De leukste adresjes voor een picknick

Vlaanderen Vakantieland 10 maart 2024

Niets fijner dan picknicken in de natuur na een stevige wandeling of fietstocht. Bij deze adresjes verorber je jouw lunchpakket op een unieke plek en kom je tot rust in de groene omgeving. Je kan op de meeste locaties ook een picknickmand vol lekkers bestellen.

Cocons, hangmatten en schapen

In Limburg smul je van je lunchpakketje bij de Kattevennen. Daar vind je een gezellige picknickcocon waar je knus met de hele familie kan picknicken. De artistieke cocon bestaat uit een structuur van cortenstaal en houten takken. Voor een heerlijk picknickarrangement met o.a. het befaamde Luysenbrood, beleg, vlaai, vers fruitsap en cava moet je het GrensPark Kempen~Broek bezoeken. Langs de Abeek werden 6 hangmatten geplaatst zodat je je mand vol lekkers in de grootste rust kan opsnoepen. Heb je graag wat extra gezelschap? Maak een picknickwandeling samen met herder Stijn en zijn schapen. Onderweg ontdek je de ongerepte Abeekvallei of de Duinengordel en word je verwend met een picknick boordevol streekproducten.

Picknickmanden à volonté

In de Kempen werd een unieke formule in het leven geroepen. De Piknikfabrik levert jouw picknickpakket op een plek naar keuze in Kalmthout. Eens aangekomen staat jouw picknickmand al te wachten en kan je met een geheime code de afgesloten box openen. Maak je geen zorgen om de afwas, dat verzorgt de Piknikfabrik nadien. Voor je gaat smullen, mag een stevige fietstocht niet ontbreken. Volg de Heideroute langs Grenspark Kalmthoutse Heide en geniet van het paarse landschap. Ook Scheldeland kent picknickarrangementen. Aan het streekmuseum De Zilverreiger in Weert heb je de mogelijkheid een picknickmand te reserveren wanneer je een fiets huurt.

Bbq’en of lunchen in Bruegelstijl

De Landschapskubussen zijn een ode aan het werk van Bruegel. Tijdens je wandeling kom je vier houten kubussen tegen die geplaatst zijn in de landelijke omgeving aan de Brusselse rand. Vanuit de kubussen geniet je steeds van een schitterend uitzicht dat doet denken aan een schilderij van Bruegel. De charmante houten kubussen zijn daarom ook de plek bij uitstek voor een picknick met het gezin of romantisch met z’n tweeën. Wie graag een wandeling maakt in het Heverleebos of Meerdaalwoud kan niet alleen picknicken maar ook bbq’en! Aan onthaalzone De Speelberg sluit je je wandelroute af met een welverdiende hap.

Fietsen langs de hoeves

In West-Vlaanderen zijn er fietsroutes uitgestippeld waarbij je een smakelijke tussenstop maakt bij een van de deelnemende boerderijen. Je geniet er van een hoevepicknick vol verse en gezonde producten, recht van ’t veld. Ga langs bij het Augustijnenhof in Zedelgem dat al 20 jaar biologische groenten en fruit teelt of De Beukenhoeve in Damme die elke dag karnemelk, boter en hoeve-ijs maakt van koeienmelk. Een toffe daguitstap voor jong en oud!

Smullen als dichters en wielerhelden

Picknicken op bijna 150 m hoogte met prachtig uitzicht over de Vlaamse Ardennen? Bovenaan de Muziekberg onder de sprookjesachtige Geuzentoren smul je van een mand vol lekkers na een stevige wandeling door het Muziekbos. Leuk weetje: de dichter Omer Wattez bedacht de naam ‘Vlaamse Ardennen’ in de schaduw van de Geuzentoren na een inspirerende wandeling. Een heerlijke picknickmand met o.a. fruitsalade, koeken, cava en plaid reserveer je bij Bistro Boekzitting. Je kan er zelfs een picknickwandeling boeken met gids zoals de verhalenwandeling of boshyacintenwandeling. Eerder een fan van de wielergeschiedenis? Plan dan een bezoekje aan de Ronde van Vlaanderenstraat in Kwaremont. Je fietst of wandelt langs een eregalerij met 10 levensgrote portretten van mythische wielerhelden. Bij de ingerichte picknickplaats verorber je je lunchpakket tussen de wielergoden.