Weekendje weg in Oost-Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 06 augustus 2021

Een weekendje Oost-Vlaanderen boeken, dat is kiezen voor actie, avontuur en ontspanning. Want met zoveel water is onze provincie een paradijs voor watersporters. Hou je het liever droog? Wandelen, joggen, skeeleren, picknicken … het kan heerlijk in onze ongerepte natuur. Fervente fietsers kennen de provincie natuurlijk als thuishaven van de schoonste koers ter wereld: de Ronde van Vlaanderen.

Wat te doen in Oost-Vlaanderen

 1. De toeristische regio’s in Oost-Vlaanderen
 2. Bezienswaardigheden in Oost-Vlaanderen
 3. Wandelen in Oost-Vlaanderen
 4. Fietsen in Oost-Vlaanderen
 5. Toegankelijk op vakantie in Oost-Vlaanderen
 6. Restaurants en culinaire hotspots in Oost-Vlaanderen
 7. Culturele activiteiten in Oost-Vlaanderen
 8. Logeren in Oost-Vlaanderen
 9. Meer inspiratie?

Toeristische regio’s in Oost-Vlaanderen

De ene streek noemt zich het fietsparadijs op aarde, terwijl de andere uitpakt met unieke wandelroutes. Kunstliefhebbers reppen zich naar de schilderachtige Leiestreek en foodies worden in Scheldeland op hun wenken bediend. Op zoek naar afwisseling, zei je?

Meetjesland

Groen, vlak en bosrijk, dat is het Meetjesland in een notendop. Topbestemming dus voor wandelaars en fietsers.

Onze tip: Fietsen in het vlakke Meetjesland

Waasland

Of je nu van fietsen, varen of wandelen houdt, van natuur, kunst of historie, in het veelzijdige Waasland valt altijd iets nieuws te ontdekken.

Onze tip: Zoek de contrasten op! Bezoek het havenlandschap en de polders, kom tot rust in een museum en proef van de festivalsfeer in een hippe zomerbar…

Vlaamse Ardennen

De Ronde van Vlaanderen is de trots van de Vlaamse Ardennen. Fietsers, wandelaars, kajakkers, maar ook cultuurliefhebbers en wellnessfans halen hier hun hart op.

Onze tip: Wandel over de beroemde kasseihellingen, denk aan de liters zweet die hier gevloeid zijn en smul rustig verder van je ijsje.

Leiestreek

Trendy koffiebars, originele boetiekjes vol design, artistieke sterrenrestaurants en vintage B&B's ... de Leiestreek barst van creatief talent. Ondertussen stroomt de sierlijke Leie in alle stilte majestueus verder.

Onze tip: Passie voor gastronomie en cultuur? Hoog tijd om de Leieboorden te ontdekken!

Scheldeland

De driehoekige regio tussen grootsteden Antwerpen, Brussel en Gent, dat is Scheldeland. Een streek die grossiert in fietsroutes, wandelparcours en topevenementen.

Onze tip: Fiets langs de Schelde, Rupel en Dender door onze mooie Denderende steden.

Bezienswaardigheden

Historische gebouwen die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan, eeuwenoude hoeves, een mysterieuze toren in een imposant bos, kasten van kastelen … Oost-Vlaanderen verkennen, dat is altijd een beetje vakantie.

Kasteel Ooidonk

Deze waterburcht is één van de mooiste kastelen van het land. Niet alleen een juweeltje van Vlaams-Spaanse 16de-eeuwse bouwkunst, maar ook een oase van rust. Zowel het kasteel als de tuinen kan je bezichtigen.

Kasteel%20Ooidonk%20aan%20het%20water
Kasteel Ooidonk - © Jonas Vandecasteele

Huysmanhoeve

Dit iconische gemeenschapscentrum in hartje Meetjesland werd gebouwd in de 17de eeuw en doet vandaag dienst als bruisend Provinciaal Streekcentrum. De geknipte uitvalsbasis voor zalige fiets- en wandeltochten.

Huysmanhoeve%20in%20het%20Meetjesland
Huysmanhoeve in Eeklo - © David Samyn

Belfort & Lakenhalle Dendermonde

Het Belfort, de Lakenhalle en het stadhuis behoren tot UNESCO werelderfgoed. Beklim het Belfort en trakteer jezelf op een adembenemend uitzicht.

Radartoren in Ouden Doel

De toren beklimmen en bovenop het uitkijkplatform belanden, is een zinnenprikkelende ervaring: zicht op een wereldhaven aan de ene kant, eindeloze natuur aan de andere kant.

Geuzentoren

In het Muziekbos, op 10 minuutjes rijden van Ronse, staat de Geuzentoren, een antiek, mysterieus bouwwerk dat zo lijkt weggeplukt uit een sprookje over weerwolven, heksen en geuzen. De Verhalenwandeling is een aanrader voor gezinnen met jonge kinderen.

