De leukste activiteiten voor een zinderende zomer

Zomer. Da’s zonnecrème, zwemmen, stapels boeken, terrasjes, kuieren of net stappen aan een stevig tempo. Welke vakantieganger je ook bent, wij zorgen voor een gevulde agenda. Want in heel Vlaanderen valt opnieuw vanalles te beleven. Of je op uitstap trekt met kinderen of op weekend met vrienden, deze vakantietips maken voorgoed komaf met de vraag “Wat te doen deze zomer?”

Vlaanderen Vakantieland 03 juli 2023

 

West-Vlaanderen

Altijd al gedroomd van een carrière als kasteelvrouw of -heer? In het Brugse Ommeland laten eeuwenoude kastelen en abdijen zich van hun beste kant zien. Verken al wandelend de omgeving, of al fietsend op je stalen ros. Leef je in in de rijke geschiedenis van de zusters. Schuif aan tafel voor een overdadig diner of een vorstelijke verfrissende coupe. Ja, zelfs logeren behoort tot de mogelijkheden. En natuurlijk valt er voor kinderen net zo goed van alles te beleven!

Waterratten, trek die zwembroek maar aan! In de Leiestreek zit je goed voor de leukste evenementen op en langs het water. Blikvanger is Dobbero, samen in grote vaten heerlijk ronddobberen terwijl je geniet van optredens, een hapje en een drankje.

Reis terug naar het verleden in de Westhoek. Kraters, bunkers, monumenten en begraafplaatsen tekenen de velden en dorpen als schimmen van oorlog. Het project Landscapes zet al die plekken extra in de verf met onder meer een tijdelijke expo in het IFFM Ieper, een vernieuwd Talbot House in Poperinge, 24 Land Art kunstwerken langs 6 fietsroutes.

Spot jij The Big Five aan de Kust? Ga mee op Kustsafari deze zomer! Vijf bezoekerscentra aan zee stellen elk hun Big Five voor. Een echt ranger leidt je - met de fiets of te voet - naar verborgen natuurparels waar je op zoek gaat naar 5 buitengewone dieren en planten. Wuivend helmgras, opvliegend wild en de gezonde zeelucht bezorgen je een echt safarigevoel.

 

Antwerpen

De Antwerpse Kempen

Stoer stappen doe je dankzij de vernieuwde wandelnetwerken Kempense Beemden, Heide en Meren. Bijna 1.200 kilometer zorgvuldig geselecteerde routes langs knooppunten, drie wandelkaarten en dertien kant-en-klare suggestielussen. Dat wordt nog lastig kiezen!

Bekijk je de wereld liever vanop het water? Met een kano op de Kleine Nete vaar je tussen Retie en Grobbendonk. Met maar liefst 5 opstapplaatsen kies je zelf de afstand. Onderweg kom je idyllische plekken tegen om even uit te blazen bij een drankje en een versnapering.

Is je bootje gevuld met kinderen? Stop dan zeker bij Ark Van Noë in Lichtaart. De speeltuin, visvijver en kinderboerderij garanderen uren ravotplezier. Ondertussen blaas jij uit op het terras met een grandioos uitzicht.

Stoer stappen in de Antwerpse Kempen - © Kempen

Stoer stappen in de Antwerpse Kempen - © Kempen

Scheldeland

Van 20 juni tot 6 juli 2024 komt festival STROOM naar meer dan 20 Scheldegemeenten tussen Antwerpen en Gent. Het festival neemt je een mee op een ontdekkingstocht met grote buitenconcerten en intieme muzikale belevenissen op toplocaties. 

Beleef de boeiende geschiedenis van een écht fort, dat omringd wordt door een weidse slotgracht én een fantastisch landschapspark. Spelen, fietsen en wandelen? In Fort Liezele in Puurs kan het allemaal. Maar ook binnenin valt er heel wat te ontdekken.

Verken de indrukwekkende gangen en vertrekken van dit beschermde monument. Een hapje eten? Dat doe je in het Fortcafé, dat ooit dienst deed als machinekamer. En dat met een prachtig uitzicht over de slotgracht.

 

Oost-Vlaanderen

Zomerfestival CIRK! staat sinds 2009 garant voor verwondering en spektakel op alle Aalsterse pleinen. Meer dan 25 (circus)compagnieën brengen in totaal meer dan 100 voorstellingen. Het merendeel van de voorstellingen is gratis. Met CIRK! sluit je de zomer af in stijl.

Benieuwd naar het leven als leerling-scheepsbouwer? Of voel je meer voor de visserij? De scheepswerven van Baasrode zetten een hele zomervakantie lang de deuren open voor een familie-activiteit in erfgoedsfeer. Combineer een schattenjacht met een wandel- of fietstocht langs de Schelde en steek over met het veer. Gegarandeerd een vermakelijke vakantiedag!

Zegt een tocht met een antieke stoomtrein je wat? Zet dan koers richting Dendermonde en laat je onderdompelen in het industriële verleden. Stoomlocomotieven, diesellocomotieven en ouderwetse rijtuigen overladen je met charme. Vergeet niet af te stappen in één van de stations om kennis te maken met enkele charmante dorpjes.

 

Vlaams-Brabant

Na een grondige restauratie, werd het laatste werfstof van het kasteel van Gaasbeek geblazen. Helemaal klaar om glorieus te ontwaken uit zijn schoonheidsslaap. Op 1 juli 2023 zwaaiden de deuren weer open, met een audiovisuele expo van theatergezelschap FC Bergman, helemaal op maat gemaakt van deze plek. Neem een kijkje in het kasteel van de melancholische markiezin die hier ooit resideerde.

In het Sprankelend Hageland staat wijnbeleving centraal. Op verschillende domeinen geniet je van zowel wandelingen als een lekker glas. Maak kennis met de Hagelandse wijnregio, een hele zomer lang. Van het domein van Rik Daems tot en met ware wijnfeesten, dankzij de uitgebreide agenda hoef je niets te missen van het wijnseizoen!

Wie wint met reuzenmikado? Durft op de griezelig hoge klimbrug? Of houdt van kampen bouwen in de kruinen van omgewaaide bomen? Op warme dagen zit je sowieso goed in het bos! Met kindvriendelijke wandelingen en schaduwrijke speelbossen loert het avontuur om de hoek.

 

Limburg

De natuur die zich van haar mooiste kant laat zien. Onovertreffelijk toch? Halverwege augustus schittert de fraaie purperen heide. Geniet van dit adembenemende landschap als decor voor je wandelingen of fietstochten. Geloof ons, in deze 5 natuurgebieden weet je meteen hoe vakantie voelt.

Strand in het binnenland? Kastelen bouwen, een verkwikkende duik in het water, ijsje eten en ‘s avonds met zandvoeten onder tafel. Niets beter dan zomerse avonden aan de strandbar. Ontspannen aan het strand kan ook in Limburg!

Wakeboarden, kajakken, suppen, snorkelen, duiken, waterskiën, surfen en zeilen. Actieve waterfanaten kunnen hun hart ophalen in de Limburgse wateren. Maar zelfs wie het graag wat rustiger aan doet, springt best aan boord. Want naast waterpret, kan je even goed genieten van de kalmte van de natuur, bijvoorbeeld in een stiltesloep.

Kajakken in Maasland - © Visit Limburg

Kajakken in Maasland - © Visit Limburg