Pret voor tien: 10 hotspots voor een onvergetelijke trip met je vrienden

Vlaanderen Vakantieland 15 juli 2021

Van de kust tot de bossen, van de mooiste picknickplekken tot beste bbq-spots, supersporty of extra chill: dit zijn de beste tips en adresjes voor dé trip waar jullie nog jaren over zullen spreken. Of je je nu laat verrassen door een plek die je dacht te kennen of door een ongekende regio: have fun!

Bike & bbq in Antwerpen

Doen

De handige rode Velo-deelfietsen maken intussen al 10 jaar deel uit van het Antwerps stadsmeubilair. Dat verdiende dan ook een eigen Velo Highlighttour van 26 kilometer door de stad. De veertig must-sees liggen - niet toevallig - steeds vlakbij een Velo-station. Daarnaast krijg je ook tips voor lekker eten, gezellige cafés en leuke winkels in de buurt. De Velo-toer door de andere Antwerpse districten is trouwens ook niet mis. Wie geen Velo-kaart heeft, kan zich een voordelige Dagpas aanschaffen. P.S: Je kan in Antwerpen ook fietsen met een gids of op stap met een e-step.

Rode Velofietsen - (c) Frederik Beyens

Food & beer

Barbecue én bier? De Antwerpse Brouwcompagnie zet alles klaar voor een barbie met je groep, van de ingrediënten voor op de grill tot het bankje in hun biergarten. Vraag bij de reservatie ineens ook een rondleiding aan. Op de site kan je immers de brouwers in actie zien met hun Seef- en andere biertjes. Ook iets verderop in de stad kan je een tour door een brouwerij maken, namelijk bij stadsbrouwerij De Koninck. De brouwerij bevindt zich bovendien op een echte gastronomische site, waar ook een heerlijke chocolatier, bakker en slager te vinden zijn. En niet te vergeten: BBQ-restaurant Black Smoke, waar je kan genieten van het schitterende panorama in de rooftopbar.

Black Smoke rooftopbar
(c) BlackSmoke rooftopbar

Hittegolf?

Als het kwik een zuiders pijl bereikt, heb je misschien wel meer aan wat verfrissende tips. Waar je kan zwemmen in open lucht, bijvoorbeeld. Dat kan onder andere aan het Sint-Annastrand in verwarmd openluchtzwembad De Molen. Of plons in de zwemvijver tussen het groen van het Boekenbergpark - met 73 meter de grootste van Europa.

Zwemvijver Boekenbergpark (c) Ans Brys

Slapen

Logeren in groep? Kies dan voor een eigen huisje in het centrum zoals Zalig in Antwerpen. Of plant je tent neer op Linkeroever bij City Camping Antwerp, mét zicht op de Antwerpse skyline.

Beach & beer in Brugge

Doen

Het zou zonde zijn om niet naar het strand af te zakken voor een zomerse portie zon, zee en zand… Op het strand van Zeebrugge vindt ook dit jaar heel wat activiteiten plaats: film (op het strand!), en optredens. Wecandance en Bomboclat Festival laten je dansen in het zand alsof je op Ibiza zat.

© Visit Bruges - Jan Darthet

Food & beer

Fancy a picknick? Brugge plaatste meer dan 300 picknickmeubels op ruim 60 locaties, van verborgen groene plekjes tot op het strand. Ook in de Brugse buitenwijken, Lissewege of Zeebrugge zit je goed voor food al fresco terwijl het gras aan je tenen kietelt.
Daarnaast hebben ook beerlovers tal van opties. Aan de historische Markt zit het Duvelorium, het enige Duvel-café ter wereld. Wil je je verdiepen in de geschiedenis, dan is er het interactieve biermuseum Bruges Beer Experience. Hou je het liever echt lokaal, stap dan binnen bij huisbrouwerij De Halve Maan of het artisanale Fort Lapin. In het centrum kan je ook de prachtige oude brouwerij Bourgogne des Flandres bezoeken.

Hittegolf?

