Start hier jouw chillen-op-en-naast-het-watervakantie
Een rustig kabbelend riviertje oversteken of dobberen in een bootje op een vijver in het groen: niets zegt meer vakantie dan een idyllisch watertje. Dit zijn de mooiste natte plekken om de zomer te vieren, #onaboat.
Veertje komt zo
Stille sloepjes
Een veerboot geeft je fietstocht alleen maar extra vakantie-vibes. Op deze routes kan je naar hartenlust het water oversteken… Héérlijk: ‘s zomers mag je gratis het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten oversteken met een stille pont – je bent hier immers in de stille Kempen. Zo kan je de natuurgebieden Gewestbos Ravels en Landschap De Liereman aan elkaar fietsen of wandelen. In het oosten van Limburg fiets je dan weer kilometers over eindeloze oevers. Via veerpontjes kan je naadloos aansluiten op het Nederlandse knooppuntennetwerk. In natuurgebied Negenoord vaar je bovendien geruisloos (want elektrisch) over het water in een fluisterboot voor je naar de uitkijktoren wandelt voor een prachtig uitzicht over het RivierPark Maasvallei. Ook een wandeling door Kollegreend in Kessenich kan je combineren met een tochtje in een stille sloep.
Van Schelde tot Leie
En door Scheldeland stroomt… jawel: de Schelde. Dat betekent dat er vaak moet overgestoken worden. Je hebt er dan ook heel veel routes met fiets-en wandelveren. Op de Wie belt de veerman-fietsroute veer je meermaals over het water. Ook wie kust zegt, denkt water… Wie door de natuur gaat fietsen in Oostende, neemt daar steevast het overzetbootje naar de Oosteroever. Ook heel leuk voor kleine opvarenden is de gratis veerboot naar de vuurtoren in Nieuwpoort. In het Brugse Ommeland verbindt de Damse Vaart Brugge met Damme. Het is een absolute topplek voor fietsers. Met overzetbootje Kobus breng je jezelf op een originele manier naar de overkant. Van april tot midden november kan je (met fiets) heen en weer varen tussen Brugge en Damme met de radarboot. In Deinze kan je met zelfbedieningsveer Bathio elk moment de Oude Leiearm over. Tussen Drongen-Baarle en Sint-Martens-Latem is er een gemotoriseerd veer voor fietsers en wandelaars.
Chillen aan het water
Helemaal zen
Je hoeft immers niet per se op het water zitten om ervan te kunnen genieten. In de Kempen voeren ook veel paden langs het water. De fietslus Pallieteren langs de Nete loopt kilometerslang langs de meanderende Nete en cultureel erfgoed in en om Lier. En uiteraard ook langs enkele terrassen om te oefenen in het 'pallieteren'. Toch het water in? Verken Lier in een oude palingschuit. Poëtische zielen kunnen hun hart ophalen aan de Schelde in Sint-Amands: een nostalgische kuiertocht die gelinkt is aan dichter Emile Verhaeren neemt je mee langs schilderachtige veldwegen en dijkpaden. Helemaal zen word je van de Mindful Wandelroute in het Meetjeslandse krekengebied. Deze start meteen met de fotogenieke steiger van de Oostpolderkreek. Je wandelt langs watertjes en stromen richting Leopoldkanaal waar je jezelf met het voetveer naar de overkant brengt. In Brugge heb je helemaal geen schipper nodig om over te varen, bruggen genoeg! Toch is een boottochtje door de pittoreske setting een must-do. Vanuit Brugge sta je bovendien snel aan de kust om er te flaneren langs het grote water. Je kan er ook per boot op expeditie door de haven van Zeebrugge - a.k.a. Port of Antwerp-Bruges.
Relaxen en terrassen
Veel verder van zee, in Mechelen, ligt het Zennegat, waar verschillende waterlopen samenkomen. Naast voluit fietsen op de dijken of wandelen in het beschermd natuurgebied Den Battelaer kan je hier genieten van een frisse Carolus Tripel in Zennegat 13. Het volkscafé zit op de plaats waar in de 18e eeuw de veerboot vertrok. Leuven is ook prima voor een terrasje. De Dijleterrassen aan de oever lenen zich namelijk uitstekend voor picknickfestijnen en feeërieke avonden. Of ontdek hoe de ooit vervallen industriële site van de Vaartkom nu een van de hipste plekjes van de stad geworden is. Niet alleen de Dijle frist het Vlaams-Brabantse landschap op, ook de Demer is een trekpleister voor wie op zoek is naar een plekje om te chillen. Fiets je de Demer stroomafwaarts af richting Werchter, dan kan je de demertrefplaatsen van Werchter en Betekom ontdekken. Op het punt waar de Demer in de Dijle vloeit keer je terug naar Aarschot. De meest idyllische terrasjes van de Leiestreek kan je aan elkaar fietsen met een tochtje langs het water via Deinze, Sint-Martens-Latem en Gent.
O captain, my captain!
Zelf varen?
Een boot is een originele manier om de omgeving te verkennen, je komt namelijk op plekken die aan land minder goed of zelfs niet te zien zijn. Zat er altijd al een echte schipper in jou verborgen? Start klein, met pedalo’s of roeibootjes - bijvoorbeeld bij Provinciedomein Kessel-Lo of op de vijver in Gemeentepark Brasschaat. Op het Donkmeer, één van de grootste meren van Vlaanderen kan je kiezen uit bijna 80 plezierboten (fluisterboten, waterfietsen, roeiboten, sup, kano…). Klaar voor het grote werk? Gids jezelf op een gehuurde boot langs interessante weetjes in Gent en meer aan voor een lekker terrasje. Of hop op de Watertram naar je volgende stop. Tip: in september kan je hier vanop je bootje concerten meemaken tijdens muziekfestival Odegand. Blijf ineens slapen op het water.
Laat je varen!
Je kan ook een begeleid boottochtje boeken op de Gentse binnenwateren of nog: om de prachtige binnenstad van Mechelen te bewonderen. Scheldeland on a boat? Keuze te over: van gegidste dagtochten naar Sint-Amands, Rupelmonde en Temse tot een uitstapje naar de Kalkense Meersen. Je kan er ’s avonds zelfs de aperitiefboot nemen voor prachtige vergezichten met een drankje. Vanuit Rupelmonde maak je tochtjes door de Antwerpse haven, ga je op Safari op de Schelde of bewonder je de Rupel vanop een boot. Je kinderen hoef je allang niet meer te overtuigen. In Blankenberge biedt Water-Taxi bovendien boeiende kidsproof uitjes langs de Kust. Bezoek de windmolenparken, bewonder vuurwerk van op zee, of bestel een tocht op maat.
Indommelen bij het geluid van een kabbelend riviertje?