Nieuw leven in de brouwerij: vijf oude sites krijgen verrassende functie

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 15 mei 2021

Oude fabriekspoorten blijven gelukkig niet voor altijd gesloten. Deze historische industriële sites werd nieuw leven ingeblazen als frisse plek voor cultuur, sport, ontmoeting en zelfs gastronomie.

Na de aflevering van Vlaanderen Vakantieland ben je vast nieuwsgierig naar andere industriële sites die een nieuwe invulling kregen. Deze vijf zijn alvast de moeite...

Bier & brainstorm: brouwerij De Hoorn in Leuven

Wie Leuven zegt, denkt aan de geur van mout en… een frisse Stella. De biermultinational startte in 1366 als kleine huisbrouwerij De Hoorn, op een boogscheut van de huidige hoofdzetel. De hoorn zie je nog steeds in het logo van Stella. Meesterbrouwer Sebastiaen Artois koopt de brouwerij in 1717 en geeft ze een nieuwe naam. De laatste Artois in de geschiedenis van de brouwerij is Johanna-Maria Artois. Zij introduceert de stoommachine en gaf haar naam aan het plein aan de Dijle.

Het bier zelf dateert van 1926 en werd gelanceerd als kerstbier, vandaar de verwijzing naar een ster, of ‘Stella’. De limited edition valt in de smaak en wordt intussen al bijna 100 jaar gebrouwen. Tegenwoordig kan je de brouwzaal met koperen ketels zelf gaan bewonderen bij restaurant De Hoorn. De gebouwen werden immers gerenoveerd tot multifunctionele hub. Je kan er coworken, vergaderen, overnachten of eten. Je pintje komt er via de leiding rechtstreeks uit de (nieuwe) brouwerij.

De Hoorn heeft trouwens een mooie ligging, pal aan de opgewaardeerde Vaartkom. De voormalige industriële buurt aan de haven verrast je met hippe horeca, winkels, kunstencentrum OPEK en het Sluispark...

De Hoorn - (c) Visit Leuven

Nog meer nieuw leven: Coupe Matadi is een oud vrachtschip uit 1929 dat werd omgebouwd tot een ijsjesboot. Je geniet er van een heerlijk ijsje op het dek van de boot, met prachtig zicht op de Leuvense vaart en de Vaartkom.

Uitjes in de buurt: Verken alle coole hotspots tijdens je citytrip Leuven. Of pik nog meer brouwerijgeschiedenis mee tijdens een heuse ‘beercation’.

Naar bed met een verhaal? Boek een nachtje bij hotel The Lodge, ooit de uitspanning voor het personeel bij het kasteel van Arenberg.

 

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 

Museaal magazijn: rederij Red Star Line in Antwerpen

Ooit liep de weg naar New York over het Antwerpse Eilandje, dankzij de oceaanstomers van rederij Red Star Line. Tussen 1873 en 1934 zetten hier ruim twee miljoen passagiers koers richting Noord-Amerika. Amper 137.000 waren Belg, ongeveer een vierde was Joods - onder meer Albert Einstein scheepte hier in op vlucht voor de nazi’s.

Iets heel anders waren de ‘Bermuda Cruises’ die de rederij organiseerde tijdens de drooglegging. Passagiers konden er, buiten Amerikaanse territoriale wateren, zorgeloos alcohol nuttigen. Nog een weetje: twee van de mooiste schepen van de Red Star Line kwamen van dezelfde werf als de Titanic...

De gebouwen van de rederij zijn beschermde monumenten. In de historische loodsen van de Red Star Line rederij opende in 2013 het Red Star Line Museum. Het was op deze plek dat reizigers in derde klasse hun bagage lieten desinfecteren en op dokterscontrole moesten. Het museum vertelt zeker niet alleen het verhaal van de rederij, maar ook van haar miljoenen passagiers. Bovenop een permanente tentoonstelling kan je er ook uiteenlopende tijdelijke expo’s gaan bekijken.

Red%20Star%20Line%20museum
Red Star Line - (c) Frederik Beyens

Nog meer nieuw leven: Red Star Line heette officieel ‘Societe Anonyme de Navigation Belge-Americaine’ of SANBA. Die letters pronken nog steeds op de gevel van een oud pakhuis aan de Rijnkaai. Vandaag zit er, onder dezelfde naam, een lunch- en coworking-plek.

Uitjes in de buurt: Rijg de hipste buurten in Vlaanderen aan elkaar en ga op zoek naar logies met een verhaal. Of maak ineens een heuse wereldreis, door Antwerpen .

Naar bed met een verhaal? Bij U Eat & Sleep slaap je centraal op het Eilandje, in een van de beschermde gebouwen.

Déjeuner sur lin: Vlasfabriek Lambrecht

Lekker eten met geweldig uitzicht op een historische site? Het kan, in het Texas van Vlaanderen. In het zuiden van West-Vlaanderen komt vanaf de 18de eeuw de vlasnijverheid op. De hoogwaardige witte vezel – de basis van linnen - maakt internationale faam en levert de streek welvaart op. Leo, Octavia en Hippoliet Lambrecht kopen in 1898 dan ook een stuk grond in Wielsbeke waar ze een magazijn neerpootten. Dat groeit uit tot een van de grootste vlasbedrijven in de regio. Vlasfabriek Lambrecht werd hét symbool van de rijke vlasgeschiedenis.