Wandelen in Oost-Vlaanderen

Natuurliefhebber, stadsmens of dierenspotter? Oost-Vlaanderen heeft wandelroutes op maat van jouw interesses. Neem gerust de kinderen mee: er zijn speciale routes waar je kroost uren zoet mee is.

Wandelroutes in het Waasland

Twee wandelnetwerken - Moervaartvallei en Grenspark Groot Saeftinghe – brengen je tot bij de mooiste plekjes in het Waasland. Samen goed voor 420 kilometer wandelplezier.

Wandelroutes in de Vlaamse Ardennen

Iets meer pit? Welkom in de Vlaamse Ardennen. Getuigenheuvels, Bronbossen en Zwalmvallei: drie wandelnetwerken, samen goed voor 850 kilometer aan wandelpaden.

Wandelroutes in Meetjesland

Voel je één met de wereld rondom jou in het uitgestrekte, stille Meetjesland.

Wandelroutes in Scheldeland

Niets is leuker dan lange wandelingen langs het water. Wat een feest is dat in Scheldeland!

Wandelroutes in de Leiestreek

Verborgen natuurplekjes, adembenemende vergezichten, creatieve adresjes, verfijnde gastronomie. De combinatie van dat alles en meer vind je in de Leiestreek.

 

 

Fietsen in Oost-Vlaanderen

Wielerfanaten weten het natuurlijk al lang, in Oost-Vlaanderen rijd je de mooiste kilometers in vijf heel diverse regio's met elk hun eigen troeven.

Fietsroutes in het Waasland

Fietsroutes in de Vlaamse Ardennen

Fietsroutes in het Meetjesland

Fietsroutes in Scheldeland

Fietsroutes in de Leiestreek

Fietsroutes voor kinderen

Onze provincie telt ook heel wat kind- en gezinsvriendelijke fietsroutes. Dat zijn routes met behapbare kilometers en leuke stops onderweg.

 

logo--routen.png

Nog meer fietsplezier?

Toegankelijkheid

Gastvrij Oost-Vlaanderen wil toegankelijk zijn voor iedereen. Jong en oud, met of zonder beperking, met of zonder buggy … je bent absoluut welkom. Ontdek onze toegankelijke fiets- en wandelroutes en ga zeker eens langs in The Outsider, een avonturenpark met leuke, aangepaste outdooractiviteiten voor mensen met een beperking.

 

Restaurants en culinaire hotspots

Levensgenieters en lekkerbekken laten we niet op hun honger zitten. Lekkers uit eigen streek, gezellig tafelen, gastronomisch genieten in een sterrenzaakje of oerdegelijk smullen in een eeuwenoud stamineetje: Oost-Vlaanderen biedt het allemaal.

Scheldeland

Wie wil genieten met zicht op het water, vindt hier zijn gading.

Leiestreek en Gent

Het lijstje toprestaurants in de Leiestreek is lang. Niet voor niets staat de regio bekend voor haar culinaire hoogvliegers.

Chefkok%20Roots%20in%20zijn%20keuken%20in%20Gent
Roots in Gent - © Dries Luyten

Meetjesland

Het Meetjesland: zijn brasseries, zijn toprestaurants, zijn bruine kroegen. Ideaal voor een avond met vrienden.

Kunst en cultuur

Wil je naast een portie natuurschoon ook een dosis cultuur meepikken? Deze highlights mogen niet ontbreken.

Dit zijn onze cultuurtips in Oost-Vlaanderen

Logeren in Oost-Vlaanderen

Op citytrip met z'n tweetjes, met de kinderen of in een grotere groep? Of even ontsnappen aan alle drukte? Je vindt een ruim aanbod logiesmogelijkheden op maat van je gezelschap.

Bijzonder overnachten

 1. Hotel Shamon
 2. Treck Hostel
 3. Bosbaar

Overnachten met kinderen

 1. De Ijsmolenhoeve
 2. B&B De Schapenkop
 3. Samuus

Logeren met een groep

 1. B&B BAZ
 2. Vakantiewoning BAZ

Luxueus overnachten

 1. B&B La Corderie
 2. Hotel Ayuryoga

Logeren in Oost-Vlaanderen

Meer inspiratie?

Beboste heuveltoppen, uitgestrekte polders, levendige steden, lokaal lekkers, uitzonderlijk erfgoed en nog veel meer. Oost-Vlaanderen heeft voor ieder wat wils. Wil je je bezoek in detail plannen of zoek je meer info? Check deze links:

 1. Wandel- en fietsplezier op routen.be
 2. Weekendje weg in Gent
 3. Fiets langs de mooiste uitkijkpunten in Oost-Vlaanderen