kan logies en boot boeken in Scheldeland.

(c) David Samyn - Dender, Liedekerke

West-Vlaanderen: actie in een IJzersterke setting

Unieke uitvalsbasis

Diksmuide blijft - onterecht - vaak wat onder de radar. Je kan er nochtans heerlijk verblijven en de Westhoek verkennen met de Boterstad als uitvalsbasis.

Waterlanders

Oneindige vergezichten, zacht glooiende heuvels, vlak polderland en adembenemende stilte: het is heerlijk toeven op en om de IJzer. Zo is een kajakavontuur richting Knokkebrug een echte aanrader. Een bootje vind je bij verhuurbedrijf ’t buitenbeentje of d’Hooipiete in Fintele.

Bubbel-biken

Ook per fiets de IJzervallei verkennen is een fijne gezinsactiviteit. ‘Met Jaek en Nink op avontuur langs de IJzer’ is een kindvriendelijke fietsroute met keuze uit twee lussen van 28,9 en 21,1 kilometer, of combineer ze voor een 47 kilometerlange tour.

Bier & fietsplezier

Ook liefhebbers van het gerstenat komen sportief aan hun trekken. De vier trajecten van Bierfietsroute Tournée Locale gidsen je door de Westhoek langs brouwerijen, biercafés en hopvelden. Gewoon de groen-witte bewegwijzering volgen van knooppunt naar knooppunt.

Lunch met polderzicht

Honger gekregen tijdens je omzwervingen in de Westhoek? In Diksmuide geniet je bij je lunch of diner bij Water en Vuur van een panoramisch uitzicht dankzij de boomloze polder Beerst Blote. Het nieuwe restaurant met dakterras neemt de hoogste etages in van een oude veevoederfabriek.

(c) Westtoer

Bier, bossen en beweging: de ingrediënten van Vlaams-Brabant

Abdijbier met uitzicht

De huisbrouwerij van de Abdij van Averbode is slechts een van de vele brouwerijen in Vlaams-Brabant en staat pal in Abdijcafé Het Moment met prachtig terras dat uitkijkt op de abdij. Combineer je brouwerijbezoek met een van de vele bierwandelingen in de provincie.

Scooterend door het Pajottenland

Een leuke manier om het Pajottenland te verkennen is per scooter. Kies je voor de geuzeroute, de Bruegelroute of de Pajottenland-route? Onderweg ontdek je de mooiste plekjes van het Pajottenland en de Zennevallei, zoals het Kasteel van Beersel, het Hallerbos of de lambiekbrouwerijen.

Bossen van Vlaanderen

Niets heerlijker dan ontwaken met zicht op het bos... De vele bossen maken van Vlaams-Brabant bovendien de wandelprovincie bij uitstek. Walenbos in Tielt-Winge bijvoorbeeld. In het relatief jonge natuurreservaat van 500 hectare vind je het grootste elzenbroekbos van Vlaanderen.

Aarschot in beeld

Ook in de bevallige provinciestadjes is het fijn wandelen. Ontdek kunstzinnig Aarschot via de Beeldenwandeling. Op de route van een drietal kilometer langs een twintigtal beelden (met uitleg) kan je verschillende bezienswaardigheden bewonderen zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Begijnhof of de ’s Hertogenmolens.

Fijn fietsen

Een fijne fietstocht is de Horstroute vanuit Leuven, recht de Hagelandse heuvels in. Je fietst 38 kilometer, langs de abdij van Vlierbeek en het waterkasteel van Horst, door de bossen, en ontdekt onderweg ook nog eens alles over de wijncultuur in het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Rotselaar. Zonder tweewieler op reis? Je kan ook een fiets huren.

(c) Lander Loeckx - Bezoekerscentrum Hagelandse wijn

Tips van locals & hidden gems: de geheimen van Leuven

Tot in de hoekjes

Op ontdekking in Leuven? Ga eens op pad met een gids die je de verborgen hoekjes van de stad laat zien, of je de befaamde biercultuur leert kennen. 

Zomercultuur

De grote festivals blijven weg deze zomer maar Leuven maakt dat goed met een goed gevuld zomerprogramma op verrassende locaties. Pop-up bars, concerten, zomerfilms…: Zomer van 2020 biedt heel wat evenementen.