Natuurlijk bieden de pittoreske reitjes verkoeling, zwemmen in Coupure kan in de zomermaanden. Maar… Brugge houdt eveneens een heus watersportdomein achter de hand. Suppen, zeilen, windsurfen, picknick en zelfs bbq: Domein Aan de Plas heeft alles voor een relaxed dagje aan het water. Je kan er bovendien blijven slapen in het sporthostel.

Slapen

De leukste Brugse logeerplekken voor een vakantie in groep vind je hier.

Zomerse to do-list in de Leiestreek

Doen

Een frisse pint op een terras is de nationale zomeractiviteit bij uitstek. In de Leiestreek bouwen ze er dan ook een volledige vakantie rond. De lokale brouwerijen draaien hun hand niet om voor verrassende en creatieve brouwsels. Die kan je in een trek door gaan proeven met een handige fietspocket. Ambachtelijke brouwerijen? Check! Authentieke volkscafés? Dito! Je fietst langs de leukste bieradresjes, onder andere de zomerbar van brouwerij Verzet en het pas opgefriste bezoekerscentrum van Omer.

(c) Brouwerij Omer

Food & beer

Niets zegt zo hard zomer als… een zomerbar, natuurlijk. Ideaal om eindeloos bij te praten met je vrienden of gewoon te blijven hangen tot de zon achter de bomen zakt. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, sorteerde de regio bovendien alle pop-ups van dit seizoen per gemeente (en er komen er nog steeds bij!).

Hittegolf?

Hadden we al gezegd dat de Leiestreek het je graag makkelijk maakt? Kondigt de hittegolf zich aan, dan vind je in een klik alle zomerse activiteiten op en naast het water op de site Leie Waterdagen. Ook cool/koel: een bootje huren en langs de terrasjes bij het water cruisen.

Slapen

De Leiestreek heeft sowieso leuke logeeradresjes.

(c) Vlaskampen

Luchtje scheppen in Leuven

Doen

De Leuvense festivalzomer gaat voor leuke feestjes. Dansen op een vroegere busparking? Dat kan bij Stelplaya, de zomerbar van cultuurhub Stelplaats. Elke woensdag, donderdag en vrijdag mixen ze food, petanque en expo’s met muziek van (inter)nationaal en lokaal talent. Met op donderdag: pizza è musica, en dat betekent juist dàt. 

Food & beer

Nu je toch in Leuven bent: misschien wordt het eens tijd voor een bezoek aan de oermoeder der Belgische brouwerijen Stella Artois? Elke zaterdag organiseren ze interactieve rondleidingen, met - ja hoor - Stella achteraf. Je zit meteen goed om ook de hippe Vaartkom met de oude brouwerijsite te gaan ontdekken. De Hoorn heeft een café en restaurant met terras dat uitloopt in het schitterende Sluispark.

Vaartkom - (c) Erard Swannet

Hittegolf?

De langste toog ter wereld (aka de Oude Markt) krijgt ’s zomers concurrentie van luchtigere terrassen waar je de heetste uurtjes kan uitzitten. Bijvoorbeeld bij Bar Vélo, bij de gloednieuwe (en waanzinnig coole) houten Velodroom.

Slapen

De leukste Leuvense logeerplekken voor een vakantie in groep vind je hier.

Wijn & water in Maaseik

Doen

Geen last van hoogtevrees? Klimpark Adventure Park Warredal heeft vijf parcours zodat elke klimmer z’n eigen uitdaging kan kiezen. De beloning: een adembenemend boszicht vanop de 200 meter lange zipline. Hou je liever beide voetjes aan de grond, dan brengt een wijnproeverij je wel in hogere sferen. Boek een rondleiding met degustatie bij wijndomein Aldeneyck of check het wijnterras op vrijdag en zaterdag, met zicht op de wijnmakerij.

Warredal - (c) Andreas Gybels

Food & beer

Warning: het kan kibbelen worden over welk Maaseiks terras of restaurant nu echt het beste was… Er zijn de gezellige tafeltjes onder de lindebomen op het marktplein maar ook buiten de binnenstad kom je culinair aan je trekken.

Hittegolf?

