Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Mechelen: 10 tips voor een kidsproof citytrip
Alle artikels

Mechelen: 10 tips voor een kidsproof citytrip

Een citytrip met het gezin blijft lang hangen, en het compacte, autoluwe Mechelen is daar bij uitstek de plaats voor. Hang het beest uit in de zoo, wandel over het drijvend Dijlepad of misschien steek je wel iets op tijdens een interactieve stadswandeling of museumbezoek.

1. Mechelen stuurt je stappen

Onder die leuze bundelt de stad twee interactieve gezinswandelingen, gegidst door de kiddo’s zelf dankzij het wandelboek vol weetjes met opdrachtenblad. ‘Met natte voeten’ voert jullie in drie uur tijd door de binnenstad met de Dijle als leidraad. ‘Van Arend tot Zwaluw’ doet twee uur over de toeristische hoogtepunten van Mechelen.

2. Keizerlijke kroost

Misschien is je kroost wel geïnteresseerd in een anderhalf uur durende flashback naar de gouden jaren van Mechelen als hoofdstad van de Nederlanden? De prachtige stadspaleizen, en keizerlijke wapenfeiten: jullie komen er alles over te weten tijdens een Bourgondische stadswandeling op kindermaat. In een van die stadspaleizen zit Museum Hof van Busleyden, dat je terugkatapulteert naar de vijftiende en zestiende eeuw.

3. Skywalken op 97 meter hoog

Pik je het prikkelpakket op bij Visit Mechelen, dan kan je zoals een echte Bourgondiër van alles proeven én krijg je korting op heel wat toegangtickets. Want Mechelen heeft heel wat coole attracties. Bij Technopolis mag je zelf experimenteren, bij het speelgoedmuseum duik je in stokoud tot gloednieuw kindervertier. Of misschien wil je gewoon graag even op die grote toren, middenin de stad? De bezoekersgids warmt je op voor een skywalk op 97 meter hoogte.

4. Park & play

Uitblazen (voor de ouders) en de nog resterende energie aflaten: het Vrijbroekpark is er ideaal voor. Je zou er kunnen wandelen of fietsen, mocht de avontuurlijke speeltuin er niet zo liggen lonken naast de brasserie. Heel de historische binnenstad is trouwens doorspekt met kleine speeltuintjes, oftewel:‘spelprikkels'; ravotten, klimmen en hangen is er helemaal de bedoeling.

5. Sterren spotten

Op een halfuurtje rijden van het centrum, in Hove, ga je op missie met de gidsen van Volkssterrenwacht Urania om het heelal en zonnestelsel te doorgronden. Bovenop een net-echte ruimtereis In het auditorium, valt er een collectie - wel echte - meteorieten te bewonderen. Het echte werk volgt in het planetarium met het tellen van alle 3500 sterren door een van de vele telescopen.

6. Op en in het water

Een boottochtje op de Binnendijle is altijd een puik plan met kinderen. Geen zeebenen? Wandel dan over het drijvend stukje van het Dijlepad en spot de vele watervogels. Voor een frisse duik is zwembad De Nekkerpool misschien een beter idee, met drie baden geschikt voor baby’s tot en met senioren. Ook bij Geerdegemvaart plons je van bad naar bad. De springplank en glijbanen beu? Naast het zwembad lokt de leuke speeltuin. Buiten ploeteren kan dan weer aan het strand-met-speelvijver van de Nekker, lekker uitgestrekt en speeltuigen te over.

7. Kippen knuffelen en papegaaien aaien

In Azië bezoek je de lollige olifant Kai-Mook of voeder je zelf de kleurrijke lori-papegaaitjes. Meer in voor wat giraffen en koala’s, of helemaal in de ban van de ringstaartmaki? Geen probleem: ZOO Planckendael, overigens internationaal bekroond als 'Meest kindvriendelijke Zoo', heeft genoeg bewoners voor een dagje dierenplezier. Koters die graag eens een eend of geit knuffelen, maken meer kans bij Kinderboerderij Tivoli. Deze is gespecialiseerd in bedreigde diersoorten als de Mechelse koekoek of Vlaamse geit en je kan er ook een imker op de vingers kijken. Tussen 15 en 16 uur is het knuffeltijd.

8. Zonder schoenen

Kleuters met de neiging om altijd en overal hun schoenen uit te spelen, halen hun hartje op bij het Barrevoetspad, in De Schorre in Boom, op 25 minuutjes rijden. Je wandelt anderhalve kilometer lang over mossen, kleibroden, modder, zachte kiezels, wol, hooi en zoveel meer, middenin de natuur. Ook andere zintuigen worden getraind: op het pad kom je kruiden en geurplanten tegen zoals kruiptijm, munt, citroenverbena. Waterpompen zorgen ervoor dat je niet met vuile voeten naar huis gaat.

9. Hongeurrr!

Kindermagen moeten ook gevuld. Bij lunch- en brunchplek Sister Bean betalen kinderen volgens leeftijd voor de homemade gerechten en ze hebben oren naar elke dieetwens. Ook alles wat Noen serveert is zelfbereid, van de milkshake tot de kipcurry en de niet te versmaden taarten en drankjes. Jij geniet van de binnentuin, je koters van de speelhoek.

10. Chill logeren

Op twee kilometer van het historisch stadscentrum huur je de rustige, kindvriendelijke Vakantiewoning Louis, een gerenoveerde rijwoning met tuin, goed voor vier personen en nog een baby. Op de Hanswijkvaart vind je een unieke logies op een boot. In de gezellig ingerichte kajuiten ga je met z’n vijven comfortabel onder de wol. Ontbijt wordt dagelijks aan boord geleverd. Deze dobberende is de perfecte uitvalsbasis nét buiten het stadscentrum.

Krijgt je kroost er maar niet genoeg van? Smeed nog veel meer kindvriendelijke plannen dankzij de Dingenzoekers. Een website boordevol tips om er met z’n allen op uit te trekken en onuitwisbare herinneringen te creëren.

Beeld: © Visit Mechelen


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in