Bed met een verleden

Logeren in het verleden van de stad? Boek een nachtje in het Begijnhof Hotel

Lokaal leuks

Leuvenaars doen niet geheimzinnig over hun eigen favoriete adresjes en delen graag hun ‘hidden gems’. Lokaal terrasje, fijn restaurantje of een topzicht over de stad? Via ‘Leuven like a local’ krijg je tips van een Leuvenaar met een gelijkaardig profiel. Overnachten bij een local? Kies dan voor een van de Leuvense B&B’s.

Meesterwerk in de kerk

Top of the bill is Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts. Het drieluik hangt al bijna 600 jaar in de Sint-Pieterskerk die pas gerenoveerd werd. Bewonder het kunstwerk en andere kerkschatten die tot leven worden gewekt dankzij een innovatieve digitale tool.

(c) Andy Merregaert - Visit Leuven

Antwerpen Open Air: picknicken, water en kunst al fresco

Openluchtkunst

Openluchtmusea zijn een leuke manier om kunst te ontdekken. Bezoek het beeldenpark van het Middelheimmuseum, ontdek de street-art in de stad of exploreer Maritiem Openluchtmuseum Boeienweide. Je kan ook langs architecturale parels wandelen en overnachten in een historisch pand.

Op stap met P.P. Rubens

Meer geïnteresseerd in de kunst van Rubens? De meeste Antwerpse kerken zijn gesloten in augustus, maar de influencer avant la lettre liet sporen na over de hele stad. Die verken je via een route met de museumapp.

Stadsstrand

Zin in water? De Schelde is nooit veraf in Antwerpen. Geniet van de skyline op een van de terrasjes op de boulevard bij het strand van Sint-Anneke. Zwemmen mag er niet maar je plonst er zo in openluchtzwembad De Molen. Logiezen met zwemvijver zijn natuurlijk ook een verfrissend idee.

Meer water dan de Schelde

De ecologische zwemvijver in het Boekenbergpark – met ligweide en plonsbadje – is een andere optie. Het Galgenweelpark heeft eveneens ligweides en pontons aan het water. Of installeer je op het grote zomerterras van Park Spoor Noord, met twee verkoelende waterspeeltuinen.

Buiten eten

Aan zomerbars en terrasjes bij de Schelde is er geen tekort. Je kan ook opteren voor een picknick bij het water. Mooie spots zijn de heraangelegde Scheldekaaien, de Scheldebocht of, jawel: het dak van het MAS: voor een fenomenaal uitzicht en de perfecte picknick-selfie.

(c) Gianni Camilleri - strand van Sint Anneke

Avontuur in je koker, van de Kempen tot Scheldeland

In het spoor van de schrijver

Vijftig jaar geleden overleed Willem Elsschot. Hij had een bijzondere band met Blauberg, Herselt. Daar kan je een literaire Willem Elsschot wandeling maken in de prachtige omgeving van landschapspark de Merode. Blaas uit in het pop-up fietscafé van B&B De Zil of restaurant de verlossing, waar Elsschot thuis was.

Bubbel op het spoor

De oude militaire spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat kan je vandaag verkennen met een spoorfiets. Vijf kilometer lang doorkruis je prachtig natuurgebied en passeer je militaire restanten als een bunker, antitankgracht en vliegverkeertoren. Pauzeer in zomerbar Perron Noord, met grote speeltuin, en maak nog een ommetje langs het loopgravenpad in het Mastenbos.

Kempen voor kids

Zand, duinen, dennen en spectaculaire boomwortels maken van de Slapende Reus - de Kempense Heuvelrug - een van de meest iconische landschappen. Op je kidsproof wandeling ontdek je de speelzones ‘zandplek’ en ‘ijzertijd’, die je even avontuurlijk afsluit in je tentje op een van de vele Kempense campings.

Op fietskolonie

De voormalige landloperskolonies in Wortel en Merksplas combineren natuur, erfgoed en verhalen. Je komt alles te weten in het Bezoekerscentrum kolonie 5-7. Avontuurlijke fietsers kiezen voor een driedaagse fietstocht langs bivakzones, met de Landlopersroute fiets je langs de mooiste plekjes met een mildere 57 kilometer in de benen. Er blijven slapen kan bij B&B Biesvenhof of B&B Tuin der Zinnen.

