Weekendje weg in Vlaams-Brabant

Vlaanderen Vakantieland 07 juli 2021

De glooiende heuvels van het Hageland, de prachtige parken, tuinen en kastelen van de Groene Gordel, de sappigste tafeldruiven, wielerprovincie bij uitstek, land van befaamde geuze- en lambiekbieren, een leven dat gevierd wordt met dorpsfeesten en eeuwenoude legendes … Vlaams-Brabant verveelt geen seconde.

Jouw weekend in Vlaams-Brabant

 1. Regio’s in Vlaams-Brabant
 2. Bezienswaardigheden in Vlaams-Brabant
 3. Wandelen in Vlaams-Brabant
 4. Fietsen in Vlaams-Brabant
 5. Natuurgebieden in Vlaams-Brabant
 6. 6 tips voor activiteiten met kinderen
 7. Wat te doen bij slecht weer in Vlaams-Brabant?
 8. Toegankelijk in Vlaams-Brabant
 9. Logeren in Vlaams-Brabant
 10. Meer inspiratie?

Regio’s in Vlaams-Brabant

Van de Groene Gordel over het Hageland tot kunststad Leuven. De verschillende regio’s verrassen met hun eigen bezienswaardigheden en specifieke troeven. Een gevoel van totale rust of een ervaring die al je zintuigen prikkelt? Het kan allebei.

Groene Gordel

De Groene Gordel beleef je best stap voor stap of op de trappers. Comfortabele en bewegwijzerde fiets- en wandelroutes leiden je naar de mooiste plekjes. Wissel je natuur graag af met cultuur en erfgoed? Kastelen en musea strekken zich over de hele regio uit.

Hageland

In Hageland kom je om te wandelen, fietsen en culinair te genieten. Onze streekwijnen worden tot ver over de grenzen gedegusteerd. Wijngaarden en -domeinen bezoeken? Je waant je in de zevende hemel.

Kunststad Leuven

In Leuven, daar bruist en broeit het. Het is een van de meest uitdagende steden ter wereld. Een vat vol afwisseling. Met eeuwenoud erfgoed, mooie parken, fantastische eetadresjes en geweldige musea. Leuven is natuurlijk ook het mekka van het bier en bovenal een stad met een inspirerende vibe.

Bezienswaardigheden in Vlaams-Brabant

Een zomerse roadtrip door Vlaams-Brabant is altijd een goed idee. Binnen de kortste keren kom je een kasteeltoren tegen, fiets je voorbij verrassende kunstwerken, kuier je langs de Demer of beland je op een zwevende trap.

Parken, tuinen en kastelen in de Groene Gordel

Jezelf dagenlang onderdompelen in de wereld van ridders, jonkvrouwen en imposante kastelen? Geloof het maar: in de Groene Gordel valt een schat aan erfgoed te verkennen.

Ontmoet de Demer

Dat het goed toeven is aan de oevers van de Demer hoef je onze inwoners niet te vertellen. Het schitterende landschap is een zee van groene rust voor fietsers, wandelaars, joggers, skaters … De Demervallei vanuit een kano, vlot of kajak bewonderen, kan ook. Vergeet zeker je picknick niet.

Fruitbeeldige kunstwerken

In de Hagelandse fruitregio valt er ook buiten het bloesemseizoen veel te ontdekken. Kunstwerken in de natuur bijvoorbeeld die je verbeelding tarten en je met andere ogen naar het landschap laten kijken. Of bezoek eens een lokale fruitteler en ga naar huis met gezonde, vers geplukte appelen, peren en kersen.

Vlooybergtoren

Deze zwevende trap van cortenstaal in hartje Hageland torent hoog boven het landschap uit. Na een pittige klim geniet je van een adembenemend panorama. Bij helder weer kan je zelfs de schachten van de Limburgse steenkoolmijnen spotten.

Wandelen in Vlaams-Brabant

Hier viert de natuur hoogtij. Statige dreven, zachte hellingen, stiltegebieden, verborgen groene pareltjes, bossen en gouden akkers zover je kijken kan: als wandelaar versmelt je volledig met de omgeving. Onze fervente wandelaars hebben ook verschillende tips om de streek te verkennen.

 

dewandelprovincie-cover._tcm251-139625.jpg

Wat maakt Vlaams-Brabant tot dé wandelprovincie?