In het Maasland kijken ze zelfs doodleuk uit naar een hittegolf. Met eindeloos veel mogelijkheden voor waterfun is dit de plek om verkoeling te zoeken. Wakeboarders en waterskiërs trekken richting Terhills Cablepark, kajakkers halen hun hartje op bij Kajak Maasland. Of je kan gaan suppen op Aldeneikerplas, waterskiën en wakeboarden bij WAP Maaseik, of een duik nemen in de natuurlijke zwemvijver bij De Wouterbron.

Terhills Cable Park - beachbar (c) Andreas Gybels

Slapen

De leukste Limburgse logeerplekken voor een vakantie in groep vind je hier.

(Levens)kunst in Mechelen

Doen

Heeft de art lover in jezelf niet genoeg aan de Mechelse stadspaleizen en musea? Of hou je niet van kunst kijken in de klassieke setting? Dan brengt Het Kunstuur soelaas. In een uur tijd krijg je op een aparte manier een resem topwerken te zien. Naast unieke belichting en muziek, hoort bij elk schilderij een verhaal, gebracht door een (minder) bekende Vlaming. 

Bier

Spring op de fiets voor een retourtje Mechelen-Boom en maak onderweg kennis met het beste van Gouden Carolus. In twee stops leer je alles over de geschiedenis en het procedé van zowel het bier als de whisky van de Mechelse brouwer. Tip: peddel eerst richting stokerij De Molenberg en eindig met een brouwerijbezoek bij Het Anker – daar kan je ook blijven slapen.

Gouden Carolus van Brouwerijn Het Anker - (c) FARMBOY-JANOPDEKAMP

Hittegolf?

In Mechelen kan je suppen op de Binnendijle, van bij het Via Via reiscafé tot aan de Vismarkt, of het keerdok, en terug. Gezien de hitte kies je uiteraard voor de tweede, langere lus.

Heidehoppen in de coole Kempen

Doen

Landschapspark de Merode is een prachtig en gigantisch stuk groen maar misschien wil je wel eens iets anders dan een zoveelste wandeling? Met de eTuktuk kan je op een milieuvriendelijke manier door het natuurgebied zoeven langs twee uitgestippelde routes. Laad vijf vrienden in de eTuktuk en verken met de hulp van een tablet het landschap. Onderweg is er zelfs tijd voor een picknick of hapje en drankje.

eTukTuk%20/%20Laakdal%20/%20Kempens%20Landschap%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20
eTukTuk - (c) James van Leuven

Food & beer

Het spreekt voor zich dat de Kempense heide en natuurgebieden bulken van insta worthy picknickspots. Onderbreek je avonturen af en toe met een beerbreak op café met de locals of een vergelijkende studie van abdijbiertjes

Hittegolf?

Waterdrang door aanhoudende droogte? Daar lonkt de Nete al met de nodige dosis verkoeling. Je kan zelfs kiezen: suppen op de Nete of in de Zilvermeerhaven, of over de kleine Nete in een vlot of kano.

Waterpret op de Nete (c) Mie de Backer

Slapen

Puik plan: doorkruis de groene regio met de camper via de nieuwe Kempense campertour. Overdag ontdek je de Kempense highlights, ’s nachts parkeer je op een camping, camperplaats of bij een campergastbedrijf op de route. Nog meer logeerplekken voor een Kempense vakantie in groep vind je hier.

Kempense campertour - (c) An Segal

Vlammen door Vlaams Brabant

Doen

Tenzij je beschikt over de stalen billen van Oliver Naesen, is een scooter echt wel de beste manier om de fantastische landschappen van het Hageland, Pajottenland of de Zennevallei te beleven. Je vindt uiteenlopende uitgestippelde routes, formules en vehikels (naast scooters kan je bijvoorbeeld ook 2CV’s of campers huren) bij al evenveel gespecialiseerde bedrijven in Vlaams-Brabant.

Food & beer

Een mand met lokaal lekkers, tips voor dat ene idyllische picknickplekje of zelfs logies: het concept Picknick een hoeve bundelt hulpvaardige hoeves langs wandel- en fietsroutes in Vlaams-Brabant. Maak ook van de gelegenheid gebruik om lambiek- en geuzebieren te proeven in hun heimat: de typische Pajotse cafés zoals Lambik-o-droom in Beersel, Volkscafé De Cam in Gooik of In de Oude Smis van Mekingen in Sint-Pieters-Leeuw.

