3 fietsvakanties in Vlaanderen voor elk type fietser

Heb jij een goede band met je banden? Klinkt een fietsweekend met je maten je als muziek in de oren? Verken je de mooiste plekken van Vlaanderen liefst vanop een zadel? Of vind je een meerdaagse fietstocht pas vooral interessant vanwege de tussenstops onderweg? Of je liever rustig tochtjes maakt in de natuur, stevige kuitenbijters bedwingt of elektrisch het hele land doorkruist: de volgende fietsvakanties zijn voor elk wat wils.

Vlaanderen Vakantieland 29 juni 2023

 

Voor de levensgenieters: een ontspannend fietsweekend in West-Vlaanderen

Ben jij een sporadische fietser die zowel natuur als cultuur wil ervaren op de trappers? Ontdek tijdens de Kustroute 85 km aan prachtige uitzichten, gezellige tussenstops en verkwikkende zeelucht. Gaat het niet snel genoeg? Maak onderweg een tochtje met de speedboot en beleef de blauwe kim van nog dichterbij!

Onderweg kom je tal van toplogies tegen. In Oostende vind je bijvoorbeeld Villa Plage Oosteroever. Dit ruime vakantieverblijf ligt op een kleine wandelafstand van de zee. Ideaal om na een sportieve dag de voeten even onder te dompelen in het verfrissende zeewater. Liever relaxeren in het water van een hottub? Dan is hotel Les Cabanes d’Ostende iets voor jou. Laat je lekker in de watten leggen in een unieke cabin middenin de stad met strand net om de hoek.

Op zoek naar wat meer uitdaging? Getrainde fietsers kunnen de route uiteraard heen én weer fietsen in het weekend. Uitblazen kan dan in een logies met fietsberging in de buurt van De Panne of Knokke.

Heb jij de fietskriebels te pakken? De ontspannende én vlakkere fietsroutes liggen in Vlaanderen voor het grijpen! Gelijkaardige routes zijn bijvoorbeeld de Maasroute, Kempenroute en Schelderoute.

 

Voor coureurs in wording: een fietsmeerdaagse langs onze mooiste steden

Spring meerdere dagen op de trappers, fiets door eeuwen Vlaamse geschiedenis en daag jezelf uit voor een fietsvakantie die je nooit meer vergeet. De Kunststedenroute verbindt alle kunststeden in Vlaanderen en doorkruist onderweg heel wat natuur. De route telt zo’n 342 km maar is perfect opdeelbaar in kleinere tochtjes. Zo kan je zelf je traject samenstellen op een route die Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge verbindt. Zin om even door te fietsen? De Kunststedenroute loopt na Brugge nog verder tot Oostende, waar je enkele dagen kan fietsen aan zee.

Een route met zoveel kunst en natuur kost natuurlijk tijd. Maak er daarom een meerdaagse van met verschillende logies onderweg en haal alles uit deze route! Trek er met je stalen ros op uit tussen Brussel en Gent en overnacht onderweg in gezellige logies. B&B Vallis Dyliae in Bertem ligt verscholen in de Dijlevallei tussen de uitlopers van het Zoniënwoud en Meerdaalwoud. Dit charmant en intiem verblijf is een boogscheut van de kunststad Leuven verwijderd. B&B Boris & Barney is de perfecte uitvalsbasis in Mechelen. Ga op ontdekking in de prachtige stad, smul van een ontbijtje vol heerlijke streekproducten en fiets met volle goesting de volgende kilometers op de agenda! Of boek een nachtje bij Loft 1D in Antwerpen, met pivoterende wanden op het bruisende Antwerpse Zuid. Deze unieke loft is de perfecte uitvalbasis om de vele musea die achter de hoek liggen te bezoeken. Liever overnachten in een logies omringd door natuur? In Baasrode aan de oevers van de Schelde ligt B&B Casa Cava. Deze unieke B&B, ondergebracht in een oude brouwerij, is de ideale uitvalbasis voor wie wil genieten van rust, natuur, fietstochten en nog veel meer.

Ben jij als fietsliefhebber maar niet uit te putten? Geef de Frontroute 14-18 dan ook eens een kans. Onderweg word je op sleeptouw meegenomen door de verhalen van de ‘Groote Oorlog’ op een route waar natuur en geschiedenis naadloos in elkaar overgaan.

 

Voor flandriens: een pittig fietsweekend door heel Vlaanderen

Is jouw vakantie pas geslaagd als je indruk kan maken met je Strava-routes? Dan is de Heuvelroute iets voor jou. Deze uitdagende rit van 459 km voert je over de beklimmingen van Voeren, Haspengouw, het Hageland, de Vlaamse Ardennen en het Heuvelland. Stuk voor stuk klassiekers waarop je je duivels volledig kan ontbinden.

Ga bijvoorbeeld een weekendje fietsen tussen Tongeren en Halle (170 km). Zo kan je overnachten in Antiqua and Qook in Tongeren en je spieren opladen met hun infrarood sauna en jacuzzi. Na een dag vol prachtige natuur, gezellige tussenstops en stevige kuitenbijters kom je aan in Leuven, waar je tot rust komt in de prachtige B&B Vinkenbos. Perfect om uitgerust te beginnen aan de finalerit!

Op zoek naar meer hoogtemeters? Dan is het vervolg van deze heuvelroute of de Groene Gordelroute iets voor jou. Of kies voor de 962(!) km lange Vlaanderenroute en bewijs dat je een echte doortrapper bent.

Plaatje icoonroutes

Plaatje icoonfietsroutes

Onze tips voor een zorgeloze fietsvakantie

 • Vermijd dat je bekaf moet beginnen aan je tocht en reis met de trein naar het beginpunt van je fietsroute. Gebruik de online reisplanner van NMBS om te checken op welke trein jouw stalen ros vlotjes meekan (bv. om spitsuren te vermijden of verbindingen te kunnen halen).
   
 • Vergeet niet dat je een fietsticket op zak moet hebben als je je fiets meeneemt op de trein. Op de website van NMBS vind je meer informatie over reizen met een tweewieler.
   
 • Neem niet te veel spullen mee. Vaak volstaat één fietstas per persoon: met kleren, zonnecrème, een reparatiekit, regenkledij en een drinkbus kom je al een heel eind. Op je route vind je ongetwijfeld lekker eten en meestal krijg je ontbijt bij de logies. Heb je toch meer bagage? Check bij je overnachting of zij die niet naar je volgende stop kunnen brengen.
   
 • Zorg dat je de wind mee hebt. Een dagtocht met wind in de rug gaat een pak vlotter en aangenamer, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van je tussenstops! Zit de wind die dag tegen? Bekijk of je je route niet in de andere richting kan maken.
   
 • De icoonfietsroutes zijn handig aangeduid met bordjes onderweg. Toch is het slim om vooral de nummers van het fietsroutenetwerk te noteren. Je weet maar nooit dat je in alle vlotheid een bordje voorbijfietst.

Meer fietsplezier in Vlaanderen?

Dat je overal in Vlaanderen prachtig kan fietsen, is intussen geen verrassing. Van een all-in-one fietsvakantie tot gevariëerde routes in elke provincie, je vindt ongetwijfeld de meerdaagse tocht waar jij van kan genieten.