Terugblikken én vooruitkijken in Mechelen

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 17 juni 2022

Laura Govaerts bezoekt Mechelen, de vroegere hoofdstad van de Nederlanden waar de voormalige landvoogdes Margareta van Oostenrijk nog steeds nadrukkelijk aanwezig is. En daarvoor krijgt ze het gezelschap van stand-up comedian William Boeva. Samen spotten ze de mooiste gebouwen, trotseren ze virtual reality-tegenstanders met snode plannen, en blikken ze terug op de Tweede Wereldoorlog vanuit een authentieke legerjeep.

Aflevering 12: zaterdag 18 juni 2022

 • Rolstoeltoegangkelijk stadsbezoek aan Mechelen
 • Gamen in virtual reality
 • Met de legerjeep door het oorlogsverleden

 

Rolstoeltoegangelijk%20stadsbezoek%20aan%20Mechelen.jpeg?h=d1cb525d&itok=CxxeUsk0
Rolstoeltoegankelijke erfgoed wandeling in Mechelen - Aflevering: 12

 

Laura en William stappen in de voetsporen van Margareta van Oostenrijk. Daarbij kiezen ze voor een rolstoeltoegankelijke wandeling. Starten doen ze vlakbij de Sint-Romboutskathedraal aan het standbeeld van Margareta. Als landvoogdes regeerde zij rond 1500 vanuit Mechelen over de Nederlanden. Ietwat luguber is dat niet haar hoofd, niet de rest van haar lichaam, maar wel haar maag en ingewanden begraven liggen in de Sint-Pieter-en-Paulkerk, meteen de volgende stopplaats.

Van daaruit gaat het naar de Heilige Geestkapel, die onderdak biedt aan Het Kunstuur, een tentoonstelling die het werk van Belgische schilders op een bijzondere manier in de kijker zet. Een hologram voorziet elk schilderij van een woordje uitleg van een bekende of minder bekende Vlaming.

Ze sluiten hun wandeling af op een van de meest fotogenieke plekjes van Mechelen: het brugje over de Dijle aan de Havenwerf.

Meer toegankelijke paden?

 • In provinciedomein Bulskampveld in het Brugse Ommeland worden zowel je evenwicht als je zintuigen uitgedaagd. Beleef het bos op een andere manier. Kijk, ruik, raad, proef, luister en voel wat het park voor je in petto heeft. Maak muziek in het geluidentheater én speel met water aan de voelplaats. Volg het evenwichtsparcours over grachten en boomstammen. Ook met de rolstoel of kinderwagen kan je makkelijk meegenieten.
 • In het voorjaar wanneer de kleurrijke rododendrons en azalea’s bloeien, beleeft park Vordenstein in Schoten hoogdagen, maar ook tijdens de rest van het jaar spreekt de locatie tot de verbeelding. Over een afstand van 3,7 kilometer kan je zonder drempels genieten van de statige dreven, exotische bomen en oude oranjerietuinen. Of van een welverdiende koffie in Parkbistro De Vlinder bijvoorbeeld.
 • Het verharde Zandloperpad in Maasmechelen maakt natuur voor iedereen toegankelijk. Een lus van 1,5 km begeleidt je doorheen een spectaculair landschap. Hier en daar zijn extra sportieve en belevingsvolle uitdagingen ingebouwd voor rolstoelgebruikers. Een grote kijkwand geeft een open uitzicht op een waterplas van de groeve. En ja, er zijn nog meer rolstoelvriendelijke wandelroutes te vinden in het Nationaal Park Hoge Kempen.

 

Gamen%20in%20virtual%20reality.jpeg?h=d1cb525d&itok=hXM8O8IX
Pret voor binnenblijvers - Aflevering: 12

De coolste lege zaal ooit? Die ligt bij VR Base in Mechelen waar Laura en William zich helemaal uitleven in een virtual reality game. Gewapend met een VR-bril en een plastic geweer vormen ze een team dat het opneemt tegen een virtuele vijand.

Dat het spel zo intensief zou zijn, hadden ze op voorhand niet verwacht. Gelukkig heeft William wel wat game-ervaring en krijgen ze toch aardig wat virtuele vijanden van het veld gespeeld.

Meer indoor entertainment?

 • Hartje zomer en toch snakken naar de skilatten? Say no more. De grootste indoorskipiste van Europa ligt toch wel niet in Peer zeker. Met een skihelling van 350 meter lang, 42 meter hoog en 30 meter breed staat Snow Valley open voor skiërs en snowboarders van alle niveaus.
 • Wat dacht je van een koninklijke ontvangst in Gents beruchte burcht het Gravensteen? Stel samen met vrienden je eigen hofhouding samen en duik in de verkleedkoffer om het helemaal écht te maken. In Gent zijn er verschillende historische huizen die kinderfeestjes aanbieden om de locatie op een unieke manier te beleven.
 • In de Historium Story word je meegenomen op een tijdreis naar de Brugse Middeleeuwen. Je beleeft een wonderlijk liefdesverhaal al wandelend door zeven historische themakamers met film, decor en speciale effecten. Dankzij de audioguide kom je alles te weten over de Gouden Eeuw van Brugge en waan je je even in de tijd van Jan van Eyck.

 

Met%20de%20legerjeep%20door%20het%20oorlogsverleden%20.jpeg?h=d1cb525d&itok=I2Nmxv4v
Met de legerjeep door Leest - Aflevering: 12

Om meer te weten te komen over de sporen die de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten in de omgeving van Mechelen, trekken Laura en William eropuit onder de deskundige leiding van Philippe Deweerdt. Op een zogenaamde warbirdroute trekken ze met een legerjeep door de velden van Leest. Onderweg houden ze halt op plekken waar ooit V-bommen en vliegtuigen zijn neergekomen, en staan ze stil bij ontroerende verhalen van toeval, verlies en wraak.

Meer van dat?

 • Bij de brug over het Albertkanaal in Vroenhoven komen twee bijzondere verhalen samen: het begin van de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van onze binnenvaart. Wil je weten waarom de Tweede Wereldoorlog voor België in Zuidoost-Limburg begon? Kom dan luisteren naar de spannende verhalen van soldaten en burgers. 
  In het belevingscentrum voor de binnenvaart leer je meer over onze waterwegen. Wat vaart er allemaal op de kanalen, en hoe bouw je bruggen?
 • Het Canadamuseum en het Polandmuseum in Adegem, dat zijn meteen twee private musea die een eerbetoon vormen aan onze Canadese en Poolse bevrijders. Met een permanente collectie van meer dan 300 complete uniformen, zendapparatuur en levensechte diorama’s beslist een bezoekje waard.

 

Soegesties%20met%20Soe%20Nsuki.jpeg?h=d1cb525d&itok=oZ_m1bLH
Soegesties met Soe Nsuki - Aflevering: 12
 • Soe Nsuki beklimt de toren van de Sint-Romboutskathedraal, met zijn 97 meter letterlijk het hoogtepunt van een bezoek aan de stad. Boven op de Skywalk heeft ze een fantastisch panoramisch zicht op Mechelen.
 • Batteliek is een voormalige kerk in Battel die door brouwerij Het Anker herbestemd werd tot microbrouwerij, -stokerij en limonaderij. Een rondleiding volgen of proeven, daarvoor hoef je niet te wachten. Wie net als Soe een workshop wil volgen, kan er vanaf september terecht.
 • Tot slot brengt ze een bezoek aan de feeërieke wintertuin van het Ursulineninstituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, een pareltje uit de Art Nouveau.

 

Toegankelijk logeren en creatieve workshops

Iedereen moet kunnen genieten van Vlaanderen als vakantieland. Ook creatievelingen vinden in Vlaanderen heel wat logies, met toffe workshops waar je je helemaal kan uitleven!