Cottage core: ontdek de mooiste dorpjes op het platteland

Vlaanderen Vakantieland 21 juli 2021

Pak je picknickmand (én je gps) en hop langs holle wegen en kabbelende beekjes tussen de allermooiste dorpen. Stel je camera scherp voor schattige dorpspleinen onder eeuwenoude bomen, magische kastelen in idyllische decors en oude hoeves waar de tijd bleef stilstaan. #cottagecore is trending!

Eyecatcher tussen de heuvels

De Westhoek heeft een heus netwerk van Charmante Dorpen dat je kan gaan uitspitten met de Westhoekgreeters. Een van de eyecatchers in de regio is Westouter. Het dorpje wordt geflankeerd door de Zwarte- en de Rodeberg. Die heuvels verbergen mooie stukken natuur en zelfs wijngaarden. Er is bovendien een kabelbaan die je meeneemt voor een waanzinnig uitzicht op het dorp, het Heuvelland en - bij mooi weer - de kust.

Droom weg bij Vakantiehoeve Rodeberg, op de flank van de gelijknamige heuvel.

Nog een plattelandsparel: ga eindeloos kapelletjes en oude hoeves spotten in Oostvleteren.

Nostalgische setting

Wie door het Vlaamse Toscane cruist, wordt tussen de Pajotse heuvels verrast door een imposante dorpskathedraal. Die vroeg-gotische kerk herinnert aan de middeleeuwen, toen Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek een bedevaartsoord werd. In de jaren zestig was het slaperige dorpje trouwens het decor van de tv-serie 'Kapitein Zeppos’. Ook de filmcrew van een Zeppos-film werd hier gespot. De Hertboommolen uit 1391 kan de naam ‘Zepposmolen’ dus moeilijk van zich afschudden. Het blijft nochtans het hoogtepunt van een wandeling door het allermooiste Pajotse landschap.

Droom weg bij Gastenhof Ter Lombeek, op vijf minuten stappen van de kerk en een kwartiertje van de molen.

Nog een plattelandsparel: wandel of fiets nog even door voor een blik op de kerk en Tombergmolen van het landelijke Sint-Martens-Lennik.

Hertboommolen%20in%20Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek
Hertboommolen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek - © Toerisme Vlaams-Brabant

 

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 

Stille Kempense charme

Het Kempense Gestel is een van de mooiste dorpen, en ooit het allerkleinste, van de provincie Antwerpen. De beschermde dorpskern ligt op de zuidelijke oever van de Nete, tussen twee kasteeldomeinen in. Vervolgens maken het dorpsplein, de eeuwenoude hoeves én schandpaal het nostalgische plaatje compleet. Gestel werd daarenboven uitgeroepen tot stiltegebied. Hier hoor je alleen kabbelende beekjes, kwetterende vogels en het piepen van een konijn.

Droom weg bij de Itegemse B&B Hullebrug, vlakbij het kasteel van Rameyen in Gestel.

Nog een plattelandsparel: Hingene – bekend van must-visit Kasteel d’Ursel – werd eveneens erkend als een van de veertien stiltegebieden in Vlaanderen.

Met%20de%20fiets%20door%20de%20beschermde%20dorpskern%20van%20Gestel%20
Met de fiets door de beschermde dorpskern van Gestel - © Toerisme Provincie Antwerpen

Parel aan de rivier

RivierPark Maasvallei rijgt de pittoreske Maasdorpen aan elkaar. Ze zijn meteen ook het startpunt voor de bewegwijzerde wandellussen. Leut is een van de vijf rustige dorpjes aan de Belgische kant. Je camera krijgt hier dan weer geen seconde rust, met het typerende dorpszicht, middeleeuwse kasteel en Engels landschapspark tot de wilde riviernatuur toe. Check ook de opmerkelijke bomenverzameling van burggraaf Vilain XIIII en het fantastische licht- en schaduwspel van de eeuwenoude loofgang.

Droom weg bij: B&B Haerlekijn ligt in het hart van de Maasvallei, nabij de fietsknooppunten.

Nog een plattelandsparel: Oud-Rekem (verkozen tot mooiste dorp van Vlaanderen) is één van de meest authentieke dorpskernen in de vallei.

Vintage decor

Geen gebrek aan rustieke dorpsgezichten in Het Waasland. Een van de meest karaktervolle is Prosperpolder – Prosper voor de vrienden. Je bezoek gaat vast niet ongemerkt voorbij aan de amper 200 zielen onder de (neogotische) kerktoren. Het lieflijke gehucht op de grens met Zeeuws-Vlaanderen heeft trouwens ambities als natuurgebied. Dat biedt heel wat wandel- en fietsopportuniteiten. Laag energielevel? Maak dan een ritje met een vintage tractor.

