Wonderland voor wandelfanaten

Vlaanderen Vakantieland 12 september 2022

Jij spreekt pas over ‘wandelen’ als er twee of drie cijfers in het spel zijn. Een stevige (streek-) GR, een meerdaagse klepper met overnachting, van station naar station, door natuur of stad, zelfs met kinderen… Dit zijn de stoerste wandelingen!

Alles geregeld…

Het summum van wandelen? Meerdere dagen je benen uitgooien! En dan is het wel zo handig als de route langs fijne logies loopt. Die zorgen er bovendien voor dat je bagage je achterna reist zodat jouw wandeltred niet belemmerd wordt door een zware rugzak. Just Walk organiseert dergelijke wandelvakanties langs de mooiste plekjes in het Hageland. Er zijn opties voor diehards (25 à 30 km), enthousiaste stappers (15 à 20 km) en meer relaxte wandelaars (10 à 15 km per dag). Met vijf in bed biedt een vijfdaags wandeltraject aan door de Vlaamse Ardennen. De vijf B&B-uitbaters brengen je bagage van de ene locatie naar de andere. Ook in de Kempen zit je goed voor dágen wandelplezier. Een tweedaagse in het Grote Netewoud, bijvoorbeeld. Of probeer de nieuwe National Park Trail uit, goed voor 110 kilometer langs de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen. 

National Park Trail in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg - © Visit Limburg

Echt stoer: de GR’s

Sommige wandelaars zijn pas echt tevreden met een GR op hun palmares. De GR 129 loopt dwars door België, en met 573 kilometer bewegwijzerd traject is het de langste wandelroute van ons land. Deze vertrekt op de Vesten in Brugge, vlak bij het beroemde Minnewater. Het Vlaamse stuk, van Brugge naar Ronse (113 km), is een behapbare meerdaagse. Daarnaast zijn er ook heel wat fijne streek-GR’s die je in enkele dagen kan afleggen of inkorten op maat. Met de Streek-GR Groene Gordel wandel je 147 km. De Streek-GR Vlaamse Ardennen en Hageland tikken beide af op 158 km. De Streek-GR Haspengouw en die door het Dijleland duren telkens 182 km. Gewoon je setting kiezen, wandelschoenen aan en gaan!

Tip: lees even verder in het blogartikel 'Traag graag, eindeloos wandelplezier op de Grote Routepaden'.

7655748620_689b937afa_b_f38bc7af39e56a77c95c111b12d240b5_1000.jpg?itok=wT9SDlVY
(c) Visit Flanders

En blijven gaan…

Nog meer inspiratie nodig? Afhankelijk van je favoriete landschap (of hellingsgraad) is er keuze uit een keur aan extralange of gewoon lange wandelroutes. Zo schudt het mooie Limburg eindeloos veel kilometers uit de mouw. Lange Afstandswandeling RivierPark MaasVallei rijgt er de mooiste landschappen en gezellige dorpjes aan elkaar over 137 km. Ook de glooiende landschappen en pittoreske dorpen van de Voerstreek doorkruis je via een bewegwijzerd wandelnetwerk van een vlotte 125 km. Heb je net genoeg aan 82 km? Lange afstandswandeling De Wijers leidt je langs fotogenieke vijvers en rietkragen door Limburgs meest waardevolle waterlandschap.

Tip voor korte beentjes…

Is je kroost warm te krijgen voor een stapje in de natuur? In de Kempen is er een ruim aanbod aan uitdagende wandelingen voor kinderen met beleefpaden, educatieve elementen, verhalen… Van een bescheiden 1,2 tot stoere 5 kilometer. Expeditie Buitengewoon in Balen is ook een optie. Tijdens de driedaagse wandelvakantie voor de hele familie verblijf je in een gigantisch vogelhuis. Wil je als volwassene een eerder bescheiden ommetje maken? Check dan zeker Wandelpad Ree in Grenspark Kalmthoutse Heide (24 km) of het Trappistinnenpad in Brecht (17 km). Rond de Witte Kei – de middeleeuwse grenssteen tussen de gemeenten Hoogstraten (Wortel), Merksplas en Baarle-Hertog – werden eveneens drie (combineerbare) wandelingen uitgedacht, tussen 6 en 9 km lang.

Familie%20aan%20het%20wandelen%20in%20zand%20in%20Balen
Expeditie Buitengewoon © Toerisme Balen

Spoorzoekers

Nog een aanrader: wandelen van station naar station. De trein (of bus) brengt je dan ontspannen naar de start en weer naar huis. Zo zijn er acht uitgestippelde dagtochten in Vlaanderen die langs de mooiste Grote Routepaden lopen. In het heerlijke Brugse Ommeland leg je een stukje (17 km) af van de uit de kluiten gewassen GR129 tussen Beernem en Brugge of een flinke 45 km tussen Brugge en Aalter. Groene Haltewandeling ‘In het Voetspoor van de Teuten’ brengt je dan weer van station Neerpelt langs bossen, weilanden, dorpen en het kanaal Bocholt-Herentals naar halte Hamont. Je kan deze 24,2 km inkorten tot 14 of 17,5 km.

In en om de stad

Ook in de stedelijke omgeving kan je flink de benen strekken. Dwars door de stad kan dat met de brochure De highlights van Leuven. Je doorkruist Leuven langs historische gebouwen (4,8 km) met mogelijke uitbreiding naar de Vaartkom (+4,3 km) en/of Abdij van Park (5,8 km extra). Ook met de streetartwandelingen – via de app of uitgestippelde route – heb je makkelijk een flink aantal kilometers op de teller. In Mechelen leiden verschillende routes je naar de prachtige landschappen van de omringende dorpen. Met Animalinas ga je in en rond Mechelen op zoek naar kunst in het groen. Graffitikunstenaar Dzia zette op verschillende muren in Natuurpark Rivierenland dieren in de kijker die symbolisch zijn voor Mechelen en onmisbaar voor het natuurgebied.

Highlights van Leuven © Karl Brunin

Polders en kastelen

Een ferme brok bewandelbare natuur maakt je citytrip in Brugge extra ontspannend. Kies je voor het vlakke polderlandschap met z’n landelijke wegen, fraaie vergezichten en uitgestrekte polderweiden? Volg dan de Ter Doest-wandelroute. Vanuit het pittoreske Lissewege voert deze je naar het Boudewijnkanaal dat Brugge met de Zeebrugse haven verbindt tot bij de historische site van Ter Doest. De Drie kastelenwandelroute toont dan weer de praaldrang van de Brugse elite van weleer. Tussendoor exploreer je de uitgestrekte bossen, heide, weides en boomgaarden ten zuiden van de stad.

Uitgeslapen aan de start

Wakker worden met al één voet op je wandelroute, breakfast for champions, een host die met je koffers zeult, een spierontspannend bubbelbad… Dankzij deze logies start, stop of pauzeer je je wandeling in ideale omstandigheden.

Boek hier je verblijf