10x Krokuskriebels: uitjes en logies op maat van elk kind

De leukste uitstapjes met kinderen tijdens de krokusvakantie? Die gaan richting museum! Het wordt een onvergetelijke minitrip in eigen land, vol creatieve activiteiten die voor iedereen toegankelijk* zijn, met een al even familieproof overnachting.

*Op deze pagina vind je meer duiding over de toegankelijkheidslabels A en A+.

Vlaanderen Vakantieland 16 december 2022

Krokuskriebels is het project van de Gezinsbond waarbij musea in Vlaanderen en Brussel speelse activiteiten organiseren op maat van families met kinderen tot 14 jaar, met of zonder beperking. Tal van musea werkten een inclusief en toegankelijk traject uit. Wij bedachten daarrond 10 minitrips mét logies op kindermaat. Zo wordt het een krokusvakantie om nooit te vergeten! Voor nog meer kindvriendelijke adresjes kijk je op Vlaanderen Vakantieland.

Krokuskriebels 2023, een project van Gezinsbond

1. Krokuskriebels in Antwerpen

Op citytrip door een stad vol kunst in Mechelen (5-11 jaar)

In Mechelen start je vakantie al bij Museum Hof van Busleyden. Gezinnen kunnen er, gewapend met een kleine reiskoffer, gezellig samen op citytrip. Kleurrijke vogels, mysterieuze boxen, reisverhalen: een eenvoudige plattegrond wijst je de weg langs 7 verborgen parels uit de gelijknamige expo. Je kiest zelf hoeveel opdrachten je wil doen. Vloerstickers signaleren waar je in alle rust je koffer kan openen om ongestoord de instructies te bekijken. Kijken en zoeken, fantaseren, uitbeelden, tekenen: het nodige materiaal zit al in de koffer. Na je citytrip krijg je een postkaart als souvenir die je meteen kunt opsturen naar de thuisblijvers (die het hele avontuur hebben moeten missen).

Samen logeren is fun, zeker in de familiekamers van Holiday Inn Express Mechelen. Liever een huisje? Vakantiewoning Louis - voor 4 personen - is voorzien van baby- en kinderspullen.

Museum Hof van Busleyden

Dierelier - beestig tof familieparcours in Lier (4-8 jaar)

Al zeggen ze het zelf: Stadsmuseum Lier presenteert met Dierelier een beestig tof parcours langs vijf activiteiten, verspreid over de verschillende zalen. Het tempo bepaal je zelf. Bedoeling is dat je samen met je kind aan het onderzoeken, fantaseren en maken slaat. Elke beleving zet een dier van Lier centraal met een voorleesverhaal. Daarna ga je samen aan de slag met de opdracht en bijhorend materiaal. Voor kinderen met bijzondere noden kun je een tijdslot reserveren op maandag (de sluitingsdag van het museum).

Toe aan een dutje? Cultuurhostel Bed Muzet (toegankelijkheidslabel A+*) heeft kamers op maat van elk gezin, en dat met eigen badkamer. Bij de twee accommodaties van Vakantiewoning Klavertje Lier kan je je ook heerlijk uitleven met de vele tuinspelen in de gedeelde tuin.

Stadsmuseum Lier

2. Krokuskriebels in Limburg

Vogels in een nieuw jasje in Tessenderlo (0-14 jaar)

Aan de voet van de Zandberg, in het heerlijke natuurgebied Gerhagen, ligt Bosmuseum Tessenderlo. Daar ga je op zoek naar fopeieren in de permanente expo ‘Van ei tot ei’, die volledig om onze gevederde vrienden draait. Je vindt er tekeningen van de wonderlijkste exemplaren, om waarheidsgetrouw in te kleuren of - volgens je eigen fantasie - van een nieuw jasje te voorzien. Of leer hoe je zelf een vogel tekent en waag je aan een van de dierenpuzzels of het digitaal vogelspelletje… Voor wie een visuele beperking heeft, is er een aparte ruimte voorzien met zoogdieren en vogels die je mag betasten. Een gids geeft intussen extra uitleg over de dieren en vogels.

Je kan hier in de buurt lekker landelijk logeren bij Katermeerhoeve. Zij bieden twee appartementen voor vier personen. Ideaal als uitvalsbasis om te voet of per fiets de voormalige mijnstreek te verkennen, en het Bosmuseum natuurlijk.

Bosmuseum Tessenderlo

Misdaad in het museum in Hasselt (6-14 jaar)

Mini- (en maxi-) Sherlocks hebben de tijd van hun leven in Hasselts stadsmuseum Het Stadsmus. Tijdens het Cluedo-achtige spel moet je verdachten, wapens en locaties zien te elimineren via allerlei opdrachten: kijken, tekenen, codes ontcijferen, een kruiswoordraadsel, hints in audiofragmenten en filmpjes... Tegelijk leer je heel wat bij over de geschiedenis van het museum, met het spannende verhaal als rode draad. Klein én groot worden uitgedaagd om mee te denken, en het spel werd volledig toegankelijk gemaakt.

Het is heerlijk dutten in de familiekamers van De Groene Hendrickx (toegankelijkheidslabel A*). Kies je voor de familiekamers van Holiday Inn Hasselt, dan slapen en eten kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Het Stadsmus Hasselt - (c) Kobe Vanderzande

3. Krokuskriebels in Oost-Vlaanderen

De Grote Generatiestrijd in Gent (10-14 jaar)

Maak een heuse challenge van je citytripje naar Gent met de Grote Generatiestrijd in Huis van Alijn. Tieners en (groot)ouders nemen het tijdens het museumspel tegen elkaar op tijdens verschillende opdrachten. Wie wint? De Babyboomers, Generatie X, de Millenials of Generatie Z? Of helpen je scherp reukvermogen, vaste hand, goed geheugen of soepele heupen je naar de overwinning? Achteraf kan je jouw score delen op het Grote Generatiebord.

Kamperen met de hele familie? Dat kan, bij Treck Hostel: een unieke indoorcamping met originele caravans. Of poot je eigen camper of tent neer bij Urban Gardens Gent, met veel ruimte voor spel en ontspanning. Je kunt er ook een blokhut, glampingtent of luxe lodge huren. Bij het persoonlijke Hotel Cathedral boek je familiekamers en/of het arrangement ‘Gent kindvriendelijke stad’, met veel extra’s.

Huis van Alijn - (c) Michiel Devijver

Ontrafel mysterieuze sporen in Ename (10-14 jaar)

Wie over de Provinciale Erfgoedsite Ename wandelt, loopt misschien wel een wat verward, mysterieus persoon tegen het lijf die om jouw hulp vraagt… Dát betekent de start van een spannende zoektocht die het hele gezin zal triggeren. Ze werd bovendien aangepast aan tieners met een neurodiverse beperking. Op 6 of 7 stops (afhankelijk van de gekozen afstand) krijg je een filmpje te zien over het erfgoed, met een uitdaging of raadsel - van namen raden tot kompaslezen. Samen verzamel je zo de symbolen die een code vormen. Als je die kan ontcijferen, krijg je het laatste filmpje en eindig je met de ontknoping. Het spel is ook leuk voor kinderen met een verstandelijke beperking (niveau 10-14 jaar).

Vakantiegevoel in de Vlaamse Ardennen? Logeer met je voltallige familie bij Het natuurlijk genot (toegankelijkheidslabel A*). De vakantiewoning voor 16 personen heeft een grote eco-tuin met speeltoestellen, petanque, golf en kleine boerderijdieren. Bij B&B La Cereza slaap je in familiekamers en is het heerlijk spelen in de tuin.

Erfgoedsite Ename - (c) Provincie Oost-Vlaanderen

4. Krokuskriebels in Vlaams-Brabant

Afrika in de vingers in Tervuren (8-12 jaar)

Het AfricaMuseum in Tervuren heeft veel aandacht voor inclusie. Voor 8- tot 12-jarigen met een visuele beperking bedacht het vijf interactieve doe-activiteiten. Je wordt begeleid door een ervaren gids, langs de verschillende museumzalen en workshopruimtes. Voelen, ruiken, proeven, luisteren, zingen, dansen, vertellen, muziek spelen: bedoeling is zoveel mogelijk de zintuigen te prikkelen. Elke activiteit duurt telkens een halfuur tot max. 45 minuten.