Ontdek ons online wandelboek met praktische wandelfiches

 

Wandelnetwerken in Vlaams-Brabant

Of je nu door de mooiste kasteelparken wilt kuieren, tussen de wijn- of hopranken struinen, langs het water stappen of het majestueuze Zoniënwoud wilt uitkammen, in de 9 Vlaams-Brabantse wandelgebieden wandel je altijd anders. Pittoreske plekjes, rust- en picknickplaatsen zijn nooit veraf. Rustzoekers genieten hier met volle teugen.

Wandelroutes

Met of zonder kinderen? Een korte wandeling of een meerdaagse voettocht? Onze themawandelingen zijn er in alle geuren, maten en kleuren.

Onze aanraders

 1. Broekemwandeling in Holsbeek (10 km)
 2. Margijswandeling in Huldenberg (8,3 km)
 3. Mene- en Jordaanwandeling in Hoegaarden (9 km)
 4. Kastelenwandeling in Lennik (7 km)
 5. Beemdenwandeling in Wolvertem (6,2 km)

Oog in oog met natuurschoon

Ontdek al onze themawandelingen en wandelroutes in Vlaams-Brabant

Fietsen in Vlaams-Brabant

Wielerhelden Eddy Merckx, Sven en Thibau Nys, Jasper Stuyven en Remco Evenepoel. Allemaal zijn ze geworteld in deze provincie. Ze trainden er in de bossen en op de Hagelandse heuvels, en … bingo! Wil je zelf ervaren hoe dat voelt, op de trappers genieten en een beetje afzien in ons glooiende landschap, hop de fiets op!

Fietsroutes

Ons fietsnetwerk is goed voor maar liefst 2.150 km bewegwijzerde fietsroutes. Je fietst van knooppunt tot knooppunt en je maakt je route zo lang als je zelf wilt. Kies je voor plat of glooiend? De vrije natuur of een route met een brokje cultuur? Als fietstoerist moet je soms moeilijke knopen doorhakken. Maar voor de rest kan je zonder stress al je aandacht richten op de boeiende en afwisselende omgeving die aan je voorbijglijdt.

Sportief fietsen

Jezelf uitdagen. Flirten met je grenzen en extra spierkracht opbouwen. Voor pittige beklimmingen moet je in het Pajottenland zijn. Of test onze cyling routes, gravelroutes en off road routes eens uit. Heerlijk uitdagend! Bezoek op je rustdag het Sven Nys Cycling Center.

Natuurgebieden in Vlaams-Brabant

In 10 ongerepte natuurgebieden worden je zintuigen overspoeld door prikkels. De geur die in de lucht hangt, de grond waarop je staat, het zonlicht in je ogen, de zomerbries op je huid. Wandel langs natte hooilanden, rietkragen, donkere beukenbossen, open heidegebied, rietvelden … en herontdek wat de natuur doet met je lichaam.

6 tips voor activiteiten met kinderen

Ook voor gezinnen borrelt Vlaams-Brabant van de activiteiten. Het platteland verkennen, waterpret, kindvriendelijke wandelingen: vervelen staat 24 uur op 24 in de hoek.

 1. Boek het Jerome en Gustavine pakket in Belevingscentrum 14-18
 2. Ga op stap met Thibau Nys in Sven Nys Cycling Center
 3. Leef je uit in onze mooie provinciedomeinen
 4. Kano op de Demer langs de Demertrefplaatsen
 5. Ontdek het landelijke Malderen op een gocarttrein
 6. Zoek het wandelavontuur op

Wat te doen bij slecht weer in Vlaams-Brabant?

Regen en wind kunnen de pret niet bederven. In Vlaams-Brabant maken beroemde musea en spraakmakende belevingscentra altijd het mooie weer.

Onze aanraders

Toegankelijk in Vlaams-Brabant

Jong en oud, met of zonder beperking, met of zonder buggy, met een groot of klein budget, je bent helemaal welkom in Vlaams-Brabant. Vind inspiratie en informatie op maat van jouw noden.

Logeren in Vlaams-Brabant

Meerdaags verblijf of kort tussendoortje, met z’n tweetjes of met de hele familie, in Vlaams-Brabant wacht je een warm onthaal in charmante logeeradresjes. We helpen je alvast kiezen.

Logeren in Vlaams-Brabant?

Vind je ideale verblijfsaccommodatie in Vlaams-Brabant

Meer inspiratie?

Zon, kleuren, geuren en natuurschoon. Voel je de vibes al? Vlaams-Brabant zet al je zintuigen op scherp. Wil je je uitstap in detail plannen of zoek je meer info? Check deze links: