Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
bloeiend oost-vlaanderen

Fietsen en wandelen tussen sierbloemen

Rozen, azalea’s of begonia’s: afhankelijk van welk seizoen het is, zie en ruik je ze hier allemaal. Dankzij de gratis kaart ‘Bloeiend Oost-Vlaanderen’ kan je deze prachtige bakermat van de sierteelt ontdekken.

De Oost-Vlaamse bloemenregio strekt zich ten oosten van Gent uit over elf gemeenten: Destelbergen, Laarne, Lokeren, Lochristi, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Oosterzele, Wachtebeke, Wetteren en Wichelen. De Gentse Azalea is het eerste niet-eetbare Europese streekproduct. Je ontdekt de bijzondere bloem tijdens een tocht door dit kleurrijke deel van Oost-Vlaanderen.

Bloeiend Oost-Vlaanderen ook met gids

Deze handige gids bundelt vijf fietsroutes en drie wandelroutes door de sierteeltstreek. Elke route bevat een kaartje met routebeschrijving en leuke stops onderweg. Je kan deze kaart online verkrijgen. Ook de routes kan je online downloaden. Tussen mei en september worden ook gegidste fietstochten georganiseerd. Er bestaat zelf een begeleide fietstocht waarbij je een kijkje mag nemen achter de schermen bij een sierteler, tijdens een bedrijfsrondleiding.

Sierlijk museum

Het sierteeltmuseum  in Zaffelare, deelgemeente van Lochristi, is een leuke uitvalsbasis om je tocht te beginnen. Het museum is een ode aan de pioniers van de sierteelt en heeft een bloementuin van 6.500 vierkante meter.

Bezoek aan de Tuindagen

Stip alvast 12, 13 en 14 oktober aan, want dan vindt de herfsteditie van de Tuindagen in het Park van Beervelde plaats. In dit grafelijk kasteeldomein komen 230 exposanten hun mooiste bloemen, planten en tuindecoratie aanprijzen.

Zo’n dertig horeca-ambassadeurs  zijn opgeleid om met passie te vertellen over de vele bezienswaardigheden in de b(l)oeiende gemeenten. Terwijl je uitgebreid geniet in hun eetcafé, brouwerij, B&B of kinderboerderij van al het lekkers vertellen zij je honderduit over de mooiste sierteeltstreek van Vlaanderen.

Bekijk de sierbloemen van dichtbij

Logies met een fleurig randje