Zo vind je last-minute een vakantie die bij je past

Op het allerlaatste ogenblik toch nog gaan voor die welverdiende vakantie. Al je plannen omgooien en jezelf trakteren op een weekendje weg. Klinkt als een topplan, toch? Maar waar begin je met zoeken? Hoe vermijd je als late beslisser dat elk vakantieplan eindigt met de boodschap ‘volzet’? Een kwestie van de platgetreden paden handig te ontwijken. Wij zetten een aantal mogelijkheden op een rij. Want vakantie begin je beter laat, dan nooit!

Vlaanderen Vakantieland 03 juli 2023

Last-minute op vakantie met kinderen

Vaak vraagt een gezinsvakantie wat meer planning, maar ook met kinderen kan het fijn zijn om holderdebolder op vakantie te vertrekken. Warm weer? Dan trek je ongetwijfeld graag naar een verkoelende plek aan het water. Vakantieverveling? Iedereen weer blij op de kinderboerderij.

Zoek je naar logies die geschikt zijn voor het hele gezin? Probeer dan eens de filters ‘gezinsvakantie’, ‘familiekamers’, ‘kinderopvang’, ‘kindvriendelijke faciliteiten’, ‘speeltuin’ of ‘boerderijbeleving’ toe te passen op je zoekopdracht.

Op vakantie met meerdere gezinnen, of een grote groep? Misschien zijn vele vakantiehuizen tijdens de schoolvakanties al verhuurd, maar vind je toch nog plaats als je andere logiestypes bij je zoektocht betrekt. Denk maar aan meerdere vrije kamers in een B&B of hotel, logies die dichtbij elkaar liggen of een kindvriendelijke camping.

Toerisme Balen

(c) Toerisme Balen

Wegwijzer volgens het weer

Mooi of zelfs snikheet weer? Vermoedelijk zijn logies met zwembaden of zwemvijvers druk bezet. Alternatieven? Zelfs wanneer de kust volzet is, kan je afkoelen bij één van de gezellige waterplekjes die het binnenland rijk is. Een verblijf met kanovaren of zwemmogelijkheden in de buurt werkt even verfrissend. Geen waterrat? Zoek dan de lommerte op in een logies aan het bos.

Minder warm of zelfs nat weer? Dan zijn de opties voor logies met wellnessmogelijkheden of binnenspeelruimtes bijzonder uitgebreid. Of kan je eindelijk de tijd nemen voor een citytrip waarop je naar hartelust kan shoppen.

Gezellige waterplekjes in Vlaanderen - Copyright: Stein van der Looij

Gezellige waterplekjes in Vlaanderen - Copyright: Stein van der Looij

Toegankelijke logies

Ben je minder mobiel? Heel wat uitbaters in Vlaanderen maken hun logies toegankelijk voor alle gasten. Via de filter label Toegankelijkheid A en A+ krijg je hiervan meteen een overzicht. Voor specifieke (zorg)vragen kan je natuurlijk ook altijd rechtstreeks contact opnemen met je logies.

Wil je reizen zonder auto en toch makkelijk op je bestemming geraken? Heel wat plekken liggen op wandelafstand van een bus-, trein- of tramhalte. Openbaar vervoer op max. 500m, da’s geen overbodige luxe. Zo kan je toch een bezoekje brengen aan die ene populaire bestemming, vanuit je vlot bereikbare uitvalsbasis. En ‘s avonds laat je je gewoon weer afzetten bij je comfortabele bed!

Last-minutes om uit te blazen

De spreekwoordelijke oase van rust, die vind je aan kleinere natuurgebieden of op het platteland. Ontsnappen aan de drukte kan écht wel op het laatste nippertje.

Of waarom geen kleinere stad of authentiek dorp ontdekken? Boek je je vakantie niet tijdens een evenement, dan kan je rustig de tijd nemen om kennis te maken met een plek die je nog niet eerder ontdekte.

Vijvers Bellefroid

Vijvers Bellefroid

Trek je liever solo op pad? Alleen maak je alvast meer kans om nog een leeg plekje te vinden in een hotel of B&B, en sommige logies zijn zelfs speciaal voorzien om jou tijd voor jezelf te geven.

Zwem eens tegen de stroom in. Ga buiten het hoogseizoen naar de kust, ontdek de velden van festivaldorp Werchter al wandelend in het voorjaar, of ga eens kamperen in de herfst. Je zal aangenaam verrast zijn!

Inspiratie om last-minute op vakantie te gaan in Vlaanderen

Iedereen heeft wel zo’n lievelingsplek die steeds opnieuw lonkt. Vraag je familie of vrienden naar hun verborgen logeeradresje. Wie weet geven ze meer prijs dan je denkt! Of grasduin in onze inspiratieartikels voor oneindig veel tips voor last-minute trips.

Geraak je er echt niet uit? Laat je stemming dan je bestemming bepalen! In welke mood ben jij? Nood aan een vakantie vol adrenaline of avontuur, of liever zen of hip? Check onze inspiratie voor elke stemming. Of kies de streek waar je graag wil vertoeven en maak meteen kennis met het aanbod per regio of stad.