Scheldeland

Scheldeland

Op het ritme van het water in Scheldeland. 

In Scheldeland kom je op adem in een landschapspark tussen de kunststeden Gent, Antwerpen en Mechelen. De oevers van charmante dorpjes worden er verbonden door veerboten. Ontdek al wandelend of fietsend langs de rivieren de blauwgroene natuur of laat je overdonderen door het rijke erfgoed. Waterrijke natuurgebieden, kastelen, steenbakkerijsites en scheepswerven wachten je op. 

Tips

  1. Verken de Dendervallei met de roemrijke Denderende steden Dendermonde, Aalst en Ninove, met elkaar verbonden door de Dender én met 4x Unesco-werelderfgoed.
  2. Wandel en fiets via autovrije dijken langs de Schelde die zich door het landschap slingert tussen Gent en Antwerpen. Aanschouw hoe het Sigmaplan de regio beter beschermt tegen overstromingen en tegelijk de waardevolle Scheldenatuur een boost geeft.
  3. Bezoek de beroemde brouwerijen in de regio, zoals de brouwerijen van Duvel, Huyghe en Bosteels.
  4. Verken de Kastelen van de Schelde en hun groots verleden: van het Kasteel van Laarne, tot het kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde en het okergele Kasteel d’Ursel.
  5. Beleef de Schelde, Dender of Rupel van op het water met de boot of peddelend. Hop van de ene op de andere oever dankzij een van de vele gratis veerdiensten of DeWaterbus.
  6. Ga op zoek naar de 7 trollen in het magisch Trollenbos van provinciaal domein De Schorre.  Na je zoektocht kan je de wandelschoenen uitzwieren voor het blotevoetenpad of de avonturentoren beklimmen. 
  7. Beleef het baksteenverleden van de Rupelstreek in het bezoekerscentrum van Brik Boom en steenbakkerijmuseum ’t Geleeg, omgeven door rijen droogloodsen, torenhoge schoorstenen en charmante arbeidershuisjes.
  8. Leer alles over Fort Liezele in het interactieve fortmuseum: van pantserfort tot voedseldepot, gevangenis, museum, filmset en vleermuizenwoonst. Museum Fort Liezele staat bol van de boeiende anekdotes! 
  9. Dompel je onder in de legendes en tradities van de regio en ervaar de unieke sfeer van Aalst Carnaval, de Ros Beiaardommegang en Katuit in Dendermonde of het Palingfestival in Mariekerke.

Meer inspiratie?

Wil je je bezoek in detail plannen of zoek je meer info over het Scheldeland?