Beestige belevenissen: originele tips voor een vakantie tussen de dieren

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 28 mei 2021

Op café met enkele sympathieke Holsteins, yoga met een superzachte alpaca of picknicken met een olijke otter? Hou je klaar voor een trip (en Instafeed) vol beestige belevenissen.

In de aflevering rond dieren maakt het tv-programma Vlaanderen Vakantieland ons warm voor een originele vakantie tussen de beestjes. Het hoeft immers niet altijd een kinderboerderij te zijn… Wat denk je van een koffieklets met papegaaien, een kijkje behind-the-scenes in het bijendorp of een bostoer met een schattige ezel als gids?

Backstage bij de bijtjes

A Bug’s Life, Antz en Maya in één: in het insectenmuseum Entomopolis verken je de intrigerende wereld van alle insecten. Je ontdekt er het grote belang van deze beestjes in onze omgeving. Zo zijn ze bijvoorbeeld essentieel in de voedselproductie. Zonder hen lag er amper iets in de afdeling groente en fruit van de supermarkt, want daarvan wordt maar liefst 85 procent bestoven door insecten. De fascinerende microkosmos van Entomopolis maakt deel uit van bezoekerscentrum Lieteberg bij Nationaal Park Hoge Kempen. Daar zit ook het expertisecentrum voor de bijenteelt. Van achter glas kan je er de bedrijvigheid van het plaatselijke bijenvolk bestuderen.

TIP: tijdens een begeleid bezoek (in mei, juni en september) aan het bijendorp van provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw kom je alles te weten over het buzzzzzy leventje van Maya en co.

Bijendorp Het Vinne Zoutleeuw - (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Zzzz in Zutendaal bij het Oostenrijks getinte Hotel Monika. Toegangspoort Lieteberg van het Nationaal Park Hoge Kempen ligt er op enkele minuten vandaan.

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk. 

 

Beverpicknick

In 1848 werd de laatste Belgische bever in het wild doodgeschoten. Ruim anderhalve eeuw later werden er opnieuw soortgenoten de natuur ingestuurd en bouwt het beestje aan een stevige comeback. Ook in het Willebroekse Blaasveldbroek duikt hij weer op, samen met de otter. De stijgende zoetwaterkwaliteit en omringende natuurgebieden maken er een luxeresort van voor de knaagdieren. Gelukkig zijn bevers nu een stuk kleiner dan in de ijstijd. Toen waren ze een indrukwekkende 2,5 meter groot. In het natuurgebied kan je ’s zondags (van april tot oktober) een heuse beversafari maken met de gps. Of spot de scherpe oranje tanden van een echt exemplaar tijdens je picknick op het otter- of bevereiland.

Blaasveldbroek - (c) Mie De Backer

Tip: de bever trekt al eens graag naar de Mechelse Meulebossen. De 25 hectare natuur langs de Nete (met zomerspeelzone!) bevalt echter ook wandelaars en mountainbikers.

Slaap als een otter bij B&B Villa Tartine, een verbouwd landhuis tussen de velden van Klein-Brabant. Relax in de grote tuin of verken de omliggende natuur via verschillende routes.

Meer ontdekken: maak het avontuur compleet met een wandel- of fietsroute langs de canyons, jungles en waterplassen van de Rupelstreek.

Met de kat van huis

In Japan zijn ze niets unieks en bij ons zie je ze tegenwoordig al iets vaker: de kattencafés. Japanners wonen vaak klein waardoor ze geen huisdieren kunnen houden. Daarom trekken ze na school of kantoor naar een plek waar ze wel met een kat op schoot kunnen ontspannen. Dat inspireerde de Gentse DreamCATchers, die het concept aan een goed doel koppelden. Asielkatten leren op café socializen met tweevoeters en vinden op die manier makkelijker een nieuwe thuis. Je kan de cafétijgers dus adopteren maar ook gewoon iets drinken of kopen in de shop. Daarmee steun je de vzw’s waarmee DreamCATchers samenwerkt. Ze organiseren bovendien regelmatig evenementen - wat dacht je van een workshop poezenknuffelen?

(c) Kattencafé dreamCATchers

Tip: bij de strakke Genkse koffiebar MAU hengelen, naast het vaste furry team, ook enkele asielkatten naar aandacht. Maar je bent er evengoed welkom voor een kop specialty coffee met vegan gebak.

Schaapjes tellen kan bij B&B en café Bosbààr, middenin het Kluisbos. Toch meer een donkey person? Fluffy viervoeters Vittel en Perrier nemen je graag mee op wandel.

