De mooiste herfstwandelingen van 2023

De herfst kleurt onze natuur in prachtige tinten geel, rood en bruin. Het ideale seizoen om een frisse neus te halen tijdens een deugddoende wandeling. Dat kan dichtbij huis of op ontdekking in een gevarieerd Vlaanderen. Want in iedere regio kan je genieten van prachtige herfsttaferelen. Laat je inspireren door de mooiste wandelingen. Of maak er ineens een weekendje weg van en overnacht in een nabijgelegen logies.

Vlaanderen Vakantieland 13 oktober 2023

Thor Park in Genk (Limburg)

Ga op wandel in dit indrukwekkend landschap van mijnsteenbergen tussen de heidevelden en dennenbossen. Thor Park is een gebied van 30 hectare met 11 wandelroutes variërend tussen de 2 en 16 km. Het landschap vormt een combinatie van natuur, voormalige industriële mijnbouw en tuinwijken. In dit domein staat ook de beschermde terril van Waterschei. Je kan deze steenberg beklimmen en bovenaan genieten van een adembenemend zicht over het natuurgebied. Voor meer context kan je in het centrale gebouw de expo van het mijndepot bezoeken.

Wandelweekend in Limburg

In en rond Genk valt veel te beleven. Maak er een meerdaagse uitstap van en overnacht in een nabijgelegen logies:

Wandelen in Thorpark

© Visit Genk

Molen langs Doode Bemdewandeling

© Ernst Goelcher /visit.loonbeek.be

Doode Bemdewandeling in Neerijse (Vlaams-Brabant)

Natuurgebied Doode Bemde bestaat uit een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, rietvelden, vijvers en grachten. Tijdens deze route van 5 km zie je een gevariëerd landschap. En niet alleen op vlak van natuur. Zo wandel je langs het 18e-eeuwse Kasteel van Neerijse en het Lindenhof, een hoeve waar oude paarden verzorgd worden. Ook kan je de Sint-Pieter-en-Pauluskerk bezoeken met zijn twee Romaanse torens.

Wandelweekend in Vlaams-Brabant

In de streek zitten nog veel andere fiets- en wandelroutes verstopt. Ontdek ze vanuit één van deze charmante logies:

Duinenwandeling aan de kust in Koksijde en Oostduinkerke (West-Vlaanderen)

Zin om de frisse zeelucht op te snuiven? Dan is deze wandeling perfect. De route van 11,9 km via knooppunten start in het duinengebied de Hoge Blekker waar je uitkijkt op de hoogste duin van België. Tijdens de wandeling kom je ook langs de Doornpanne, waar je een prachtig uitzicht hebt op het duinenlandschap.

Wandelweekend in West-Vlaanderen

Geniet van een weekendje zee en overnacht in één van onze logiestips:

Duinen

© Westtoer APB

Panorama wandeling

© Zoek het niet te ver

Panorama Wandelroute in Kwaremont (Oost-Vlaanderen)

De naam verklapt al waarom deze route de moeite is. De panorama wandeltocht is een avontuurlijke trip van 15,9 km langs het dak van Oost-Vlaanderen. Starten doe je in het schilderachtige dorpje Kwaremont (Kluisbergen) om daarna te stijgen en te klimmen langs het Spijkerbos en het dorpje Paterberg. Een uitdagende wandeling waarbij je beloond wordt door de mooie uitzichten. Voor deze tocht ben je dus best goed te been.

Wandelweekend in Oost-Vlaanderen

Uitrusten kan je nadien in één van onze logiestips. Ideaal voor een weekendje Vlaamse Ardennen:

Rolling door het Stadspark in Turnhout (Antwerpen)

Ben je minder goed te been? Of hou je meer van korte wandelingen? Dan is deze tocht iets voor jou. Rolling door het Stadspark is een parcours van 3 km gericht op minder mobiele mensen. Deze actieve wandeling neemt je mee door het Stadspark van Turnhout. Onderweg krijg je zelfs een aantal beweegopdrachten voorgeschoteld via de app ‘Actionbound’. Een originele rolstoelvriendelijke route om zeker eens uit te proberen.

Wandelweekend in Antwerpen

Nood aan vakantie? Ontdek de streek vanuit deze charmante logies:

Herfst in stadspark Turnhout

© Toerisme Turnhout