Zeven bezoektips voor Nationaal Park Hoge Kempen

Vlaanderen Vakantieland 21 mei 2021

Je kan eindeloos verdwalen over de paarsbloeiende heide en dennenbossen van Nationaal Park Hoge Kempen. Een brok van 5700 hectare topnatuur met zes toegangspoorten als uitvalsbasis. Maar wat mag je echt niet missen?

Met 220 kilometer wandelpaden die je eindeloos kan combineren en de mooiste fietswegen, ben je nooit uitgekeken in Nationaal Park Hoge Kempen. Zes toegangspoorten - Connecterra, Kattevennen, Lieteberg, Mechelse Heide, Station As en Pietersheim – zetten je op weg. We zetten onze tips op een rij.

Boek een Ranger

Ze kennen het Nationaal Park op hun duimpje en nemen je familie of vrienden met veel enthousiasme op sleeptouw. Te voet, met de fiets of zelfs te paard ga je op stap met een ranger. Ook voor mensen met een beperking.

Wandel naar het mooiste panorama van Vlaanderen

Toegangspoort Connecterra trakteert je op een verbluffend uitzicht over heuvels en meren. De site zelf bestaat uit het beschermde patrimonium van de mijn van Eisden. Potentieel UNESCO-erfgoed.

Langs sterren en planeten

In de Cosmodrome – bij toegangspoort Kattevennen – nemen de Astrorangers je mee op een spannende ontdekkingstocht langs sterren en planeten. Tip: bij helder weer tuur je elke zaterdagavond gratis door de drie meter lange telescoop naar de sterrenhemel. Van oktober tot en met maart.

Wandelen op blote voeten

Op blote voeten trek je over hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. Met prikkelende hindernissen. Een ervaring die je zintuigen op scherp zet.

Over de paarse heide

In augustus en september kleurt de heide paars en wandel je door een prachtig schilderij. Vertrek aan toegangspoort Mechelse Heide.

Naar de kinderboerderij

Kinderen zijn baas aan toegangspoort Pietersheim. Met zachte knuffelschapen en geitjes in de kinderboerderij, en de konijntjes en pluimvee in het Huis van Lotte en Giel. En dan samen met Eekhoorn Kwip over het Kabouterpad.

Beklim de uitkijktoren

Beklim de 31 meter hoge uitkijktoren, een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de eerste steenkool in Limburg ontdekte. Wat een uitzicht!