Hittegolf?

Geen kans op oververhitting (plus beachvibes) in de zomermaanden bij de plas van Rotselaar, Provinciedomein Halve Maan in Diest en aquapark Foudoo in Hofstade. Of hou het hoofd koel in je kajak op de Dijle of Demer.

Plas Rotselaar - (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Slapen

Het echte kampeergevoel maar dan zonder klam slaapmatje of nachtelijke escapades richting toilet? Zowel bij Hotel Pluimpapaver als wijndomein Coberger kan je luxueus kamperen op de glamping (met bbq!) op een unieke locatie in het Hageland. Nog meer logeerplekken voor een vakantie in groep vind je hier.

Bootcamp in de Vlaamse Ardennen

Doen

De Vlaamse Ardennen zijn het mekka voor fans van de koers die zelf de uitdaging van kasseistroken en steile hellingen willen aangaan. Ook mountainbikers komen hier zeker aan hun trekken. Daarnaast kan je terecht bij The Outsider in Oudenaarde of de IJsmolenhoeve in Ronse voor avonturen waar geen tweewieler aan te pas komt: escape room, klimmuur, bijlwerpen: you name it. Oké, we liegen: bij de IJsmolenhoeve kan je ook vespa’s, mountainbikes en tuktuks huren.

(c) The Outsider - Oudenaarde

Food & beer

In Oudenaarde staat Centrum Ronde van Vlaanderen in het teken van de koers en kan je in het thema pintjes (of iets anders) drinken en eten bij Peloton Café.

Hittegolf?

Warm gekregen van al dat sporten (want ja, zonder die bries op je tweewieler, blijft het natuurlijk +30°C…)? De bossen in de Vlaamse Ardennen zijn niet alleen geweldig wandelgebied, de bomen zorgen voor schaduw én werken als natuurlijke airconditioning.

Kluisbos - (c) David Samyn

Slapen

De Vlaamse Ardennen zijn werkelijk bezaaid met geweldige vakantiewoningen op maat van elke groep. Enkele aanraders: Quadratum 1769 of Eyndevelde in Herzele, De Flandrienhoeve in Kluisbergen of Hof ter Heidje in Maarkedal. Nog meer logeerplekken voor een vakantie in groep vind je hier.

Go local in Gent

Doen

Elke doorgewinterde citytripper weet: voor de écht gouden tips moet je bij de locals zijn. Slim van Gent: zij vroegen daarom aan inwoners hoe zij nu eigenlijk het weekend spenderen in hun stad. Daar bovenop verzamelden ze de favoriete adresjes van een hoop Bekende Gentenaren van elk kaliber. Kers op de taart: er bestaat bovendien een fietsroute met 37 km vol tips van drie locals, inclusief shortcuts voor wie onderweg te lang blijft hangen. Wie weet: eens zo goed ingeburgerd, blijven jullie hier wel?

Food & Beer

Op elk gerespecteerd Gents terrasje kan je intussen de lokale hoppy blonde Pony’s bestellen. In voor het grotere werk? Bij Dok-Noord vloeien de brouwsels van microbrouwerij Dok Brewing Company (en concullega’s) recht uit de 30 taps. Buren RØK en BØEF zorgen intussen voor een goed bodempje. Ook de biergarten van microbrouwerij Haeseveld in Sint-Amandsberg is trouwens een goede optie. 

(c) DOK Brewing Company

Hittegolf?

Nog te warm na een verfrissend boottochtje over de Leie? Lago Gent Rozebroeken - het all-in subtropisch zwemparadijs vlakbij Gent - biedt waterfun, en daar hoort natuurlijk ook een buitenbad bij.

Graslei - (c) Visit Gent

Afkoelen doe je natuurlijk niet alleen in het water. Ook de natuur kan verkoeling bieden. Onze suggestie: een chille fietstocht langs de Gentse Groenpolen.

Slapen

De leukste Gentse logeerplekken voor een vakantie in groep vind je hier.

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief