Alles kids! Vakanties op kindermaat

Vlaanderen Vakantieland 13 oktober 2022

Op stap met kinderen? Dat vraagt om actie! Daarom: de beste speeltuinen, kidsproof musea- en stadstours, spannende wandelingen en andere activiteiten... Zelfs aan coole terrasjes en logies werd gedacht. Met deze tips wordt vakantie nog leuker!

Superspeeltuin

Zeg ‘speeltuin’ en oogjes gaan blinken. Maar je hebt ze pas echt helemaal mee als je erbij vertelt dat je vakantiebestemming eigenlijk één grote openluchtspeeltuin is. De Kempen voeren de lijst aan met talloze spannende speelbossen en -zones. Van acrobatische toeren in het Dollemollebos over het uitdagende Totterpad tot de gigazandbak van het land van de Slapende Reus... En dan vergeten we er vast nog een paar. Regen? Geen nood! Je kan schuilen in verschillende binnenspeeltuinen, van groot (De Ravotter met 700 m²) tot XXL (Mega Speelstad met 4.000 m²). Nog niet uitgespeeld? Steek ineens door naar de speelbossen en -boomgaarden in de Limburgse natuur en pik onderweg de beste speeltuinen mee. Die komen steevast met extra’s: waterpret aan de Maasmechelse Kikmolenvijver, bijvoorbeeld. Of met een picknick in het Hemelspark in Kortessem, een uitdagende klim op de Avonturenberg in be-MINE Beringen, zelfs met een heuse kinderboerderij op Domein Bovy in Heusden-Zolder. Regenweer is goed nieuws dankzij Plopsa Indoor, Saraland of bij Tarzan & Jane - een avonturenpark dat z’n naam waar maakt.

Jongen%20amuseert%20zich%20op%20de%20klimtouwen%20in%20een%20Kempens%20speelbos
Kempense speelbossen - © Toerisme Provincie Antwerpen

Speuren door de stad

Zeg niet zomaar ‘stadstour’ tegen deze spannende tochten die een citytrip onvergetelijk maken voor gezinnen. Zo spreekt de wandeling ‘Het avontuur van schaap’ in Lier zeker je kleuter aan. In Leuven brengen twee Knuffeltochten ook kinderwagens en loopfietsjes naar de leukste speelplekjes. Via een QR-code in de bijhorende gids ontdek je kindvriendelijke weetjes. Met de audiowandeling 'In het spoor van de Vier Ussen' verken je het centrum terwijl je de 4 monsters probeert te verslaan... Of ga op verhalenjacht langs 6 stops in de stad. De beestige ontdekkingstocht Van Arend tot Zwaluw neemt jullie dan weer op interactieve wijze mee door Mechelen (dé Kinderstad), en Brugge verken je samen met Anna. In Gent? De wandelzoektocht van Draakje Fosfor komt met opdrachten op kindermaat. Je kan zelfs een volledige picknick bij elkaar zoeken op de Knibbel Knabbel-tocht door Hasselt. En echte speurneuzen, die gaan in Sint-Truiden op zoek naar De Geheime code van Trudo.

Twee%20kinderen%20nemen%20een%20selfie%20met%20Draakje%20Fosfor
Wandelzoektocht van Draakje Fosfor in Gent - © Visit Gent

Dolle pret in het museum

Musea saai? Lang niet! Intussen heeft elke culturele trekpleister wel een kidstoer, zoektocht, workshop of andere innemende activiteit voor jongere bezoekers. Zo kunnen kinderen Concertgebouw Circuit doorkruisen met een speelse verkenningstocht en op speur- of schattenjacht bij Musea Brugge. Dan snel door naar Leuven, voor een familieparcours in de Sint-Pieterskerk en Abdij van Park. Ook de Gentse musea strooien met speciale rondleidingen voor kunstzinnige kids, van spelletjes tot knutselsessies. Is de voltallige familie in de ban van het wielrennen? Trek een sprintje richting KOERS in Roeselare. Het wielermuseum daagt het hele gezin uit met het gezinspakket. Museum Oudenaarde (MOU) en Archeocentrum Ename hebben eveneens een apart aanbod voor kinderen. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren en Openluchtmuseum Bokrijk zijn natuurlijk áltijd leuk met je kroost en hebben veel aandacht voor animatie en beleving.

Vader%20en%20zoon%20kloppen%20een%20nagel%20in%20een%20boomstronk%20in%20het%20openluchtmuseum%20Bokrijk
Openluchtmuseum Bokrijk - © Visit Limburg

En… Actie!

