Meetjesland

Meetjesland

In het Meetjesland tussen Gent en Brugge moet je iets verder kijken dan de neus lang is. Maar eens de schoonheid ervan ontwaard, is het een fiets- en wandelgebied waar je zeker naar terugkeert. Het platteland tussen twee Vlaamse middeleeuwse steden kenmerkt zich door leuke dorpjes, verhalen met diepe gronden en groene landschappen waarvan het noordelijke krekengebied zich vrij uniek mag noemen.

Tips

  1. Neem de fietsknooppunten ter hand en laveer langs de Belgisch-Nederlandse grens door de polders, langs dijken en kreken. Een eeuwenoud overstromingsgebied van de Westerschelde waarvan de tentakels reiken tot in het Zwin.
  2. Start jouw bezoek in de Huysmanhoeve, een eeuwenoude ontginningshoeve waar tijdens de zomer elke dag iets te beleven valt.
  3. Wandel door het Drongengoed, het grootste aaneengesloten bosgebied der ‘beide Vlaanderen’, waar ooit struikrovers regeren en nu reeën en buizerds regeren.
  4. Drink een glaasje Augustijn of een Geirn Meugen op de vele zomerterrasjes in de Meetjeslandse kerkdorpjes of gewoon ergens onderweg aan een hoeve of in een pop-up, vaak midden de natuur.
  5. Ontdek de gastronomische specialiteiten van de regio, in restaurants, cafés en op boerenmarktjes onderweg. Ontdek paling en de vele streekproducenten van hoeveproducten die in het Meetjesland actief zijn.
  6. Bezoek de kasteelparken van Wippelgem en Poeke. Onderweg zul je nog kastelen zien schitteren, vaak hier geplaatst door de eeuwen heen door rijke families uit het Gentse.
  7. Fiets langsheen de Lieve, het oudste kanaal van Europa van die omvang. Veertig kilometer landelijk genieten tussen Gent en Damme.
  8. Wandel in Het Leen of de Lembeekse Bossen met het gezin en daarna volgt taart en koffie in één van de nabijgelegen horecazaken.
  9. Flaneer op het Stee van Watervliet of het Plein in Kaprijke, twee eeuwenoude dorpskernen die zich bij de mooiste van Vlaanderen mogen rekenen.
  10. Ontdek het industriële erfgoed van de streek met de Stoomtrein van Maldegem naar Eeklo. Of duik in het oorlogsverleden en de moeizame bevrijding bij de Slag om de Westerschelde in het Canada Poland Museum in Adegem.

Meer inspiratie?

Wil je je bezoek in detail plannen of zoek je meer info over het Meetjesland?