De camping: een ideale uitvalbasis voor je fiets- of wandelvakantie

Vlaanderen Vakantieland 13 april 2022

’s Ochtends gewoon je neus buitensteken in het groen en meteen vertrekken? Het kan zomaar, op de camping... Reserveer je plekje in het groen, wandelschoenen aan, banden goed hard en gaan!

Het beste aan kamperen is helemaal gratis: ontsnappen aan de dagelijkse sleur en genieten van prachtige, gevarieerde landschappen. Je logeert immers pal in het groen, vlakbij de mooiste fiets- en wandelroutes. Fervente hikers en bikers slaan dan ook graag hun tent vlakbij hun favoriete routes op. Dat hoef je trouwens niet echt letterlijk te nemen. Je kampeerplaats kan namelijk zo basic of luxe worden als je zelf wil. Van een gezellig hutje bij het meer tot fancy glamping met bubbelbad…

Hello basecamp!

De camping wordt dus je basiskamp als je een fiets- of wandelvakantie plant. Of als je graag eens de benen strekt zonder duffe autorit naar het startpunt van de route. Vaak kan je zelfs bij de uitbater of in de buurt een fiets huren. Handig! Het fiets- en wandelknooppuntnetwerk is daarnaast erg uitgebreid en leidt naar alle uithoeken van Vlaanderen. Langs de allermooiste vergezichten en intrigerende gebouwen tot de meest onweerstaanbare terrassen en… terug naar de camping. Of: op naar de volgende? De meeste kampeerplaatsen liggen namelijk vlakbij zo’n knooppunt. Je kan dus gerust van de ene naar de andere slaapplek op een langere route biken of hiken. Je mag natuurlijk zelf ook een tochtje uitstippelen via de knooppunten, langs de leukste campings van Vlaanderen, bijvoorbeeld.

En route….

‘Overal in Vlaanderen’ wil zeggen dat je werkelijk elke provincie kan doorkruisen met je tent, camper, hutje of huisje als uitvalsbasis. Recent werden er trouwens negen nieuwe icoonfietsroutes gelanceerd, ideaal voor jouw fietsvakantie in Vlaanderen. Van kunst tot kust: elke icoonfietsroute heeft een thema en leidt je langs alle must-sees via de beste fietswegen. Je kan bovendien elke route in twee richtingen afleggen en kiest dus je eigen start en finish. Andere themaroutes worden per provincie in kaart gebracht. Wandelen of fietsen, lang of kort, natuur of cultuur, groen of water… De grote variatie brengt echt iedereen op de been. Hieronder vind je alvast enkele ideetjes…

Hellingsgraad

Wil je gaan kamperen in de provincie West-Vlaanderen, maak dan zeker je voorbereiding. Het landschap is namelijk zéér gevarieerd. Je kuiten voelen heus wel het verschil tussen de vlakke kuststreek en de pittige heuvels van de Westhoek. Cruise je daarnaast graag door het oorlogsverleden, bewandel je graag het Brugse Ommeland of is de idyllische Leiestreek meer je ding?

Hier vind je nog meer inspiratie om te fietsen of wandelen in West-Vlaanderen.

Doe de Ronde

Oost-Vlaanderen doet bij de koersfanaten vast een fietsbelletje rinkelen. De routes van de wielerklassiekers zijn inderdaad – en niet alleen fysiek - de moeite maar je kan er ook pittoresk fietsen en wandelen. Volg de rivieren van de Leiestreek en het Scheldeland of rijg de verborgen parels van het Meetjesland en Waasland aan elkaar.

Hier vind je nog meer inspiratie om te fietsen of wandelen in Oost-Vlaanderen.

Stad of parking?

De Provincie Antwerpen zit niet om een extra fiets- en wandelroute verlegen. Zo komen liefhebbers van water aan hun trekken in het Scheldeland, fans van flinke lappen natuur verkennen dan weer de Kempen. Je hebt zelfs keuze uit twee Kunststeden om een cultureel verantwoorde pitstop in te plannen.

Hier vind je nog meer inspiratie om te fietsen of wandelen in provincie Antwerpen.

Groene band(jes)

Talrijke bossen, valleien en landelijke (natuur)gebieden… In het Hageland en de Groene Gordel krijgen zowel diehards als freewheelers hun wandel- of fietsprogramma meer dan goed gevuld. Voor wie als student niet verder raakte dan de fakbar: ook Leuven en omgeving zijn de extra kilometers absoluut waard!

Hier vind je nog meer inspiratie om te fietsen of wandelen in Vlaams-Brabant.

Thrills & terrils

Noem het Limburgse knooppuntennetwerk gerust een archetype. Of het nu het Maasland, Hasselt, Haspengouw, de Voerstreek of de Kempen is: de provincie weet hoe je een spannende route opbouwt. Een aangename aanloop, vervolgens een pakkend stukje (mijn)historiek of bloesempracht met tussendoor ruimte voor meer dan een wow-effectje.

Hier vind je nog meer inspiratie om te fietsen of wandelen in Limburg.

Benieuwd naar de kampeerplaatsen onderweg? Hier vind je een overzicht van alle fiets- en wandelvriendelijke campings en camperterreinen.