Op stap met jouw favoriete Belg

Vlaanderen Vakantieland 04 oktober 2022

De beste vakantie voor sportfanaten en veellezers, kunstliefhebbers en stripofielen, wetenschaps- en muziekfans? Een tripje in het spoor van hun grote helden. Met deze geweldige routes, expo’s en andere activiteiten reis je zo je favoriete bekende Belg achterna.

Wie ‘Ambiorix’ hoort, antwoordt ‘Tongeren’ en wie Leuven bezoekt, denkt onvermijdelijk aan Pater Damiaan… Van de oude Belgen tot recentere sterren: iedereen heeft wel zo z’n favoriet onder onze bekende landgenoten. Gelukkig laten die vaak hun sporen na…

Mee op tournee

In Gent stippelden ze zelfs enkele wandelroutes uit samen met bekende Gentenaars. Walk Local bundelt de favoriete plekken van muziekhelden als Stephen en David Dewaele, Mathieu Terryn en andere beroemde stadsgenoten. Nog meer muzikale reisinspiratie in Genk. Wanneer je over de mijnsite van Waterschei wandelt, komen scènes uit de film Marina (over het leven van Rocco Granata) spontaan in je op. Grote fan van Stromae? Boek een nachtje in het Mechelse Martin’s Patershof - een oude kerk die tot viersterrenhotel is omgebouwd. De popster huurde het namelijk helemaal af om er in het grootste geheim te trouwen.

Ambiorix in Tongeren - © Visit Limburg

De F van fun, flandrien en F1

Liefhebbers van de koers trotseren al eens graag zelf de parcours van wielerklassiekers, en al zeker Vlaanderens mooiste. Maar je kan ook fietsen in het spoor van een überflandrien. Zo hang je in het wiel van Eddy Merckx op de route langs zijn geboortedorp. Met de R.EV 1703 Cycling Route bedwing je dan weer de favoriete wegen en hellingen van Remco Evenepoel in het Pajottenland. Hevige fan van het veldrijden? Het Sven Nys Cycling Center draait volledig rond de cyclocross. Sven Nys* stippelde zelfs een pittige route uit langs zijn trainingsparcours. Heb je meer iets met F1? Bij Karting Genk ontdek je waar Max Verstappen ferme bochten leerde nemen.

Wist je dat je ook kan logeren bij Sven Nys zelf?

Hoge wetenschap

Wie z’n hart verloren heeft aan de wetenschap, kan dat vast ophalen in Leuven. Grondlegger van de oerknaltheorie George Lemaître was namelijk prof in zowel Leuven als Louvain-la Neuve. De Big Bang Route verbindt beide universiteitssteden met een fietstocht van 34 kilometer. In acht etappes leer je meer over de oerknal en de evolutie van het heelal via de QR-codes. Nog in het thema: het kunstwerk Oeratoom. Dat palmt het volledige Leuvense centrum in over een wandeling van twee kilometer. Is geneeskunde meer je ding? Trek dan naar het Meduceum in Turnhout. De expo staat in het teken van dokter Paul Janssen, stichter van Janssen Pharmaceutica. Gek op cartografie? Dan is er het Mercatormuseum in Sint-Niklaas. Diehard fans nemen ook even een kijkje in de Graventoren in Rupelmonde waar Mercator een tijdje gevangen zat.

Oeratoom in Leuven - © Foto: Visit Leuven

Striphelden stalken

België telt ook behoorlijk wat beroemde striphelden. Nero*, Petoetje en Patatje, detective Van Zwam, madam Pheip: voor striplezers zijn het geen onbekenden. Geestelijke vader Marc Sleen werd dan ook ereburger van Sint-Niklaas. Als eerbetoon bracht kunstenaar Paul Dekker het bas-reliëf ‘Wafelenbak’ aan vlakbij de Stedelijke Bibliotheek. Het toont alle hoofdpersonages uit de strip. Striptekenaar Willy Vandersteen woonde en vond inspiratie in Kalmthout. Daar kan je naar het intussen vernieuwde Suske en Wiskemuseum. Cartoonist Marec drukte met De Loge van Marec & Aspe dan weer zijn stempel op Brugge. In zijn boekenwinkel vind je het werk van Marec én van mede-Bruggeling wijlen Pieter Aspe.

