Overnachten en cultureel genieten: ontdek Vlaanderen in de winter

Ook in de herfst- en wintermaanden van 2024 heeft Vlaanderen op vlak van kunst en cultuur weer heel wat te bieden. Geen idee wat te doen in het weekend of tijdens de kerstvakantie? Ben je in een artistieke stemming? Wij geven je de leukste tips om Vlaanderen op-en-top cultureel te ervaren:

Deze culturele troeven kan je perfect combineren met culturele en fijne logeeradresjes.

Vlaanderen Vakantieland 27 november 2023

Nieuwe expo “De oudheid in kleur” in Tongeren

 

 

Of je nu een liefhebber bent van kunst, mode, fotografie of geschiedenis, de musea in Limburg organiseren regelmatig boeiende kunst tentoonstellingen over diverse onderwerpen. Zo kan je nog tot en met 2 juni 2024 de expo “De Oudheid in kleur” bezoeken in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. In deze fascinerende expositie ervaar je zelf hoe de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid er van kop tot teen écht uitzagen. Laat je verbazen door de bontgekleurde beelden van goden, keizers en krijgers.

De oudheid in kleur

© Visit Limburg

Cultureel overnachten in Limburg

Overnacht in een romantische suite bij Maison Marie in Hasselt. In dit kasteel kan je je helemaal laten onderdompelen in een sprookjesachtig decor. Of klop aan bij Time-Out Genoelselderen in Riemst voor een onvergetelijk verblijf. Als echte ambassadeurs van de streek, staan uitbaters Marc en Sissi voor je klaar bij het vinden van unieke ervaringen voor kunst- en cultuurliefhebbers.

Dieric Bouts

© Toerisme Vlaams-Brabant

M Leuven opent internationale expositie “Ter Ere van Dieric Bouts”

 

Nog tot en met 14 januari 2024 presenteert museum M Leuven een tentoonstelling gewijd aan Dieric Bouts. Deze Belgische kunstschilder wordt tot de Vlaamse primitieven gerekend en inspireert tot op vandaag nog steeds de wereld van kunst, cultuur en wetenschap. Het is de eerste keer dat zo’n groot aantal werken, meer dan vijf eeuwen oud trouwens, van de Vlaamse meester in zijn geboortestad te bewonderen zijn. In het najaar van 2024 kan je de sporen die hij doorheen de jaren achterliet analyseren tijdens het stadsfestival Dieric Bouts festival New Horizons

Kunstzinnige logeertips in Vlaams-Brabant

Na een culturele dag in de Leuvense binnenstad kan je uitrusten bij Trumpet House in Kessel-Lo. Deze uitzonderlijke vakantiewoning was het levenswerk van een antiekverzamelaar die met bouwmaterialen van kerken, kloosters, abdijen en pastorijen dit huis bouwde. Het werd een eclectische mengelmoes met een verrassend resultaat. Of laat je verwennen bij Hotel The Shepherd in Leuven. Je voelt je onmiddellijk thuis in de gezellige en ongedwongen sfeer die er leeft. Vraag naar een lunchpakket en trek erop uit in het levendige centrum van Leuven.

Wintergloed, een wonderlijke beleving in Brugge

 

Met het jaarlijkse Wintergloed staat Brugge tijdens de kerstperiode helemaal in het teken van licht en gezelligheid. Je kan er nog tot en met 7 januari 2024 heel wat winterse activiteiten meepikken: 

  • een nieuwe lichtwandeling; 
  • een betoverend wandelparcours door de historische binnenstad vol sfeerverlichting en kerstdecoratie;
  • een uniek schaatsdecor op het Minnewater;
  • een cosy winterbar; 
  • en maar liefst twee sfeervolle kerstmarkten.

Redenen genoeg dus om winters Brugge op zijn mooist te beleven.

Wintergloed Brugge

© Visit Bruges

Cultureel overnachten in West-Vlaanderen

Maak je verblijf in Brugge helemaal compleet met een overnachting bij Anna’s B&B. Dit logeeradresje is gelegen in een van de mooiste en meest rustige wijken van de stad en bevindt zich op wandelafstand van de Brugse hotspots. Of rust wat verder in de provincie uit bij Vakantiewoning BeauVenue in Wulveringem (Veurne). In deze vakantiewoning stellen lokale kunstenaars hun werk tentoon. In de omgeving vind je boekenwinkels, het prachtige kasteel van Beauvoorde en verschillende brocante en gezellige cafeetjes. 

Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth

© Toerisme Provincie Antwerpen

Origineel eindejaarscadeau-met-een-verhaal scoren in Brecht

 

De abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth ligt centraal in de Brechtse Heide, een uitgestrekt en beschermd heidelandschap. De zusters die er verblijven, ook wel trappistinnen genoemd, leven van het werk dat hun eigen handen verrichten. Ze creëerden binnen het merk TRAPP een shampoo bestaande uit 10 procent Westmalle Dubbel. Deze shampoo is, naast eigen badlinnen en andere verzorgingsproducten, te koop in de abdijwinkel die je in de onthaalruimte van de abdij vindt. De abdij zelf mag je niet betreden, maar combineer je uitje gerust met een wandeling langs het Trappistinnenpad (17 km).  

Kunstzinnige logeertips in Antwerpen

Hotel O Kathedral, in het centrum van Antwerpen, is je ideale uitvalsbasis om zowel de historische binnenstad als de Brechtse Heide te verkennen. Het lijkt hier alsof je een levend kunstwerk binnenstapt. De muren zijn namelijk bedekt met replica’s van Rubens schilderijen. Je valt bovendien in slaap met zicht op de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. In Mechelen, eveneens een kunststad, ben je welkom bij Porta Superia B&B. Je voelt je onmiddellijk thuis in de luxueuze eenvoud en statige elegantie van het herenhuis uit de 20e eeuw. 

Adembenemende kastelen langs de Schelde

 

In de Scheldevallei tref je prachtige kastelen aan die getuigen van een rijke geschiedenis, elk met hun eigen verhaal. Het Kasteel van Laarne is er hier één van. Meer dan 700 jaar geleden werd hier de eerste steen gelegd en vandaag de dag is het een van de mooiste en best bewaarde versterkte waterburchten in België. Langs de voorkant pronkt het als een echt renaissancekasteel, aan de achterkant herken je een authentieke versterkte middeleeuwse burcht. Het kasteel is ingericht met meubels, wandtapijten, schilderijen en een beroemde zilvercollectie. Aan de hand van de interactieve movieguide kruip je zelf in de eeuwenoude verhalen van het kasteel. Combineer je bezoek met een wandeling in de Kalkense Meersen, een deel van Nationaal Park Scheldevallei.

Kasteel van Laarne

© Kasteel van Laarne - Marion Stoffels

Cultureel overnachten in Oost-Vlaanderen

Zalig logeren in hartje Scheldeland? Bij La Clé du Sud in Merelbeke heb je de keuze uit een verblijf in een B&B of vakantiewoning. Kunst- en cultuurstad Gent ligt op 12 km rijden. Logiesuitbater Thomas geef je met plezier heel wat culturele tips mee, naast tips om probleemloos te parkeren in Gent. Dichtbij de Schelde verblijven, maar ook genieten van het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen? Dan kan je bij Vakantiewoning ’t Vergezicht in Maarkedal reserveren. Je slaapt er in de streek van Omer Wattez (Vlaams dichter en toneelschrijver) en Valerius De Saedeleer (Vlaams landschapsschilder).