Wij weten van wandelen

Vlaanderen Vakantieland 06 november 2020

Even de deur uit voor een frisse neus, om de hond uit te laten of gewoon goed voor jezelf te zorgen. Als wandelprovincie heeft Vlaams-Brabant heel wat troeven. Trek je wandelschoenen alvast aan en ontdek zelf waarom Vlaams-Brabanders van wandelen weten.

Dieter Cox verdwijnt van de wereld in het Dijleland

In Dieters achtertuin kan je gerust meerdere dagen van de radar verdwijnen. Op zijn wandelwenslijst prijkt de Streek-GR Dijleland, een lus van 131 kilometer dwars door de streek.

Wandeltips

1. Het Haachts Broek is een prachtig wandelgebied waar knuppelpaden en bruggetjes je over de zompige ondergrond leiden. Je wandelt er afwisselend door weiden, akkers en bossen en ontdekt de groene vallei van de Leibeek op haar mooist.

2. Aanpalend vind je de Antitankgracht die in 1939 werd gebouwd als onderdeel van een 80 km lange verdedigingslinie tegen de Duitsers. Ondertussen werd de gracht ingenomen door de natuur en voeren amfibieën er het hoogste woord. Blijf je in deze omgeving graag nog even hangen? Boek dan een overnachting in één van de gezellige B&B’s vlakbij.

3. Wanneer er geen muziek galmt over de weide van Werchter, kan je er wandelen door een hoogst origineel landschapspark. De containerkunst van de North West Walls vormt een surreëel accent in een wandelroute met ware rockallures.

4. Op een domein van 20 hectare groot, startte burggraaf Philippe de Spoelberg een bijzondere collectie bomen en struiken. Ooit door de Huffington Post verkozen tot één van de 13 mooiste arboreta ter wereld, zal het park je wandelhart veroveren. En keer zeker eens terug in de lente, wanneer de magnolia’s in bloei staan.

Wandelaar Dieter in Haacht - (c) JOKKO

Dorien Draps zoekt zielsrust in het Pajottenland en de Zennevallei

25 is Dorien en het absolute bewijs dat wandelen ook bij jongvolwassenen weer aanslaat. Een duur abonnement bij een hippe yogastudio? Niet nodig voor Dorien. Zij vindt innerlijke rust en authenticiteit zodra ze op zoek gaat naar bewandelbare paden.

Wandeltips

1. Voor Dorien was brouwerij Oud Beersel één groot speelterrein. Ze groeide op tussen de geuze en lambiek. Hoe kan het ook anders dan dat ze een bezoek aan een typische lambiekbrouwerij of geuzestekerij van harte aanbeveelt!

2. De wereldberoemde hyacinten uit het Hallerbos ken je vast wel. Maar ook buiten de lente vormt dit bos een prachtig decor om in alle vroegte reeën te spotten. Download een wandelkaart of vraag jouw exemplaar in het toerismekantoor van Halle.

3. In 1940 sloot de voormalige kartonfabriek van Alsemberg definitief de deuren. Maar dit prachtig 19de eeuws industrieel complex heeft nog niets van haar glans verloren. Centraal staat de Herisemmolen die na een grondige renovatie opnieuw papierproductie aanstuurt. Een tussenstop meer dan waard.

4. Geraak ook jij niet uitgewandeld in deze prachtige omgeving? Wat dacht je van een ridderlijk ommetje langs één van de prachtige kastelen die de streek rijk is? Het kasteel van Beersel waar Suske en Wiske eerder al avonturen beleefden, het kasteel van Gaasbeek, bekend om de kunstschatten van zijn excentrieke markiezin, Groenenberg, Coloma in Sint-Pieters-Leeuw,… Laat je meenemen op een fantasierijke tocht.

Wandelaar Dorien op de Herisemwandeling - (c) JOKKO

Noël Beelen herademt in de Getevallei

Het landschap tussen Neerlinter, Drieslinter en Melkwezer: Noël kent het als z’n broekzak. Weg van huizen en auto’s, komt hij volledig tot rust. Voor een wandeling van tien kilometer is hij makkelijk drie uur onderweg. Logisch ook, als je weet dat hij uitgebreid geniet van het landschap, de zuivere lucht en het waden door de modder.

Wandeltips

1. Aan het stationsplein van Drieslinter start het Avonturenpad, een kindvriendelijke wandeling door de Getevallei. Met een speelbos, een spectaculaire hangbrug over de Gete en de kans op een ontmoeting met de kamsalamander, wordt deze wandeling gegarandeerd een succes!

2. Het aantal charmante B&B’s in de buurt is amper te tellen, dus waarom niet uitgebreid de tijd nemen om de omgeving al stappend te verkennen?

3. Het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen, ligt in provinciedomein Het Vinne. Een hangplek voor ontelbare water- en trekvogels. Volg één van de vier bewegwijzerde wandelingen en speur met je verrekijker de waterlijn af vanuit de uitkijktoren.

4. Ter hoogte van wandelknooppunt 119 zette kunstenaar Frederik Vaes zijn ‘Helixagon’ neer, een speelse ode aan de bij én de natuur. De gedraaide zeshoekige kijkbuis trakteert je op een fraai uitzicht over de velden en fruitboomgaarden, helemaal tot in Tienen.

Wandelaar Noël in de Getevallei - (c) JOKKO

Heb je intussen al last van wandelkriebels? Of lees je er graag de routes en tips van al onze wandelambassadeurs eerst rustig op na? Meer inspiratie, bestaande wandelroutes en de leukste wandelvakanties vind je terug op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.