Toegankelijk reizen

Toegankelijk reizen

Genieten van de natuur of landelijke omgeving, ronddwalen in onze steden of een vermakelijke uitstap: het is niet voor iedereen evident. Soms zijn er drempels (ook letterlijk) om echt te kunnen ontspannen. Een beperking of zorgvraag? Onze logiesuitbaters staan klaar om ook voor jou een fijne vakantie mogelijk te maken. Ontdek hieronder toegankelijke activiteiten, logies en arrangementen. Onze tips onderaan maken je wegwijs in het aangepaste aanbod voor jou.

Onze tips voor een toegankelijke vakantie

  1. Toegankelijk logies
    Er zijn verschillende vormen van toegankelijkheid. Om het zoeken naar een geschikt logies gemakkelijker te maken, werken we in ons logiesoverzicht met enkele filters onder de faciliteit ‘Toegankelijkheidsfaciliteiten’:
    1. Toegankelijkheidslabel A: het label A betekent dat het logiesgebouw basistoegankelijk is bevonden o.b.v. een controle. Voor de meeste mensen met een beperkte mobiliteit is dit bruikbaar, maar mogelijk is een extra inspanning of een helper nodig.
    2. Toegankelijkheidslabel A+: het label A+ betekent dat o.b.v. een controle het logiesgebouw positief (+) scoort op de essentiële onderdelen en de verbindingen tussen deze delen. Het gebouw is op comfortabele en zelfstandige wijze toegankelijk.

      Bovenstaande labels zijn handig bij het boeken van een logies met toegankelijke kamers en voorzieningen voor zowel mensen in een rolstoel als voor oudere mensen die wat minder mobiel zijn. 

    3. Voor personen met een mobiele beperking: deze logies beschikken niet over het toegankelijkheidslabel, maar doen wel inspanningen om mensen met een beperkte mobiliteit zorgeloos te verwelkomen. Denk ook hier aan aangepaste deuren, rolstoeltoegankelijke kamers, aangepaste badkamers met steunbeugels en douchestoelen of alternatieven voor een trap. 
    4. Anti-allergene kamer(s): het logies heeft minstens één anti-allergene kamer.
    5. Lift in gebouw: in het logies is er een personenlift aanwezig, opgelet, dit zijn geen tilliften.
    6. Voor personen met ASS: deze logies bieden prikkelarme ruimtes, rustige kamers of noise cancelling koptelefoons aan en/of hebben een verhoogde aandacht voor rust en structuur. 
    7. Voor personen met dementie: deze logies zijn ingericht met duidelijke herkenningspunten of overzichtelijke ruimtes. Of ze hanteren een zorgzame benadering. 
    8. Voor personen met een visuele beperking: obstakelvrije logies met extra faciliteiten voor een geleidehond of een toegankelijke badkamer. 
    9. Zorg op aanvraag (diensten of materiaal): deze logiesuitbaters bouwden een zorgnetwerk uit voor een deugddoend en zo comfortabel mogelijk verblijf. Denk aan diensten zoals verpleging en kiné en aan verhuur van zorgmateriaal.
  2. Informeer je vooraf
    Wat elk van bovenstaande logies specifiek voor jou kunnen betekenen, vind je door op een logies te klikken en daar verder te lezen bij het belevingsthema ‘Toegankelijk reizen’. Neem vooraf steeds contact op en bekijk samen met de uitbater wat er mogelijk is voor jou.
  3. Bestemming
    Wist je dat Vlaanderen heel wat inspanningen levert voor toegankelijk toerisme? Kies een bestemming die toegankelijk is en rekening houdt met de behoeften van reizigers met beperkingen of zorgnoden. 
  4. Vervoer
    Kies een vervoerswijze die geschikt is voor jouw behoeften. Vervoersmaatschappijen NMBS en De Lijn bieden speciale assistentie en voorzieningen voor reizigers met een beperking. Voor lokaal vervoer kun je eventueel ook rolstoeltoegankelijke taxi's overwegen.