Alleen maar hoogtepunten

Vlaanderen Vakantieland 30 september 2022

Torenhoge verwachtingen bij je reis? Of je nu het liefst van hogerop in het groen tuurt, in vogelvlucht de stad bekijkt, graag compleet verrast wordt door een vergezicht of een onverwacht kunstwerk op grote hoogte: hier piekt het vakantiegevoel.

Piekmoment

Het zijn er véél, de ene al imposanter dan de andere: kerktorens. Nieuw kan je de eeuwenoude Sint-Maartenskerktoren in hartje Kortrijk ook niet noemen, wél dat je de 83 meter nu ook zelf kan beklimmen. Vanop de top kijk je uit over het meest centraal gelegen Begijnhof van België. Met zijn 64 meter is de Peerse kerktoren op zijn beurt de grootste van Noord-Limburg en omstreken. De binnenkant van de ‘Reus der Kempen’ werd volledig onder handen genomen voor een fascinerende totaalbeleving. Nog indrukwekkender? Tegen de skyline van Hoogstraten steekt de 104,70 meter hoge torenpiek uit van de Sint-Katharinakerk. De ‘triomf der bakstenen’, één van de hoogste bakstenen gebouwen ter wereld, wordt momenteel gerestaureerd. Hij is wel open voor groepen, op afspraak. Het hoogtepunt van de abdijsite van Sint-Truiden is de duizendjarige torenruïne van de voormalige benedictijnenabdij - voor een hemels Haspengouws panorama.

Ridderverhalen op niveau

Meer nog dan kerken spreken burchten, omwallingen en kastelen tot de verbeelding. De Kinrooise verdedigingstoren Mottetoren is zo’n hoogvlieger. Of de Moerenpoort, de enig overgebleven middeleeuwse stadspoort van Tongeren. Vanop de Maagdentoren in Zichem – een gerestaureerde donjon – heb je prachtig uitzicht over de Demervallei. Of ondek de mythische Graventoren in Rupelmonde waar Mercator gevangen zat. Voor nog meer ridderverhalen kletter je in je harnas het dak van het Gentse Gravensteen op - het schoolvoorbeeld van de historische burcht.

Uitzicht%20op%20de%20belangrijkste%20monumenten%20in%20Gent%20vanop%20het%20Gravensteen
Vanop het Gravensteen in Gent heb je een mooi uitzicht over de stad. - (C): Bas Bogaerts voor Visit Gent

Hoogtepuntje

Ook op onverwachte plekken kan je in hogere sferen geraken. Op het dakterras van de Brugse Brouwerij De Halve Maan bijvoorbeeld, of vanop de Historium-toren. Bij een bezoekje aan Concertgebouw Circuit word je vanop het dakterras verrast op een puik panorama van het pittoreske Brugge. Of je kan er ineens in een luchtballon klimmen voor een echt goed overzicht. Voor een verrassende kijk op Gent wip je langs de Belvedère van de iconische Boekentoren

B&B

Belforten en beiaards zijn werelderfgoed en - goed nieuws - liggen in België best dik gezaaid. De Sint-Romboutstoren in Mechelen is zo’n erfgoedparel met beiaard. Op weg naar de skywalk bovenop de 97 meter hoge toren word je geëntertaind met interessante weetjes over de geschiedenis ervan. Maar de beiaardcultuur is er meer dan geschiedenis. Ontdek er alles over tijdens de Heavy Metal route. In Leuven zit de beiaard in de Universiteitstoren. Vijf verdiepingen lang leer je bij over het turbulente verleden van de bib, met als beloning een uniek panorama. Hoog in de toren van de Hasseltse Sint-Quintinuskathedraal komt je vergezicht met uitleg over uurwerken, klokken en beiaarden. Wil je een 2-in-1-pakket? In Dendermonde, Aalst, Gent en Brugge krijg je een beiaard plus magisch uitzicht vanop het belfort met een lange geschiedenis.

Spelen op de beiaard in Mechelen - (c) Visit Mechelen

Te land, te water en in de lucht

Pal op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels ligt het allerberoemdste uitkijkpunt: de Vlooybergtoren van Tielt-Winge, immens populair dankzij de tv-reeks Callboys. In de Kempen vind je op heel wat groene plekjes uitkijktorens, om nog meer van de natuur te kunnen genieten. Aanrader met kinderen is de 37 meter hoge Sas 4-Toren op het kruispunt van drie kanalen. Er leidt een speelse wandeling over het Pagadderpad naartoe én er is een natuurlijke speeltuin. Ook de Radartoren in Ouden Doel ligt bij het water. Hij regelt het drukke scheepvaartverkeer op de Westerschelde en biedt 8 meter hoog een fantastisch uitzicht. Over water gesproken: watertorens bieden steevast schitterende panorama’s. In Heist-op-den-Berg tuur je bij helder weer zelfs van in het Bergbos tot in Antwerpen of Beringen. In Rumst kan je bovenop de watertoren de voormalige baksteennijverheid van de Rupelstreek bestuderen. Heb je meer iets met lucht dan met water? Klein Schietveld in Brasschaat combineert knappe natuur, militair erfgoed en luchtvaartgeschiedenis met topzicht vanop de gerestaureerde controletoren.

Zicht%20op%20mooie%20natuur%20vanuit%20het%20uitkijkpunt%20in%20Dessel
Sas4-toren in Dessel - (C) Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

Van diep onder naar hoog boven

Het Limburgse mijnverleden levert vandaag puike stukjes natuur op die ook van bovenaf te bewonderen zijn. Vanop de meer dan 60 meter hoge schachtbok bij C-mine in Genk, bijvoorbeeld. Of op de mijnsite van As, bovenop de uitkijktoren in de vorm van een boortoren. Je kan natuurlijk ook de groen begroeide mijnterrils zelf gaan beklimmen. Een uitdaging maar je krijgt dan ook wat… Bij be-MINE in Beringen tem je de Avonturenberg of kies je de rode wandelroute voor de grote terril. Natuurpareltjes Terhills en Thor Park staan eveneens garant voor een stevige terrilklim with a view. Geen klimbenen? In Maasmechelen volg je tussen de boomtoppen het kruinenpad dat als luchtbrug door het mijnverzakkingsgebied gaat.

Kijk omhoog!

Hou je liever beide voeten aan de grond? Geen probleem: dan draaien we de rollen om. De binnenkant van de koepel in de voormalige abdijkerk in Ninove is zo imposant dat het zelfs zonde zou zijn om er bovenop te klimmen. Nog een gevaar voor je nekspieren: het sierlijke plafond van Hotel d’Haene Steenhuyse in Gent. In de Gentse straten wordt het opletten geblazen terwijl je het hondje op het dak van de Boekentoren probeert te spotten, of de dansende figuren bovenop het Metselaarshuis. Ga vervolgens op zoek naar de plassende Lena-Luna-Nestor aan de Kraanlei en de skeletten van Roa aan de GUM-gevel. Je boekt best ook een nekmassage na je poging om alle 235 gevelbeeldjes te identificeren bij het Leuvense stadhuis. In de gotische Sint-Pieterskerk kan je (al dan niet met hololens) omhoog turen naar meesterwerken van onder meer Dieric Bouts. Over kunst op topniveau gesproken...

Belfort of bel-etage?

Dutten in een boomhut of relaxen in een luxe torenkamer: waar denk jij aan bij een vakantie op hoog niveau? Ontdek alle toplogies op een rij, van mezzanine tot hoogslaper.

Boek nu je verblijf