Start hier jouw alles-met-de-fietsvakantie

Vlaanderen Vakantieland 07 juni 2022

Wie graag fietst (en wie niet?) zit hier perfect op z’n plek voor een topvakantie. De coolste routes, mooiste settings en verrassende thema’s: je tweewieler staat vast nooit meer op stal. Banden hard en gaan!

De scenic route

De fiets op en trappen, liefst dagenlang, door de natuur. Als dat jouw idee is van de ultieme vakantie, zit je goed met deze tips. Wat dacht je van de kust? De fietsroute tussen bos en polder is goed voor 50 km in de wielen. Je spreidt die mooie natuurplekjes in Bredene, De Haan-Wenduine, Blankenberge en Zeebrugge best over twee dagen. Mag het nog meer zijn? Er is ook een – ongeveer even lange - Westkustfietsroute waarbij je door De Panne, Koksijde-Oostduinkerke en Nieuwpoort peddelt. In Oost-Vlaanderen is de Schelderoute ideaal om lekker lang uit te bollen. Deze combineert de natuur van de stroom en cultuur van Oudenaarde, Gent of Antwerpen. En vergeet Limburg niet, met ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk, ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland en ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen. Je kan de drie aparte fietsbelevingen meepikken op je fietstocht. De fietstweedaagse stuurt je zelfs langs twee van die unieke ervaringen.

Fietstocht © Jan Darthet Visit Brugge

Alles kids op de fiets?

Ook voor kleine Flandriens zit er een vakantie vol fietspret in. In de Kempen, bijvoorbeeld. De Heideroute in en om Kalmthout is extra mooi in augustus en september en kan je zelf inkorten volgens de grinta van je peloton. Er zijn bovendien routes die helemaal speciaal voor kleine fietsers werden uitgestippeld, zoals Op Safari in Balen en Nerdland Safari in Lille. In Gent is er een route voor korte beentjes naar de Blaarmeersen. De weg naar de Gentbrugse Meersen leidt je langs acht parken en speeltuinen… Kinderen koning in Bulskampveld is een lus van 22,2 kilometer langs leuke plekken in de regio. 

Bolletjestrui

Het mekka van de koers maakt van fietsen een levensstijl. En nog onvergetelijker dan een spannende koers van dichtbij meemaken, is zelf snelheid halen op het parcours van -pakweg- de Ronde. In Oudenaarde starten vier routes langs de legendarische hellingen en kasseistroken van de wielerklassieker. Op de Gandrien-route fiets je in het spoor van de Gentse wielergeschiedenis. Het seizoen begint niet toevallig in Gent, en je kan natuurlijk naar daar afzakken om de Omloop Het Nieuwsblad of Lotto zesdaagse zelf mee te maken. Daarnaast is Vlaams-Brabant voor sportieve fietsers een ideale regio, want: het oefenterrein van Remco Evenepoel. Volg de bewegwijzerde cyclingroute van en naar supporterscafé In den Rustberg en beloon jezelf met een frisse geuze.

Parcours Ronde Van Vlaanderen © Hilde Lenaerts Toerisme Oost-Vlaanderen

Nog een rondje

Of fiets gewoon ineens langs verschillende geuzestekerijen en lambiekbrouwerijen voor een tasting, met een toertje door de Zennevallei. Nog meer boozy fietsroutes? Demarreer richting Leiestreek voor een rondje (of meer) langs brouwerijen en biercafés. Beer city Leuven kan evenwel niet ontbreken op je ‘beercation’. De Brouwerijfietstocht brengt je samen met een bierkenner naar een kleine brouwerij buiten de stadsmuren, met elke week een nieuwe ontdekking. Je krijgt er een rondleiding en test de huisbieren. Vlaams-Brabant gaat daarnaast natuurlijk prat op haar Hagelandse wijnen. Langs die wijngaarden kan je meteen ook een paar fijne fietstripjes plannen.

Fietsen voor foodies

De liefde van de fietser gaat door de maag. Is paling jouw ding, dan kan je na de Palingroute jouw favoriet bestellen bij een van de lokale topadresjes. Maar niet zonder eerst vier keer met het veer de Schelde overgestoken te hebben. Voor de bewuste fietser zijn er in de Leiestreek Korte keten fietsroutes waarbij je onderweg ingrediënten verzamelt om een maaltijd in elkaar te steken. 

Of gewoon voor het zicht

Citytripje gepland? Zorg voor een (deel)fiets want met deze routes haal je nog meer uit je stadsbezoek. Ga museumhoppen per fiets of rij kriskras door de Brugse stadswijken. Er lopen heel wat fietsroutes rondom de stad, al dan niet begeleid. Gent is dan weer expert in tochtjes met een speciale twist, bedacht door locals of met een gids. Het is er ook heerlijk cruisen langs het water of mountainbiken langs verborgen plekjes. Leuvense favoriet is de Abdijenroute die niet alleen de vier abdijen aan elkaar rijgt maar de stad ook van haar mooiste kant toont. Hoogtepunt van de trip – en daar moet je echt serieus voor klimmen: het uitzicht vanop de tuin van abdij Keizersberg. Ook Mechelen is meer dan haar stadskern en stuurt je daarom graag fietsen in het Instagrammable decor van de dorpen rond de Dijlestad. Kan je moeilijk kiezen of is een spurtje door het centrum je te min? Met de Kunststedenroute rijd je in 332 km langs alle Kunststeden naar Oostende. Over kunst gesproken: thematische fietstochtjes zijn top om fit te worden van cultuur. Langs geweldige streetart fietsen is superhip, en het kan van Roeselare tot Vilvoorde.

 

Finish jij graag in een spierontspannend bubbelbad?

Of begint jouw fietstocht steevast met breakfast for champions? Genoeg logies die de fietser op z’n wenken bedienen.