Wil je je (kleine en grotere) kinderen eens écht moe maken? Bij de oude elektriciteitscentrale Transfo bij Kortrijk kan je (water)sporten, escapen en zelfs duiken in een tank. Gelukkig kunnen jullie daarna rechtstreeks de glampingtent in. In Oudenaarde kan je kroost alle energie kwijt bij avonturenpark The Outsider, met touwenparcours, death ride, waterski en een klimtoren van 16 meter hoog. Blijven slapen mag ook. Uitpakken met je racetalent doe je uitgebreid in Limburg bij Karting Genk, Indoorkarting Lommel en het Meeuwse Racelandkart. Race jij liever op rolletjes? Geroutineerde skaters stippelden een superleuke skeelerroute uit tussen Genk en Hasselt. Vergeet ook de provinciedomeinen niet! Provinciedomein Kessel-Lo biedt onder meer trapbootjes, minigolf, geocaching, ploeterbos en -bad, een skateramp, rolschaatspiste én camperterrein.

Samen op wandel

Niet alle kinderen zijn even tuk op wandelen maar met deze speciale routes vragen ze er binnenkort zelf om. In de Leiestreek bijvoorbeeld gidst Blob je langs de mooiste groene plekjes in de hele regio. Onderweg leer je spelenderwijs heel wat bij over planten en dieren. Of neem hen mee, acht meter hoog, in de uitkijktoren van de Fondatie van Boudelo, een pracht van een natuurgebied. Op het krijtbord turf je de dieren die je kan spotten door de gratis verrekijker. Een kidsproof aanrader in de Vlaamse Ardennen is de Kluisbos-wandelroute, inclusief speelbos. Bij Bosbaar kan je zelfs een ezelwandeling maken én logeren. In het Limburse Bosland leuken schatzoektochten de wandeling op. Het Beestige Bomenpad in De Wijers wisselt dan weer af tussen spelletjes, water, speeltuin, speelbos, picknick of pannenkoek… In Vlaams-Brabant gaat er een gevarieerd avonturenpad door natuurgebied Grote Getevallei. Zo ontdek je een speelbos, spectaculaire hangbrug, oversteek op stelten, de BBQ-spot en bivakplaats. Avontuur verzekerd dus! En er zijn uiteraard ook toffe wandelingen in de Kempen. Je kan zelfs met de hele familie op wandelvakantie in Balen met ‘Expeditie Buitengewoon’.

Honger!

Aansterken na al dat avontuur? Er zijn talloze Leiespots die absoluut kindvriendelijk zijn. Wat dacht je van Achiel en Hector: de koffie- en theeschuur ligt in een wilde tuin met boerderijdieren. Op het hoeveterras van de Sterhoek bestel je een ijscoupe, plof je op de zitzakken bij de dikke, oude treurwilg of schommel en glij je tussen de fruitbomen. Nog meer ijsjes? Check de IJsmolenhoeve in Ronse. Het Prullenbos in Laarne houdt je kroost zoet terwijl jij er lekker een terrasje doet. Blijven slapen mag ook. Proeven én bijleren? Dat kan in Limburg, in Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon staan een leerrijk bezoek én pannenkoeken op het menu. Ook richting Kempen is er ruime keuze voor een lekkere pauze. Een leuk alternatief is daar de picknickfietsroute in Mol. En kom je in Brugge, dan kan je niet voorbij Confiserie Zucchero. Al is het maar om je te vergapen aan hoe snoepgoed hier live in wonderlijke bochten gewrongen wordt.

Moe gespeeld?

Bedtijd! Er zijn tal van logies die rekening houden met gezinnen. Zo bieden ze vaak familiekamers, kinderopvang en andere kindvriendelijke faciliteiten. Ze zetten werkelijk alles op alles om je een onvergetelijke gezinsvakantie te bezorgen. Speelweide tussen de geitjes, een grote speeltuin inclusief trampoline, knusse zithoek met vuurschaal? Bij B&B en vakantiewoning PassaDia in Zwevegem hebben kinderen de tijd van hun leven! Logeren in een oud treinstel kan bij Station Racour. Het werd ingericht als een lichte, moderne vakantiewoning voor zes mét grote tuin. De voormalige spoorlijn is nu een veilig fietspad, de tandem en kinderfietsen staan alvast klaar. Bij Bekkevakantie installeer je je aan het zwembad in de grote tuin of trek je eropuit in de natuur langs wandel- en fietswegen. Zo’n toffe kampeervakantie in de Kempen is natuurlijk nog avontuurlijker en je vindt in Vlaanderen heel wat campings met een gezinsaanbod!

Kampeervakantie in de Kempen - © Toerisme Provincie Antwerpen

Bedtijd? Yes!

Met z’n allen gezellig in een kamer, een spannende kampeertrip of logeren in een boomhut? Of liever een vakantiehuis met speeltuin, zwembad of een heuse kinderboerderij? Deze logies zijn allesbehalve slaapverwekkend.

Hop naar je kidsproof verblijf