Urban lifestyle in Leuven

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Studentenstad Leuven laat dopen en cantussen al lang achter zich. Laat je verrassen door de talloze hippe adressen - cold brew in de ene hand, smartphone met routeplanner in de andere.

First things first: koffie

De Leuvenaar houdt blijkbaar niet alleen van z’n Stella: her en der poppen er prima koffieplekken op, de ene nog hipper dan de andere. ‘Community koffiebar’ Bar Berlin bijvoorbeeld geeft met het aanbod koffievariëteiten Starbucks het nakijken. Onder de -tig andere toogjes is Koffie en staal een erg goeie: onder begeleiding van koffie en huisgemaakt gebak shop je ineens ook een nieuw stel stoelen. BARBÓÉK dubbelt eveneens als winkel en serveert boeken bij de koffie, als het kan op de patio of het terras. Bij Thelma Coffee & Design combineer je dan weer een nieuwe jurk of vloerkleed met een kopje en wat glutenvrij lekkers. 

Museum uit het dak

Tegenover museum M wordt thee en koffie volgens alle mogelijke brew-technieken gefabriceerd bij Anna. Die ligging brengt ons naadloos bij een volgende coole trekpleister: M Leuven. Het museum bezit meer dan 52000 werken en cureert fijne expo’s. In de binnentuin is het aangenaam toeven en het dakterras van M biedt een mooi uitzicht op Leuven. Niet hoog genoeg? Spring dan binnen bij de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein en klauter je een weg naar de vijfde verdieping van de bibliotheektoren. Daar wacht een prachtig panoramisch uitzicht over de stad je op.

Industriële panden gaan cultureel

Culturele site OPEK gaat eveneens voor een mix van kunstdisciplines. In het modernistische voormalige douanedepot uit de fifties zitten nu vijf theaterzalen, twee kunstateliers, repetitieruimtes én Café Entrepot. De gezellige brasserie met meubilair uit herbestemd hout heeft een fijn terras aan de Vaartkom met zicht op de historische silotorens en aangemeerde boten… en de geur van de Stella-brouwerij. De allereerste Stella werd in 1926 wat verderop bij Brouwerij De Hoorn getapt. Dit industrieel pand werd omgebouwd tot social hub met Stella-roots. Bij de bar met ruim terras en het hippe restaurant vloeit de Stella rechtstreeks uit de tank. Blijven slapen kan in een van de lofts aan de Vaartkom of de cohousing space. De Smidse, de voormalige smederij van Stella, biedt vandaag dan weer hipstergewijs plaats aan een yogastudio, kapsalon én waxbar.

Creaclub

Ook de leegstaande historische spoorweghallen kregen een nieuwe bestemming. Hal 5 verzamelt initiatieven en organisaties die de gemeenschap (gezondheid, voeding, beweging) ten goede komen. Aanschuiven kan in de bar of een van de eetstands. En Leuven heeft nog meer creatieve hubs. De Maekerij is het eerste talentencafé in Vlaanderen, bedoeld als co-working- of creëerplek, incluis het gebruik van de cameo, 3D-printer of naaimachines in het atelier achterin. Bij one-of-a-kind interieurshop PLEK kan iedereen zelf aan de slag in het doe-het-zelf-atelier, of workshops volgen. Rond af met een kopje koffie en homemade taart.

© Elise Kiesekoms

Voorbij Jeroen Meus

Vergeet de fakbars en Alma’s: de Leuvense keuken is breder dan het clichématige studentenvoer. En dan doelen we niet alleen op de tv-keuken van Jeroen Meus. Zoals elke wereldstad heeft Leuven een filiaal van elk hip nationaal eetconcept (Bavet, Otomat, Bia Mara…), maar er zijn ook meer uitzonderlijke zaken. Vlakbij de Dijle blinkt Bar Jérôme uit in gezonde huisbereide sharing-gerechten met Ottolenghi-feel, volgens sharing-concept. Logeer je bij een self-catered logeerplek? Leuven heeft een ecologische supermarkt. Färm focust op kleine, lokale spelers waarbij ze de afkomst van hun koopwaar kunnen traceren. Eerder al konden eco-minded Leuvenaren al bij The Food Hub terecht, een bio-winkel achter het station.

Festivalfever

Om helemaal in de watten gelegd te worden, boek je een kamer een van de logies in Leuven. Wordt de stad toch te klein? De fietsroute naar de weide van Rock Werchter met de North West Walls is zeker de moeite. Deze containers worden onder toezicht van Arne Quinze elk jaar door andere straatkunstenaars bewerkt. Spring ook even binnen bij belevingscentrum Rock Werchter X en scoor een herdruk van een Rock Werchter poster met een frisse Jack-Op.

Beeld: © VisitFlanders - Karl Bruninx