Krokusvakantie 2024: 11 uitstappen voor het hele gezin

Villa Verbeelding © Visit Limburg

De krokusvakantie staat voor de deur en valt dit jaar in de periode van 10 tot en met 18 februari. Hoog tijd om plannen te maken voor een onvergetelijke of misschien wel leerzame tijd met het gezin! Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke buitenactiviteiten bij goed weer of boeiende binnenactiviteiten bij slecht weer, wij delen heel wat ideeën voor de leukste uitstapjes. Je zal zien, je zal weten wat te doen! 

Vlaanderen Vakantieland 16 januari 2024

 

Genieten van een voorstelling

Beleef samen met je kinderen unieke ervaringen die niet alleen vermaken, maar ook educatief prikkelen. Van vrolijke deuntjes die kinderen doen dansen tot de mysterieuze diepten van het heelal die de verbeelding voeden. Deze voorstellingen zullen zowel jong als oud plezieren. 

Optreden

aHa! festival © HAconcerts

aHa! Festival in Gent

In de krokusvakantie kan je in de Handelsbeurs in Gent enkele superleuke concerten op kindermaat meepikken. Laat je kinderen zelf aan het roer staan tijdens Het grote Dishwasher_dirigeerconcert (geschikt voor 7-12 jarigen). Ze bepalen aan de hand van afgesproken gebaren het volume, ritme en ook de kleur van de muziek die er gespeeld wordt. Liever alles even losgooien? Dans dan gezellig mee tijdens Tornado (geschikt voor 6-12 jarigen) of Here Comes the Sun (geschikt voor alle leeftijden). Tijdens deze laatste activiteit kunnen je kinderen trouwens ook enkele muziek- en knutselworkshops volgen. Of ga voor de voorstelling ‘A Knock at The Door’ (geschikt voor 6-12 jarigen) waar je kan genieten van een mix van Europese clownerie en Mexicaans-Amerikaanse passie. Als laatste kan je ook nog kiezen voor een optreden  van Radio Oorwoud tijdens BEEST OF (geschikt voor 4-12 jarigen)! Je krijgt er meezingers voorgeschoteld die speels oproepen tot actie voor het milieu.

Praktische info voor het aHa! Festival

Waar moet je wanneer zijn? 
Lees meer over het aHa! Festival. 

Logies voor meerdere dagen Gent? 
Hier kan je logeren.

Kinderen en jongeren amuseren zich op festival

Spinrag © Alfredo Zinola & Maxwell McCarthy

Festivals voor kinderen en jongeren in Kortrijk en Antwerpen 

In Kortrijk kan je tijdens het krokusverlof naar Spinrag. Op verschillende plaatsen in de stad zijn er creatieve plekjes, toffe voorstellingen en ateliers. De leeftijd van de doelgroep is voor elke activiteit verschillend. Zelfs voor baby’s zijn er enkele activiteiten en ook ouders zijn tijdens sommige activiteiten welkom om mee te komen genieten. Op een aantal locaties kan je als volwassene ondertussen zelf iets gaan drinken. Of je kan na de activiteit samen in een hapje gaan eten

Onze tips voor een bezoek aan Spinrag

Wat kan je waar beleven? 
Lees meer over Spinrag 2024.

Nog wat langer blijven?
Ontdek de omgeving van Kortrijk vanuit deze logies. 

Gezinnen genieten van een voorstelling

Het Jeugdfilmfestival © Tone Verswijvel

Daarnaast is er Het Jeugdfilmfestival Antwerpen, kort gezegd het JEF Festival. Dit festival vindt plaats van 4 tot en met 18 februari 2024. Tijdens dit evenement staan er heel wat leuke activiteiten op de agenda. Denk aan toffe workshops, prachtige films of gekke games. Van 12 tot en met 16 februari 2024 kunnen leerlingen van het 2e tot het 4e leerjaar in hetpaleis in Antwerpen ook een theaterfilmweek volgen. Vijf dagen lang kunnen ze er in de wereld van film duiken. Het filmfestival gaat ook op toer in Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Roeselare en Hamme. 

Praktische info voor het JEF Festival

Waar moet je wanneer zijn? 
Lees meer over het paleis.

Overnachten in Antwerpen? 
Hier kan je heerlijk wegdromen.

Cozmix in Brugge 

De Volkssterrenwacht Beisbroek in Sint-Andries (Brugge) heet je welkom in haar bezoekerscentrum Cozmix. Kinderen en jongeren worden er verwend tijdens heel wat boeiende activiteiten rond sterrenkunde en ruimtevaart. Op vrijdagavond is er ‘Space 4 Kids’, een waarnemingsavond voor het hele gezin. Maar ook tijdens de andere vakantiedagen zijn er heel wat toffe voorstellingen op maat van gezinnen. We love it to the moon and back!

Onze tips voor een bezoek aan Cozmix

Wat kan je waar beleven? 
Lees meer over Cozmix.

Logeeradressen in Brugge?
Hier kan je blijven slapen. 

Op het laatste moment op zoek naar een vakantiewoning, B&B of hotel? Vlaanderen Vakantieland heeft heel wat plekken om te overnachten tijdens de krokusvakantie van 2024.

 

Wandelen met het gezin

Beleef samen met je kinderen unieke ervaringen die niet alleen vermaken, maar ook educatief prikkelen. Van vrolijke deuntjes die kinderen doen dansen tot de mysterieuze diepten van het heelal die de verbeelding voeden. Deze voorstellingen zullen zowel jong als oud plezieren. 

Kinderen tijdens de wandeling Stokkenmannenroute

Stokkenmannenroute © Pieter Gregoire

Stokkenmanroute in Genk

Strek samen met je gezin de benen tijdens de Stokkenmanroute (geschikt voor alle leeftijden). Deze wandeling van ongeveer 4 km loopt doorheen de bossen van Kattevennen in Genk. Met een app, spel- of verhaalboekje ontdek je het verhaal rond de bijzondere, mysterieuze Stokkenmannen. 

Praktische info voor de Stokkenmanroute

Waar moet je wanneer zijn? 
Lees meer over de Stokkenmanroute.

Logies voor meerdere dagen in de Limburgse Kempen? 
Hier kan je logeren.

Kinderen op speurtocht tijdens Knuffeltocht

Knuffeltocht © Zara Van Damme

Zoektochten in Leuven en Vilvoorde

Ook in Leuven kan je een leuke wandeling op maat van kinderbenen maken. In een speelse wandelgids vind je twee wandelingen ‘Knuffel gezocht’ van ongeveer 2 km. De gids kan je gratis downloaden. Met de kinderwagen of met een loopfietsje kom je langs de leukste speelplekjes. Via een QR-code in de gids krijg je er ook nog heel wat kindvriendelijke weetjes bovenop. 

Onze tips voor Knuffel gezocht

Wat kan je waar beleven? 
Lees meer over Knuffel gezocht.

Nog wat langer blijven?
Ontdek Leuven vanuit deze logies. 

Start van de Parklander speurtocht

Parklander speurtocht © Asiat Park

Aan de andere kant van Brussel kan je eveneens een leuke wandeling maken. Trek naar Vilvoorde voor de Parklander speurtocht. Aan de ingang van het Asiat Park neem je een propje uit de brandkast. Dit is de start van jouw speurtocht.

Praktische info voor de Parklander speurtocht

Waar moet je wanneer zijn? 
Lees meer over de Parklander speurtocht.

Overnachten in de Groene Gordel? 
Hier kan je heerlijk wegdromen.

Op pad met het winterkoninkske in Herentals

Het winterprinsje heeft een ambitie: winterkoning worden. Ga samen met jouw gezin op zoektocht tijdens een wandeling van ongeveer 5 km langs de Kleine Nete. Je krijgt heel wat opdrachten en uitdagingen voorgeschoteld om het winterprinsje aan een nieuwe titel te helpen. Vertrekken en eindigen doe je aan Hidrodoe in Herentals. Brengen jullie alles tot een goed einde?