Droom weg bij De Arenberghoeve, een B&B in het uitgestrekte landschap van de Wase polders.

Nog een plattelandsparel: Bazel – met een prachtig kasteel - is al sinds de prehistorie een publiekstrekker en trok zowel Kelten, Romeinen als Vikingen aan. Nu jij nog.

#farmcore bij de stad

Mechelen wordt omsingeld door zes dorpen die je makkelijk kan ontdekken via nieuwe wandel- en fietsroutes. Op het rondje Hombeek kruis je insta worthy plekken als het Bos van Johan en de paardenmelkerij. Maar je vindt er evengoed de resten van een heuse Romeinse villa en het prachtige Kasteel Expoel. De grote plas water vlakbij de dorpskern – aka de ‘put van Hombeek’ of Eglegemvijver - vormt dan weer een mooi natuurgebied.

Droom weg bij: B&B Insi2 ligt in het groen, nabij de start van de wandel- en fietsroutes in het Vrijbroekpark.

Nog een plattelandsparel: op het rondje Leest – Hombeek kom je langs de 17de-eeuwse hoeve De Molenberg in Blaasveld waar stadsbrouwerij Het Anker whisky stookt.

 

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk. 

 

Overtreffende trap van schattig

Tussen Brugge en de kust vind je plots Lissewege. Het charmante dorpje pronkt met witte huisjes, een schattig vaartje en een kerk die buiten proportie lijkt tussen al die verkleinwoordjes. Ze verbergt een miraculeus Mariabeeld dat van het polderdorp een vaste bedevaartsstop maakt. Vanop de platte kerktoren heb je bovendien een geweldig uitzicht over het landschap. Tot slot levert ook de Ter Doestwandeling fraaie plaatjes op. Tip: de zomerse Beeldenroute leidt je langs 120 actuele kunstwerken door het dorp.

Droom weg bij Hostellerie De Goedendag, aan het Lisseweegs Vaartje.

Nog een plattelandsparel: Damme, op een boogscheut van Brugge, met als pronkstuk de Damse Vaart en haar prachtige oude populieren.

Eilandje in de polders

Het unieke Middelburg is een van de verdwenen zwinsteden tot waar de Brugse haven ooit uitliep. De stratenstructuur herinnert nog aan het verleden als middeleeuwse stad. Dat maakt het dorp er echter niet minder idyllisch op. Vanop de vlonderpaden in Natuurgebied Meulekreek heb je zelfs uitzicht op zowel Zeeuws-, Oost- als West-Vlaanderen. Kunstfan? Loop dan ook even het kerkje in. De Badelintriptiek van Jan Ricx maakt deel uit van de Vlaamse Meesters in Situ.

Droom weg bij Benbsjerie, een landelijk gelegen B&B in Middelburg.

Nog een plattelandsparel: het fotogenieke Watervliet. Je kan ook hier een van de Vlaamse Meesters in Situ ontdekken.

Authentiek Geuzendorp

Smalle straatjes met minihuisjes, verrukkelijke tuinen en een nostalgisch kerkhofje... Dat is Korsele in een notendop. Het dorp popt op tussen holle wegen, beekjes en oude bossen. De uitgestrekte akkers en weilanden bieden een fotoalbum aan vergezichten. Het zo al kleine gehucht maakt deel uit van Horebeke, de kleinste fusiegemeente van Vlaanderen. Het ligt bovendien in De Geuzenhoek. Na meer dan vijf eeuwen is het de oudste protestantse gemeenschap van Vlaanderen.

Droom weg bij Vakantiewoning Den Haegepreeck, een romantisch hoevetje in Horebeke.

Nog een plattelandsparel: kasteeldorp Mullem, met z’n typische gele huisjes. De vroegmiddeleeuwse dorpskern is terecht beschermd erfgoed.

Schildersmuze

Machelen aan de Leie is zo schilderachtig dat het Roger Raveel inspireerde tot grote kunst. Je kan hier dan ook het Roger Raveelmuseum bezoeken. Een wandelroute lijmt de verschillende Machelse hotspots aan elkaar. Een onmisbare stop is Machelenput: acht hectare natuurgebied in een afgesloten oude Leiearm.

Droom weg bij B&B De Zoete Kers in Dentergem, op nog geen kwartiertje van Machelen.

Nog een plattelandsparel: Deurle is nog zo’n schilderachtig dorpje en haalde de shortlist van de mooiste dorpjes van Vlaanderen.