Gezinsverpakking

Het blaasveldbroek is ideaal om te wandelen en vogels te spotten, met of zonder natuurgids. Het gebied is bovendien een topper met kinderen. Er is de wandellus ‘Samen op Pad’, het otter- en bevereiland met zandspeelberg (ook ideaal voor een picknick) en een avontuurlijk boomstammenparcours.

(c) Mie De Backer – Toerisme Provincie Antwerpen

Sightseeing in Gent: citytrip in openlucht

Bootje bubbel

Op de Gentse binnenwateren worden verschillende boottochten georganiseerd. Dompel je – figuurlijk dan toch - onder in het verleden van de Keizer Karelstad en ontdek verborgen plekjes. Je vindt allerlei boottochten bij verschillende rederijen en kan ook mooi logeren bij het water.

Museaal pakket

Gent heeft heel wat goede en erg diverse musea, van oude en nieuwe kunst over geschiedenis tot wetenschap en natuur. Ideaal voor een uitstap met het gezin want alle musea hebben ook leuke activiteiten en specifieke programma’s voor jonge bezoekers. Gent heeft trouwens heel wat kindvriendelijke logeeradressen.

Park & picknick

Bij mooi weer is een gezellige picknick altijd leuk, zeker in een van de vele Gentse parken. Extra voorpret? Je picknick zelf samenstellen met lokaal lekkers vanop de foodmarkten in de stad. 

Hop on hop off

De gratis Gentse Fietsen Route met app toont de stad vanuit een andere hoek, langs de favoriete plekjes van drie echte Gentenaars. Op de 37 kilometer fietsplezier zijn er twee shortcuts voor wie liever wat blijft hangen op een terras. Een fiets kan je huren bij De Fietsambassade - een dag is inbegrepen bij de Gentse CityCard.

Van Eyck met extra’s

De Seven Senses Tour is een originele stadswandeling. Je bekijkt Gent door de ogen van Van Eyck, net zoals hij, met al je zintuigen. Je ontdekt historische parels, streetart en Gentse makers, vaart door een tunnel met digitale projecties en krijgt op verschillende locaties uitleg van een gids die je daar opwacht.

(c) Stad Gent - Dienst Toerisme

Compact Mechelen, groots voor gezinnen

Toren with a view

Beklim de 538 treden van hét symbool van Mechelen, tot op de skywalk. Op de top van de Sint-Romboutstoren heb je adembenemend uitzicht over de stad en verder - zelfs tot aan de Antwerpse Kathedraal en het Atomium in Brussel. Onderweg kom je maar liefst twee beiaarden tegen.

Bourgondisch bolwerk

Je voelt nog steeds de invloed van de Mechelse gouden eeuw in de stad. Museum Hof van Busleyden zit in een Bourgondisch Stadspaleis en neemt je mee naar het tumultueuze leven van Bourgondische vorsten, hun rijkelijke optrekjes, de kunsten en ambachten en andere getuigen uit die tijd. Overnacht bijpassend in een van de historische panden.

Fiets- en wandellust

Liever fietsen of wandelen? Je kan ook vijfhonderd jaar terug in de tijd met de wandelbrochure ‘In de voetsporen van Margareta’. Je slentert langs Bourgondische paleizen, historische kerken, houten gevels en rijkelijk versierde gildehuizen via een van de drie lussen. Laat ook de Bourgondiër in jezelf los met het Prikkelpakket van lokale specialiteiten en korting op attracties en monumenten.

(c) Visit Mechelen - Grote Markt

Familie-fun

In Mechelen valt er heel wat te beleven voor kinderen. Zo nemen de twee interactieve gezinswandelingen van ‘Mechelen stuurt je stappen’ jullie mee op een beestige ontdekkingstocht of een avontuur voor waterratten. Het autoluwe centrum met z’n spelprikkels en andere activiteiten ligt bovendien op een steenworp van het Speelgoedmuseum, Technopolis en ZOO Planckendael. Je kan er ook prima blijven slapen met je gezin.

Groen genoeg

Ook Mechelen heeft heel wat groene picknickplekjes, zoals de Kruidtuin, de binnentuin aan het Oh!, het Vrijbroekpark, Tivoli, De Stiltetuin Aartsbisschoppelijk Paleis, Sintemette Tuin en Rik Wouterstuin. Niet om te picknicken maar wel om mee te pikken bij een bezoek aan Hof van Busleyden: het museum heeft ook een mooie, gezellige tuin.

Beeld: (c) David Samyn - Dender, Liedekerke