Onze tips voor Op pad met het winterkoninkske

Wat kan je waar beleven?
Lees meer over Op pad met het winterkoninkske.

Logeeradressen in de Kempen?
Hier kan je blijven slapen.

Samen op gezinsvakantie? Ontdek heel wat inspiratie, logies en arrangementen in Vlaanderen.

 

Samen op daguitstap

Er lonken heel wat mogelijkheden voor een onvergetelijke uitstap met kinderen die perfect aansluit bij de nieuwsgierigheid van jonge ontdekkers. Boeiende workshops en inspirerende expo’s wakkeren de creativiteit van jouw kinderen vast en zeker aan. Of ga samen de natuur bewonderen tijdens een bezoek aan het Zwin. Hier krijgen kleine natuurliefhebbers de kans om de liefdesgeheimen van vogels te ontrafelen. Liefde hangt er letterlijk in de lucht!

Villa Verbeelding in Hasselt

Bij Villa Verbeelding in Hasselt kan je twee expo’s (geschikt voor alle leeftijden) bezoeken. Bij ‘Expo De ABC kamer’ kan je een uniek alfabet aanschouwen gemaakt door 26 illustratoren. Zet je gezellig neer in de kamer, kies een exemplaar uit de collectie abc-boeken of experimenteer met letters bij de werkstations. Bij ‘Expo Dromen van kleur. Kinderen in illustratie, een divers beeld’ draait alles rond kinderen en zichzelf kunnen herkennen in verhalen. Geen tijd meer tijdens de krokusvakantie? Beide expo’s lopen nog even door.

Praktische info voor een bezoek aan Villa Verbeelding

Waar moet je wanneer zijn?
Lees meer over Villa verbeelding. 

Logies voor meerdere dagen in Hasselt?
Hier kan je logeren. 

Red je Romein

Red je Romein © Fannia

Red je Romein! In Velzeke

Zet samen met je 6 tot 11-jarige (klein)kinderen koers richting het Archeocentrum in Velzeke. Je kan er tijdens de krokusvakantie van maandag tot en met zondag in de namiddag terecht voor enkele leuke workshops over de Romeinen. Maak voor legionair Magnus een schild met stoere versieringen, ga voor Minerva aan de slag met wol tijdens het weven van een jasje en help Maia tijdens het maken van verlichting en beeldjes van klei. Na een uurtje schuif je met jouw groep steeds door naar de volgende workshop.

Onze tips voor Red je Romein!

Wat kan je waar beleven?
Lees meer over Red je Romein!

Nog wat langer blijven?
Ontdek de Vlaamse Ardennen vanuit deze logies.

Gezinnen op pad in het Zwin

Het Zwin © Koen De Langhe

Valentijn in het Zwin in Knokke-Heist

Het Zwin zet dit jaar haar huttenparcours in het teken van de liefde. In de hutten staan er enkele gidsen voor je klaar. Ze vertellen alles over de romantische belevingen van vogels, hun liefdesnestjes,… Je kan ook naar ‘hartenlust’ turen naar de vogels op de broedeilanden of kleine natuurelementen in detail bewonderen. Jonge bezoekers kunnen leren schrijven met een echte veer of luisteren naar een romantisch verhaal.

Praktische info voor een bezoek aan het Zwin

Waar moet je wanneer zijn?
Lees meer over Valentijn in het Zwin. 

Overnachten aan de kust?
Hier kan je blijven slapen. 

Extra tips voor de krokusvakantie 2024 in Vlaanderen

  • Een activiteit combineren met een overnachting? Snuister tussen onze logies en vind jouw plekje om verder te dromen. 
  • Nog meer activiteiten tijdens de krokusvakantie? Laat je inspireren op onze website. Of bekijk het aanbod op de website van UiTinVlaanderen voor een uitstap met kinderen.

Al wat verder vooruit plannen? Ontdek de schoolvakanties en feestdagen in 2024.