Meer ontdekken: nog meer beestjes spot je in het groene Meetjesland, Waasland en Scheldeland... Zeker leuk met kinderen!

Neerwaartse alpaca

Van de neerwaartse hond tot de kikker of kameel: yoga kent veel dierenposes. Het is bovendien hip om je favoriete viervoeter op te nemen in je yogasessie. Dieren helpen je ontspannen en leiden je af van alledaagse zorgen. Door ze aan te raken, maak je zelfs het knuffelhormoon oxytocine aan. Dat overtuigde yogi’s wereldwijd om ze uit te nodigen op de yogamat. Zo zijn er workouts in het gezelschap van katten, honden, geiten en zelfs paarden. Bij dierenpension De Alpacaweide in Ravels lopen zes knuffelzachte alpaca’s rond. Deze zijn dol op wandelen en high-tea.

(c) de Alpacaweide

Tip: bij hoeve De Drie Linden in Sint-Denijs leg je je yogamat tussen de gretige grazers. In de zomerse Koebar kan je achteraf napraten met een drankje tussen je Holstein-vriendinnen.

Mooh maar voldaan? Na een nachtje kamperen bij Domein De Schuur maken de aanwezige boerderijdieren je graag wakker.

Meer ontdekken: wie kampeert in de natuur slaapt pas echt tussen de dieren… Vergeet niet om vooraf een picknick te bestellen!

De kunst van het vogelspotten

Vogelspotters met een kunstzinnig oog zullen vast het Brugse project The Bridges kunnen smaken. Het thema van de streetart-tour is stad en natuur. Dat leverde onder meer vier werken op met gevederde vrienden. Liever speuren naar echte vogels? In de nestkasten op het dak van het Concertgebouw logeren zowaar gierzwaluwen. De slechtvalken in de toren van de O.L.V.-Kerk hebben zelfs een livestream. Kijk zeker verder dan de stad: het Brugse Ommeland is namelijk een waar vogel(spot)paradijs. In het Zwin Natuur Park aan de kust kan je het hele jaar door bijzondere vogels bespioneren.

The Bridges Brugge - (c) Jan D’Arthet

Tip: Het begon met enkele papegaaien. Nu – vijf jaar en 1.600 exemplaren verder - is Nally’s Papegaaienopvang in Oedelem een volwaardig asiel. Ga gerust eens op de koffie bij Coco, sponser een kooi of scoor een toepasselijk souvenir in de shop.

Met de kippen op stok: B&B De Vossenbarm kijkt uit op het beschermde landschap (en ultieme vogelspotplek) Vloethemveld, in de groene regio rond Brugge.

Meer ontdekken: wist je dat het Brugse Ommeland een variëteit aan landschappen te bieden heeft? Ook het Zwin is meer dan vogels alleen…

 

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 

 

Potig erfgoed

Sterk en stoer, met schattige langharige enkels en manen: het Brabants trekpaard blijft een attractie. Het werd intussen zelfs erkend als Immaterieel Vlaams erfgoed. De roots van wat ooit ons belangrijkste nationale exportproduct was, liggen in het Pajottenland. Het gespierde ros pronkt er tijdens koetstochten, stoeten, jaarmarkten en ambachtelijke demonstraties. Het is vandaag trouwens opnieuw populair, onder andere als ecologische ‘motor’ bij natuurbeheer en bosbouw. Tijdens de Brillantwandeling door het prachtige Pajottenland kom je alles te weten over de geschiedenis van de beruchte knol. De route start bij het Museum van het Belgisch trekpaard in Vollezele. Je kan het plan zelf downloaden, in de zomer is er elke eerste zondag van de maand een optie met gids.

Brabants Trekpaard (c) Geert de Brabander

TIP: Verken het Pajottenland, het Hageland, de Groene Gordel en ander mooie plekken in Vlaams-Brabant zelf te paard. Er ligt een keur aan - al dan niet bewegwijzerde - ruiter- en menroutes.

Samen op stal: Ook je paard is welkom bij B&B De Boskouter. Het kan natuurlijk niet mee in de sauna, hottub of het zwembad, maar wacht op jou in het gezelschap van andere paarden (of de kippen en varkens).

Meer ontdekken: de Brabander staat centraal tijdens heel wat activiteiten in de Pajotse regio. Daarnaast kan ook je eigen paard (of hond) gerust mee op je diervriendelijke trip.

Nog meer beestige reisinspiratie vind je in de aflevering 'Dieren' van Vlaanderen Vakantieland, elke zaterdag om 18u40 op Eén en te bekijken op VRT MAX.