Traag graag: eindeloos wandelplezier op de Grote Routepaden
Wandelaars die van lange afstanden houden, komen ook in Vlaanderen aan hun trekken. Wist je dat er maar liefst 27 GR Vlaanderen doorkruisen? Voer voor fervente avontuurlijke trekkers, maar ook voor wie gewoon van een langere wandeling of meer comfort houdt. Zo begin je eraan.
Met de Grote Routepaden kan je van dat dagelijkse wandelingetje een volledige trekvakantie maken. En die hou je zo basic of comfortabel als je zelf wil. De GR sluiten vaak aan op routes in het buitenland, maar ook binnen Vlaanderen valt er best wat afstand af te leggen, met maar liefst 27 GR-mogelijkheden.
Start-to-GR
De permanente langeafstandswandelroutes worden door vrijwilligers in twee richtingen rood-wit bewegwijzerd, de streek-GR krijgen geel-rode streepjes. Grote Routepaden vzw besloot in de jaren 70, in navolging van de Franse en Waalse GR, om ook in Vlaanderen een netwerk van langeafstandswandelwegen op te starten. Het netwerk is nu goed voor 4000 km aan typische rood-witte of -gele bordjes. Het wordt nog steeds verbeterd, onder meer dankzij het openstellen van privé-domeinen, trage wegen en nieuwe natuurgebieden. Wil je graag een GR aflopen, dan is de website van Grote Routepaden erg handig. Deze brengt het volledige GR-netwerk in België in kaart en biedt bovenop routebeschrijvingen ook recente info, updates van het traject en tipt welke topogids geschikt is.
Welke wandelaar ben je?
Ook in Vlaanderen komen de GR in alle vormen, afstanden en moeilijkheidsgraden voor. De bekendste en langste is de GR 129 Dwars door België (van Brugge naar Aarlen), met z’n 573 km best pittig. Het is een uitdaging om zo’n route helemaal af op je palmares te kunnen zetten maar het is geen schande – en best gebruikelijk – om maar een deel van een GR af te leggen. Zo is de GR 129 opgedeeld in een route door Vlaanderen, de wandelpaden van Ellezelles tot Dinant en het deel door het zuiden van Wallonië. Soms wordt ook geopteerd om een minder interessant stuk natuur over te slaan en het openbaar vervoer te nemen.
Met of zonder bagage?
Om een volledige GR behapbaar te maken, wordt de afstand opgedeeld in trajecten. Ook dan kan je het zo zwaar en zo licht maken als je zelf wil. Echte diehards vertrekken thuis met een tentje en zware rugzak en gaan helemaal door tot het einde, van bivakzone naar bivakzone. Het heeft uiteraard z’n charmes en maakt deel uit van het avontuur, maar er zijn ook meer comfortabele opties. Overnachten in een hotel of B&B scheelt alvast het gewicht van de tent. Nog beter: sommige logeeradressen bieden arrangementen waarbij ze je bagage naar je volgende slaapplaats brengen.
Vlaanderen is bovendien vrij compact. Afhankelijk van de gekozen GR kan je een centraal gelegen logement uitkiezen en vandaaruit naar het vertrekpunt van elk traject pendelen. Check zeker eens of je vlakbij openbaar vervoer logeert, een fiets of wagen moet je achteraf immers terug oppikken. Logies hebben soms ook een pendeldienst om je wandelvakantie in goede banen te leiden.
Alternatieve routes
Zin gekregen? Dan vind je hieronder alvast wat GR-inspiratie. Een goeie tip voor wie minder tijd heeft of op vakantie in Vlaanderen de nabije omgeving wil verkennen: kijk eens tussen de Dagstappers. Geen echte GR, maar lusvormige dagtochten die zoveel mogelijk de GR-paden volgen. De afstand varieert van 20 tot 26 kilometer en kan meestal nog ingekort worden. Of kies voor een van de Treinstappers: wandelingen over GR-trajecten die starten en eindigen bij een treinstation in Vlaanderen.
GR 128 Vlaanderenroute
De volledige GR 128 beslaat eigenlijk bijna 700 kilometer, van het Franse Witzand tot Duitse Aken. Het pad loopt van west naar oost door Vlaanderen, van het West-Vlaamse Kemmel tot het Voerense Teuven. Je bewondert 473 kilometer gevarieerde natuur en pikt onderweg heel wat cultureel erfgoed mee. Reken voor de volledige Vlaanderenroute op een twintigtal dagen trekplezier. Er zijn bovendien varianten met uitschieters naar de belangrijkste Vlaamse steden onderweg.
Logeertip: vlakbij het startpunt zit B&B In't Stille Weg. Je slaapt er met uitzicht op de Kemmelberg en de gevarieerde natuur.
GR 5A Kustroute
Deze route brengt je langs zee en strand, door de duinen en mooie natuurgebieden, van Wenduine naar De Panne. Je loopt niet gewoon het kilometerlange zandstrand af, je kruist ook heel wat bezienswaardigheden aan de Vlaamse Kust. Je kan starten of stoppen waar je wil om vervolgens de Kusttram te nemen. De 58 kilometer is op te delen in etappes van 5 tot 30 kilometer. De Vlaamse Kustroute maakt deel uit van de befaamde internationale GR 5. Deze loopt van Hoek van Holland naar Nice en is op haar beurt een onderdeel van de Europese Wandelweg E2, die start in Schotland. Daarnaast is de Kustroute een deeltraject van de E9, een wandeltocht van een flinke 4880 kilometer, van Sagres tot Estland.
Logeertip: vlakbij het strand van Wenduine ligt vakantiewoning Vissershuisje Wenduine. Je neemt van hieruit de tram naar het officiële startpunt van de GR 5A of je breit een klein ommetje aan je tocht.
Streek-GR Haspengouw
In de lente tussen de bloesems, aan het einde van de zomer onder het fruit: in Haspengouw wandel je altijd in een romantisch decor, door beekvalleien en verborgen groen, langs kastelen en hoeves. Aan panoramische zichten geen gebrek, soms ligt Luik al in de verte te lonken. De route is 182 km lang, met een autoluwe hoofdroute van 130 kilometer (waarvan 81 kilometer over onverharde wegen) en nog eens 52 km aan doorsteken. Ga van oost naar west, van Nieuwerkerken naar s' Herenelderen, of meer noordelijk of zuidelijk via de kortere lussen.
Logeertip: Hotel Beila ligt op 400 meter van de Streek-GR Haspengouw en biedt naast een overnachting ook een wisselende kunstexpositie van lokaal toptalent aan in haar restaurant.
Blijven slapen?
Ontdek waar je in Vlaanderen heerlijk kan slapen na een (stevige) wandeltocht.