*Zin in een stripvakantie? Boek een overnachting in een heus Nero-logies!

Langs literatuur

Ook auteur Peter Verhelst woont in Brugge. Achterop de stoelen van de Concertzaal lees je sinds kort zijn doorlopend gedicht. Voor nog meer poëzie trek je naar Sint-Amands. Je kan er immers op wandel met Emile Verhaeren, met een stop in het Emile Verhaerenmuseum. Felix Timmermans noem je natuurlijk in één adem met Lier. De schrijver neemt je mee op pad door de stad, die hij deelde met zijn al even geniale vriend Louis Zimmer. Je leert er ineens de kunst van het pallieteren. Tijdgenoot Willem Elsschot* had op zijn beurt een nauwe band met Blauberg, Herselt. Twee routes voeren je langs de plekken die zijn romans inspireerden. In Sint-Niklaas neemt de Sprakeloos-wandeling je mee door de Elisabethwijk, waar auteur Tom Lanoye opgroeide. Je zal in de stad veel locaties herkennen uit de verfilming van de gelijknamige roman. Misschien loop je er zelfs een figurant tegen het lijf...

* Wie op zoek is naar nog meer inspiratie kan blijven slapen in het voormalige vakantiehuis van de schrijver zelf.

Graf Emile Verhaeren in Sint-Amands - Stefanie Faveere voor Toerisme Scheldeland

Kunsttoeren

In de kunsten laten de Belgen flink van zich horen. Op zoek naar de meesters van vandaag? ROA behoort tot de wereldtop van de streetart. In geboortestad Gent zette hij de 290 vierkante meter grote gevel van het GUM in de verf met dierenskeletten. Nog meer dieren in de oude dierentuin van Zwartberg in Genk. Daar verken je namelijk Labiomista, het evoluerend kunstwerk over fertiliteit van Koen Vanmechelen. Eveneens wereldberoemd is kalligraaf Brody Neuenschwander. Onder zijn klanten: Rijksmuseum Amsterdam, Dries Van Noten, het Joods Museum in Berlijn, de BBC en regisseur Peter Greenaway. Zijn uitvalsbasis? Brugge!

Kunstwerg%20Labiomista%20in%20de%20oude%20dierentuin%20van%20Zwartberg%20in%20Genk
Kunstwerk Labiomista in de oude dierentuin van Zwartberg in Genk - © Visit Limburg

Middeleeuwse vedetten

En dan zijn er natuurlijk nog de klassiekers, zoals de Vlaamse Primitieven. Jan Van Eyck en Hans Memling vonden hun rijke opdrachtgevers in Brugge. Ontdek de stad in hun voetspoor, inclusief topstukken in verschillende Brugse musea. Voor Het Lam Gods reis je uiteraard door naar de Gentse Sint-Baafskathedraal. Daar bewonder je het meesterwerk van Jan en Hubert Van Eyck in het echt én via augmented reality. Nog een toptalentje onder de Vlaamse Primitieven spot je in Leuven. De gegidste tour in de Sint-Pieterskerk onthult de meesterwerken van Dieric Bouts én de achterliggende verhalen. Eerder fan van de renaissancistische Pieter Bruegel de Oude? Het Breugelmuseum in Peer gidst je op een originele manier door zijn leven en oeuvre.

Van Raveel tot Roa

Recenter schildertalent (lees: ná 1900) is er uiteraard ook. In Machelen wandel je langs het leven en de inspiratiebronnen van Roger Raveel, inclusief een hoop van z’n werk in het Roger Raveel Museum. Nabij Ukkel, in Drogenbos, ligt het FeliXart Museum voor avant-gardekunst. Het groene domein was ooit van Felix De Boeck, pionier van de abstracte schilderkunst. Zijn hoeve-annex-schildersatelier ligt er nog als vanouds bij. Ook het Emile van Dorenmuseum in Genk nodigt andere artiesten uit. Het toont hoe het landschap een bron van inspiratie is voor kunstenaars van vroeger en nu.

Slapen in het spoor van jouw favoriete Belg?

Logeren in de thuishaven van je lievelingsschrijver of indommelen op de trouwplek van pakweg Stromae? Op deze slaapplekken maak je je dromen waar!

Kies hier je favoriet