5 redenen om te wandelen met kinderen in de Vlaamse Ardennen

Vlaanderen Vakantieland 04 augustus 2022

De Vlaamse Ardennen is een puur wandelwalhalla. Met tientallen uitgestippelde wandelroutes en drie complete wandelnetwerken vinden wandelaars vlot de weg naar de glooiende regio in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Het groene landschap staat garant voor heel wat gezinsvriendelijke wandelroutes. Wij pikken er vijf redenen uit waarom ook jouw kinderen volop zullen genieten van dit wandelparadijs.

Spelelementen in het landschap

De nieuwe kindvriendelijke wandelroute ‘Wandelen langs de Zwalmbeek’ (5,4 km) start aan de Zwalmmolen, een gerestaureerde watermolen in de Regekemstraat te Munkzwalm. Op dit pittoreske punt werd een waterspelelement aangebracht dat kinderen leert begrijpen hoe de stroming van een rivier een molen kan doen draaien. De nieuwe wandelroute volgt de kronkelende Zwalmbeek. Onderweg kom je langs enkele authentieke horecazaken. Je kan de route nog verlengen met een extra lus (13,2 km).

Je vindt wel meer spelelementen in de Vlaamse Ardennen, zoals de speelzone met natuurlijk materiaal in het Kluisbos in Kluisbergen, de ravotzone boven op de Muziekberg in Ronse of in het Burreken in Brakel.

Hoeves om te spelen

Het provinciaal natuureducatief centrum de Kaaihoeve ligt op het wandelnetwerk Zwalmvallei. In de natuurtuin vind je een speelzone met wilgenhut, blotevoetenpad en reuzegrote mikado. De tuin is vrij toegankelijk.

Verschillende actieve landbouwbedrijven zetten hun deuren open voor het kleine volkje. In Hoeve ’t Alkeveld in de Steenbekestraat in Zottegem proef je heerlijk hoeveijs en kan je een partijtje klompengolf spelen. Op de Valleihoeve in de Rooigemstraat in Huise kan je op fotozoektocht en smullen van ijs en gebak. De Vierhoekhoeve in de Brielstraat in Gijzenzele laat je kennismaken met de meest uiteenlopende neerhofdieren.

Avonturenparken tussen de heuvels

Niets leuker dan samen met je kinderen een dagje gaan wandelen. In de Vlaamse Ardennen zijn er enkele heel leuke wandelingen op kindermaat. Een echte aanrader is de Muziekbosroute in Ronse waar je onderweg de Ijsmolenhoeve tegenkomt. Je kinderen zullen hier de tijd van hun leven hebben. De kleinsten zullen zich in hun sas voelen op de kinderboerderij en de oudsten kunnen zich uitleven op het hindernissenparcours met klimmuur en highrope.

Nog meer avontuur in de Vlaamse Ardennen? The Outsider rond het Donkmeer in Oudenaarde biedt adrenalinekicks voor jong en oud: een moeraspad, een blotevoetenpad, death ride, kanotochten… . Waterratten zullen in het Provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen ongetwijfeld hun hart ophalen. In de zomer kan je er ook op het zandstrand een hele namiddag doorbrengen.

Perfecte routes voor kinderwagens

Ook wie heel jonge kinderen heeft, kan een wandeling uitstippelen in de Vlaamse Ardennen. Bij elke wandelnetwerkkaart steekt een inspiratiegids met een aantal suggesties langs 100% verharde routes. De wandelingen zijn zo’n 5 kilometer lang en perfect haalbaar met een kinderwagen. Mogelijke instappunten zijn bijvoorbeeld het centrum van het pittoreske Dikkele (wandelnetwerk Zwalmvallei), het centrum van Maarke – Kerkem (wandelnetwerk Getuigenheuvels) en de kerk van Nieuwenhove (wandelnetwerk Bronbossen).

De natuur is altijd heel dichtbij

In het Provinciaal Archeologisch Museum in het centrum van Ename kan je een bolderkar huren om het prachtige nabijgelegen Bos ’t Ename te verkennen. Met een gezinsrugzakje vol opdrachten ben je wel even zoet.

Op verschillende instappunten in de Vlaamse Ardennen kan je een landschapsrugzakje huren om samen met de kinderen de natuur van nabij te beleven. Vanuit de Helix, het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum in Hoogvorst te Geraardsbergen, ontdek je zo het Raspaillebos. Op maar liefst vijftien stopplekken beleef je door middel van speelse opdrachten de natuur op een heel actieve manier.