De site huisvest nu een woonproject. Daarbij werden authentieke elementen, zoals de historische muur tussen de site en het dorpsplein, bewaard. Het industriële pand van de oude roterij kreeg in 2019 een make-over en werd omgedoopt tot Bistro Lin’eau. Het roten - waarbij de plant in stromend water gaat zodat de vezels loskomen - gebeurde hier in de Leie. Het terras van Bistro Lin’eau kijkt uit op zowel de oude Leiearm als het Schoondalbos. Een streling voor het oog en de smaakpapillen dus.

Reis je door de vlasstreek in de maand juni, dan kleuren de bloeiende vlasbloemen de velden lila. Je kan fietsen of wandelen langs verschillende vlasroutes. De precieze locaties van de vlasvelden vind je op een kaart.

Bistro Lin’eau - (c) Alison BQ Photography

Nog meer nieuw leven: Het Kortrijkse museum Texture kijkt uit over de Golden River - a.k.a. de Leie - de poort naar het industrieel erfgoed van de streek. Je komt er werkelijk alles te weten over het vlasverleden.

Uitjes in de buurt: Verken de Leiestreek tijdens meerdaagse wandelingen.

Naar bed met een verhaal? De historisch geklasseerde stadsbrouwerij Tack heet nu B&B Broel. Je logeert in hartje Kortrijk, bij de verlaagde Leieboorden.

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk. 

 

Atletiek in de fabriek: leerlooierij Schotte

Aan de Dender in Aalst kreeg een voormalige leerlooierij een sportieve invulling met bijzondere klimtoren én een literaire twist. Pierre-Joseph Schotte startte met de Aalsterse looierij in 1870. Hij was een van de eersten om te werken met chroomzouten. Hij domineerde al snel de sector in de regio en moest uitbreiden. In 1921 kwamen er nieuwe fabrieksgebouwen langs de befaamde Kapellekensbaan. Tot de jaren 70 bestelden veel buitenlandse fabrikanten én het Belgische leger leer bij Schotte. Concurrentie van lageloonlanden, de economische crisis, stijgende energieprijzen, het afschaffen van de dienstplicht en een strengere milieuwetgeving werden het bedrijf echter fataal.

Tegen de herbestemming in 2013 was de site al zwaar beschadigd. De gebouwen naast de vroegere fabriekspoort en de iconische schoorstenen bleven wel bewaard. Op de plaats van de gesloopte delen staat nu het multifunctionele sportcomplex Schotte. Er werden ook twee camperplaatsen ingericht.

Daarnaast kunnen fervente buitensporters zich uitleven bij avonturenpark The Outsider. Je kan er één van de twee industriële schouwen gaan beklimmen. De site ligt overigens op wandelafstand van natuurgebieden Osbroek en De Gerstjens, ideaal voor fietsers en wandelaars. En sinds kort kan je bij The Outsider ook een riverbike huren. Riverbikes zijn op sups geïnstalleerde fietsen. Het concept is nagelnieuw en uniek in België!

Riverbikes - (c) The Outsider

Nog meer nieuw leven: ‘De Kapellekensbaan’ is de titel van het bekende boek van Louis Paul Boon. De fabrieksmuur langs de straat werd ook in eer hersteld. Tijdens de wandeling Bekende Aalstenaars kom je meer te weten over figuren als Boon.

Uitjes in de buurt: In Aalst vallen er veel hippe plekken te ontdekken tijdens je verblijf. Check zeker deze interessante weetjes.

Naar bed met een verhaal? B&B Befour zit in een textielfabriek uit 1900, toen Aalst een geïndustrialiseerde textielstad was. Je ontwaakt vlakbij het centrum, het stadspark en de Dender.

Wandelen op kolen: de Limburgse mijnterrils

Beklim je deze speciale Limburgse heuvels dan wandel je tegelijk over een stevige portie geschiedenis. Rond de vorige eeuwwisseling was het Kempens steenkoolbekken dé hotspot voor projectontwikkelaars. De eerste Limburgse steenkool werd in 1917 in Winterslag bovengehaald, miljoenen tonnen volgden. Aan deze booming business kwam een einde door een overaanbod vanaf eind jaren vijftig. Al in 1966 ging de mijn van Zwartberg dicht. Om een lang verhaal kort te maken: fusies en subsidies mochten niet baten, en in 1992 sloot de laatste van steenkoolmijn voorgoed de deuren.

Verschillende mijnsites werden de voorbije decennia opgewaardeerd. Zo leveren de oude terrils enkele prachtige wandelgebieden op. Terhills werd zelfs de hoofdtoegang van het Nationaal Park Hoge Kempen. De terrils van de steenkoolmijn van Eisden bieden een fantastisch uitzicht over de Maasvallei en het Nationaal Park. Beklim zeker ook de trappen van de schachtblok voor een nog spectaculairder panorama.

Ook Thorpark zoekt aansluiting bij het Nationaal Park. Tussen de mijnsteenbergen, heide en dennenbossen herinnert Thor Central - nu een business- en evenementencentrum - aan de steenkoolmijn van Waterschei. Of been richting Beringen en Heusden-Zolder, waar Natuur en Bos de terrils beheert. Je omzwervingen door mooie stukjes natuur worden nog eens extra beloond met een magnifiek uitzicht.

Panorama Terhills - (c) Jonathan Ramael

Nog meer nieuw leven: Cultureel centrum C-Mine zal je zeker weten te verrassen.

Uitjes in de buurt: Bezoek andere souvenirs uit het mijnverleden en verken ineens ex-mijnstad Genk

Naar bed met een verhaal? Twinstone Lodge, is de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in het Nationaal Park of een expeditie in C-mine.