Go solo: toffe tips voor de soloreiziger

Vlaanderen Vakantieland 19 augustus 2021

Het is ook wel eens leuk om er alleen op uit te trekken. Bovendien zijn de opties voor een solotrip in Vlaanderen bijna te talrijk om op te lijsten. Daarom een selectie van de beste bestemmingen voor solo-travellers én toffe tips voor onderweg.

Lichtstad XL

Eigenlijk lenen de Gentse must-sees zich prima voor een solotrip. In je eentje kan je nog beter je aandacht vestigen op de verschillende toppers. Een absolute highlight is de Lichtwandeling. ’s Avonds worden de Gentse straten, pleinen en gebouwen belicht op een artistieke manier. Via een plannetje kan je de Gent Verlicht-wandeling volgen.

LOGIES: Voel je welkom in de kamers van Hotel Ibis Gent Centrum Opera vlakbij de Opera en de Kouter, op wandelafstand van alle historische plaatsen en de vele winkels en terrasjes van Gent.

Nooit echt alleen

Je kan ook in Brugge eindeloos groene kilometers afleggen. Wandel of fiets tijdens je verblijf zeker eens over de Brugse Vesten. Maak het jezelf gemakkelijk met de nieuwe Oooh! wandelgids met vier sfeervolle wandelingen die je langs gekende en minder gekende plekjes leidt. De wandelingen zijn verspreid over de binnenstad en bestaan telkens uit een lange en twee korte varianten. Elke wandeling belicht een ander facet van de stad. Zo voert de wandeling ‘Verbluffend werelderfgoed’ je naar de absolute toppers. In ‘Bourgondische weelde’ staat de bloeiperiode van de 15de eeuw centraal. ‘Stille nostalgie’ dompelt je onder in de verstilde sfeer van verborgen monumenten, gemoedelijke volkssteegjes en intiem groen. En dankzij ‘Hedendaagse hotspots’ kijk je op een andere manier naar de stad. Historische informatie, foto’s en illustraties, leuke anekdotes, fijne tips en verrassende weetjes houden je gezelschap.

Ontdek%20Brugge%20in%204%20wandelroutes

PLUS: Op zoek naar een reisbuddy? Ga op stap met een local tijdens een toer op maat. Ook fijn zijn de Hartelijk Brugge-wandelingen. Een Brugse stadsgids troont je mee langs de bekende en geheime parels van de stad. Afsluiter is het adembenemende uitzicht vanop het dakterras van het Concertgebouw.

LOGIES: Wil je graag in contact komen met nog meer Brugge-explorers? Jeugdherbergen zijn daarvoor ideaal. Zo is het café van Snuffel Hostel een smeltkroes van zowel toeristen als locals.

Voor fietsers en foodies

Toegegeven: het zou zonde zijn... Maar ook als je maar één dag blijft, valt er veel te beleven in Antwerpen. Vraag bijvoorbeeld snel je Velo-Dagpas aan en cruise op je roodstalen ros door de stad. De Velo Highlighttour leidt je namelijk 26 kilometer lang langs bijna 40 hoogtepunten. Die liggen niet helemaal toevallig vlakbij een Velo-station. Je krijgt ook tips voor leuke horeca en shops in de buurt. Naast de rode deelfietsjes zijn er natuurlijk ook heel wat opties om de stad te verkennen met gids.

PLUS: Eet je niet graag alleen of wil je gewoon eens iets nieuws proberen? Sluit dan aan bij een activiteit van multi-culinair kookatelier Food for Foodies. Dat organiseert kookwandelingen en -workshops, gevolgd door een zelfbereide maaltijd.

LOGIES: Bij Citybox Antwerpen BV kies je voor een minimalistische kamer zonder franje. Dit betekent geen tv's, minibars, piccolo's of een rij om in te checken. In plaats daarvan krijg je geautomatiseerd inchecken, een gemeenschappelijke keuken en gratis wifi.

Waterwerken

Het centrum van Mechelen verken je het best langs het water. Pik zeker het drijvend stukje Dijlepad mee. Dat pad leidt je van de Haverwerf naar Kruidtuin en biedt een unieke blik op de Dijlestad. Wissel je stadsgedruis graag af met natuur, dan is de dorpengordel een must. Je fietst of wandelt door prachtige natuurgebieden, langs de dorpjes Battel, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem.

PLUS: Bye Tinder! Ga op artistieke speeddate met Het Kunstuur in de Heilige Geestkapel. In één uur worden 32 werken uit de periode 1887-1938 op je afgevuurd. Bij elk bijzonder belicht schilderij krijg je commentaar van een (minder) bekende Vlaming.

LOGIES: Het oude stadszwembad werd omgebouwd tot Van der Valk Mechelen. Niet alleen een coole slaapplek, het zwembad zelf werd een prachtige vijver. Je kiest uit verschillende types kamers, sommige zelfs speciaal voor viervoeters en hun human.

Groenland

Met negen unieke wandelgebieden is Vlaams-Brabant toch wel dé wandelprovincie. Goed voor dagenlang wandelplezier in de allermooiste settings. Wandel door het glooiende Pajottenland en werp een blik op Brussel vanuit de Zennevallei. Of ga buurten in het Zoniënwoud, de immense achtertuin van de hoofdstad. In de Brabantse Kouters stuit je dan weer op de Plantentuin Meise. Tussen open velden en malse weilanden komen ook de hopranken piepen van de abdij van Grimbergen en Affligem. En dan hebben we het nog niet eens over de wijngaarden, sprookjesbossen en -kastelen gehad...

PLUS: Tussen de eindeloze akkers en velden ligt de festivalweide van Rock Werchter te pronken. De twintig meter hoge containermuur Northwestwalls wordt elk jaar opgefrist door streetartists onder het kunstzinnig oog van Arne Quinze.

LOGIES: B&B Smile@life is een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen in de Demervallei of om te chillen aan het meer van Rotselaar. De gastenkamers kregen een groot terras op het zuiden.

Voluit lanterfanten

Limburg leent zich uitstekend voor een weekje uitwaaien. Je moet gewoon nog kiezen welk wandelgebied je wilt gaan uitkammen. Wordt het een langeafstandswandeling langs dorpen en waterwegen in RivierPark Maasvallei? Of verken je de 25000 hectare van GrensPark Kempen-Broek? Daar schittert een mozaïek van landschappen, van moerassen en bossen tot heide, weilanden en akkers. Je kan natuurlijk ook gaan hiken door Nationaal Park Hoge Kempen, goed voor meer dan 12000 hectare bos en heide. Terhills, met de begroeide oude mijnterrils van Eisden, maakt er eveneens deel van uit.

Zonsondergang%20in%20Rivierpar%20Maasvallei
Rivierpark Maasvallei - © Peter Baas

PLUS: Je kan niet alleen heerlijk wandelen in Maasmechelen. Bij wellnesscomplex Elaisa Energetic Wellness laat je je pamperen met zicht op het Nationaal Park. Watersporters kunnen zich uitleven in Terhills Cablepark. Koopjesjagers halen dan weer hun hart op in Maasmechelen Village.

LOGIES: In het weelderige oude hoofdmijngebouw zit nu Terhills Hotel. Vanuit een van de 59 luxekamers van het viersterrenhotel stap je recht door de hoofdtoegang van het Nationale Park. Mis ook de prachtige Franse tuin achter het hotel niet.