Maak er een minitripje van en logeer vlakbij in Korbeek-Dijle, bij Vallis Dyliae. Deze B&B heeft ruime kamers waar ook een kinderbed in past.

AfricaMuseum - (c) Tine Schoemaker

Op ontdekking door Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk (3-12 jaar)

Maak kennis met Jerome en Gustavine, broer en zus én de grootste speurneuzen. Bij Belevingscentrum '14-'18 nemen ze je mee op sleeptouw door het oorlogsverleden van Tildonk, maar dan op kindermaat. De 3- tot 6-jarigen zijn vast dol op Jerome, schoolkinderen volgen graag Gustavine. Maar niet voor je eerst in de verkleedkoffer bent gedoken. Onderweg zijn er allerlei opdrachten, leer je de finesses van het bikkelspel en koken met oorlogsrecepten. Achteraf kun je je zuurverdiende voedselbon inruilen voor een snoepje.

Kies je Leuven als uitvalsbasis, dan zit je goed in de familiekamers van hotel La Royale, handig tegenover het station. Of kies voor de groene stadsrand in een ruime loft voor zes bij Vakantieverblijf Hageland. Extra troef: de grote beleeftuin met zandbak en verrassingskoffer.

Belevingscentrum '14 - '18 Tildonk - (c) Lander Loeckx

5. Krokuskriebels in West-Vlaanderen

Missie Manuscript in Brugge (10-14 jaar)

Een escapegame? In een museum? Jawel: het Brugse Gruuthusemuseum pakt uit met Missie Manuscript, een superspannende zoektocht voor tieners én volwassenen in het gezelschap. Aan verschillende voorwerpen in het museum werd een uitdaging gekoppeld waarmee je een kleurencode bij elkaar speelt. Als je ook die code kan kraken, ontdek je de geheime schuilplaats van het manuscript van Lodewijk van Gruuthuse. En zo heb je ineens ook het hele museum verkend…

Logeren met z’n allen wordt heel gezellig in de gezinskamers van hotel Bryghia, dat families met open armen ontvangt. Vinden jullie een hostel heel leuk? Dan kun je bij Snuffel (toegankelijkheidslabel A+*) kiezen uit kamers voor zes, vier of twee personen. Bij de vier- en tweepersoonskamers behoort een privébadkamer tot de opties.

Missie Manuscript - (c) Musea Brugge

Beleef de natuur met al je zintuigen in Knokke-Heist (0-14 jaar)

Echte vogelfans kunnen ook in Zwin Natuur Park hun hart ophalen, en al helemaal tijdens de krokusvakantie. Langs het huttenparcours staan er dan Zwingidsen klaar om je iets bij te leren over de natuur, aangepast aan leeftijd, taal of niveau. In de voederhut vertelt de gids wat je maar weten wil over zangvogels. In de labohut kan je veren of schedeltjes in detail bestuderen. De kijkhut laat je kennismaken met de steltlopers van het Zwin. Voor de jongsten zijn er memoryspelletjes waarvoor je al je zintuigen kan inzetten. En er is een boshut met kamishibai, het Japanse verteltheater. Extra multisensoriële elementen, voel- en geurdozen maken er een inclusieve beleving van. Alle hutten in het huttenparcours zijn bovendien toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

(c) Zwin Natuur Park

Overnachten aan zee kan bij Holiday Village Knokke, in een moderne comfy bungalow of je eigen camper of tent. Bij Hazegras kies je een van de 6 vakantiewoningen (van 2 tot 30 personen) terwijl je logeert op een boerderij.

Kruip samen gezellig onder de wol

Met het hele gezin op en top genieten van de vakantie? Boek een of meerdere overnachtingen bij een van onze kindvriendelijke logies en kom heerlijk tot rust na al dat krokusplezier.