Zoveel te beleven in de paasvakantie

Vlaanderen Vakantieland 28 maart 2022

Is het echt al zover? Jazeker! Wij verzamelden de fijnste tips voor twee weken boordevol cultuur, avontuur en ontluikende natuur. Trek erop uit en bezorg jezelf, vrienden of familie een heerlijke trip.

Meer tijd nodig om de hele omgeving te ontdekken? Maak er een leuke vakantie van in één van de charmante logies die onze kunststeden Antwerpen, Leuven, Brugge, Gent of Mechelen rijk zijn. Of maak van één van onze paastips een onvergetelijk weekend met logement in de groene regio’s van Vlaanderen.

Vurig gezelschap

Zin in een wandelspeurtocht met het hele gezin? Met de Draakje Fosfor-app op zak ga je samen op zoek naar de bril van deze stoere beschermengel van het Gentse belfort. Amusement, beweging en een streepje cultuur: een heerlijke combinatie toch?

Of draken zich ook durven laten gaan op de kermis... Wie zal het zeggen. De Gentse Halfvastenfoor zorgt in ieder geval voor een kleurrijke wervelwind aan attracties. Een feest voor zowel waaghalzen, als genieters.

Blik op Brugge

Voor een belevingsparcours waarin kunst en cultuur centraal staan, stap je mee in het Concertgebouw Circuit. Het fenomenale zicht op Brugge vanop het dakterras krijg je er zomaar bovenop. Tijdens Atelier Matinée zijn kinderen de baas in de inkomhal van de cultuurtempel en kan er naar hartenlust getekend en geknutseld worden. Bij een kop koffie of een heerlijk ontbijt, dat sterkt de innerlijke artiest uiteraard!

Zoek je het liever wat verder terug in de tijd? Historium neemt je mee naar de middeleeuwen. Ook kinderen worden tijdens de interactieve Family Trail teruggeflitst naar de tijd van toen.

Voor meer historische pracht en verborgen parels op je pad, volg je de Hartelijk Brugge-wandeling. Wie zijn ogen hoog genoeg richt, spot naast uitdagende streetart ook gevels vol historische verhalen.

Zintuigen op scherp

Klaar voor spanning? Bij The 7 Summits in Oudenaarde vinden zowel prille waaghalzen als ervaren avonturiers hun gading. Van het blotevoetenpad, het moerasparcours en een 16 meter hoog touwenparcours tot meeslepende riviertochten per kajak of met de SUP. Dat je niet de fiets op hoeft om ontsnappingskoning te worden, bewijst de De Laatste Ronde, een escaperoom die perfect aansluit bij de voorjaarsklassiekers. Al kan ontsnappen uit andere thematische kamers natuurlijk ook!

Ename ademt geschiedenis uit. Maar tijdens de paasvakantie baadt de hele erfgoedsite in een tintelende paassfeer. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen er terecht voor leuke paasanimatie.

Iedereen flandrien

Tijdens de lente, het wielerseizoen bij uitstek, zet de provincie Vlaams-Brabant je in het zadel. Volg het spoor van wielergrootheden als Eddy Merckx, Remco Evenepoel en Jasper Stuyven in één van de wegroutes door het Hageland, Pajottenland en Dijleland. 

Sven Nys-fans kunnen hun hart ophalen in het Sven Nys Cycling Center waar je niet alleen op weg wordt gezet om heerlijk te fietsen en wandelen, maar bovendien een hapje kan eten. Thibau Nys neemt de kleinsten op sleeptouw met een gratis zoektocht. En afsluiten doe je uiteraard met een ‘modderselfie’ à la Sven in de fotobooth.

Big bang

De Leuvense botanische tuin is meer dan 200 jaar, de moeite om even een wandeling te maken in deze mooie tuin.

Wist je dat de bigbangtheorie in Leuven geschreven is? Professor Georges Lemaître lanceerde deze revolutionaire theorie over de oerknal in 1931 aan de Leuvense universiteit. Een nieuw kunstwerk ‘Oeratoom’ vormt de binnenstad om tot een heelal. Voortaan vind je sterrenstelsels tussen de straattegels waardoor een stap van een meter, een sprong wordt van 10 miljoen lichtjaren. De gratis wandeling gidst je in een makkelijk te behappen aardse afstand van 2 kilometer langs de medaillons.

Zonder drempels

Stadsboerderij Veldekenshof is je uitvalsbasis voor een buggy- en rolstoelvriendelijke wandeling in de groene omgeving van Turnhout. Een warm onthaal gegarandeerd in deze typisch Kempense hoeve met onder meer een zelfpluktuin, kruidentuin en heel wat dieren. Via het Bels Lijntje, de voormalige spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg, wandel je richting het kanaalDessel-Turnhout.

Voor actieve kinderen die graag klimmen, klauteren en balanceren is het Stoerparcours in Herselt een schot in de roos. Tijdens een wandeling van 4 km staan de dieren van Hertberg centraal. Een zoektocht verbindt zes grote belevingsspeeltuigen met elkaar en laat hen al spelend een groot stuk van het domein ontdekken. Extra tips rond stoer stappen (en nog veel meer), vind je in de gratis Vakantiegids Kempen.

© Toerisme Provincie Antwerpen

In volle bloei

Kerselaars in volle bloei? Geen beter moment voor de Japanse Tuin in Hasselt om opnieuw te openen. Wil je meer weten over Hanami - het kersenbloesemseizoen - of de symboliek en geschiedenis van de tuin? Elke zondag en feestdag kan je een begeleid bezoek reserveren om de tuin in al haar pracht te ontdekken.

Voor meer natuurlijke sfeer moet je rond het avondgloren in Sint-Truiden zijn. Hier leiden vuurkorven je doorheen boomgaarden vol lentepracht tijdens één van de Schemerwandelingen. Laat je meeslepen door verhalen uit de fruitgaard en word verwend met hapjes, drankjes en een lekkere kom soep bij de afsluitende muzikale acts.

En... actie!

De Sint-Romboutstoren in Mechelen beklimmen? Ooit wil je die skywalk op 97 meter hoogte toch eens beleven, dus waarom niet nu! Wist je dat Mechelen trouwens nog veel meer te bieden heeft voor een citytrip waarbij ook kinderen zich geen seconde vervelen? We hebben alvast 10 tips voor een kidsproof citytrip voor je op een rij gezet.

Geen ontsnappen aan, of juist wel: de beste escaperoom van België ligt in Mechelen. Jazeker, De Gouden Kooi - Escape experience heeft een prestigieuze award op de schouw staan en veroverde daarmee meteen de 22ste plaats op de wereldranglijst. Veel succes!

Er even tussenuit in de paasvakantie?

Dan kan je uitrusten in één van onze logies