Rivier, meer of waterplas

Vlaanderen Vakantieland 10 februari 2024

9 tips voor spetterende kampeertrips

Nog leuker dan een campingtrip: kamperen aan het water. Rivier, meer of visvijver: een flinke waterplas staat garant voor een ontspannen vakantie - voor zowel de energieke waterrat als het ik-doe-even-lekker-niks-type.

Een frisse duik bij +30°C, relaxed hengelen of even opkijken van je boek, of koffiekoek, bij een idyllisch meertje… Niets zegt meer vakantie dan water. Behalve dan misschien kamperen. Extra punten dus voor een camping die aan een mooie waterplas ligt. Gelukkig zijn er dat nogal wat in Vlaanderen. Of je nu oplaadt van een fikse dosis watersport of rust vindt in het turen naar een kabbelend riviertje: het wordt een deugddoende vakantie.

Watersport

Watersport is immers de beste ontspanning. Suppen, surfen, varen, waterskiën of van de wildwaterbaan: je voelt de adrenaline al door je lichaam gieren, nog voor je goed en wel vertrokken bent. Camping De Binnenvaart in Houthalen-Helchteren kan alvast uitpakken met zo’n grote natuurlijke plas van 20 hectare. Je leeft je er al varend, zeilend, surfend of suppend uit om daarna bij te komen op het brede zandstrand. Als campinggast heb je bovendien gratis toegang tot het heerlijke waterparadijs van Recreatieoord Wilhelm Tell én de visvijver op Camping Zavelbos. Bij Camping de Boomgaard in het idyllische Aldeneik begint de waterpret zelfs al bij het ontwaken. Vanop je slaapplek heb je een prachtig zicht over de meanderende Maas. Daarna ga je de rivier op met een sup, kajak of waterski.

Vlotkamperen op het Zilvermeer - ©Ian Segal

Aan de lijn

Ook vissen kan er, vanaf de aanlegsteiger van de camping. Want niets is zo zen als urenlang naar een dobber turen, in je eentje of in aangenaam gezelschap. Bij Camping Korte Heide, tussen het overvloedige groen van Lichtaart, kun je eveneens visjes vangen - als slechts een van de talloze spannende activiteiten in en rond het water. Groot voordeel: je moet nu eens niet voor dag en dauw vertrekken want je slaapt al pal naast je hengelplek. Oh, en je hoeft ook niet écht te vissen. Werp een lijn uit en niemand die er aanstoot aan neemt dat jij een hele middag zit te niksen…

Voet aan wal

Is er aan jou geen waterrat verloren gegaan maar strek je wel graag je benen? Dit is de ideale bestemming voor een fiets- of wandelvakantie. Langs de oevers van een rivier of rondom een waterplas is het namelijk heerlijk hiken en biken. Zo kun je kilometers lang de stroom volgen, een stevig ommetje plannen in een aanpalend bos, of een ochtendloopje rond het meer. Bij Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol kampeer je zo te midden van uitgestrekte bossen en meren, op één van de mooiste plekjes van de Kempen. Is het je vooral om het Instagrammable uitzicht te doen, dan is Kampeerautoterrein Leiekamper een goede tip. Daar parkeer je je camper op een unieke locatie, bij de brug over de Leie. Neem zeker je tweewieler mee want er lopen tientallen verrassende fietsroutes langs het water.

Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen - ©Stein van der Looij

Handdoek leggen

Liever een dagje (of meer) beachen? Gelijk heb je! Deze waterrijke campings verkeren immers in zuiderse sferen. Zwemplunje aan, zonnecrème en beachballset in de aanslag en vamos a la playa! De 4-sterrencamping van Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen biedt naast onder meer een reuzegrote speeltuin ook een zwemvijver en plonsvijver met optie waterfietsen, kajak of waterglijbaan. Opdrogen in het zonnetje doe je op het fijne zandstrand. Krijg je maar geen genoeg van het strand? Blijf dan slapen in de boomhut aan de rand van de vijver. Verblijfpark Tulderheyde in Ravels heeft trouwens ook een prachtige zwemvijver met dito zandstrand. De ligging in Ravels zal dan weer natuurliefhebbers pleasen, je kampeert er namelijk tussen twee natuurgebieden in.

Natuurbad

Want ook voor wie het water liever van een afstand bekijkt, is kamperen bij een rivier, vijver of meer erg relaxerend. Niet alleen het golven en kabbelen is rustgevend, de natuur floreert er vaak uitstekend. Camping Kikmolen is zo’n groen pareltje in Nationaal Park Hoge Kempen, goed voor 12.000 hectare bos en heide. Fietsbelevingen als fietsen door het water, door de bomen en door de heide passeren er voor de deur. Ook het uitgestrekte natuurgebied RivierPark Maasvallei ligt op wandelafstand. Nog een aanrader is Baalse Hei. De camping heeft niet alleen een natuurlijke zwemvijver én een prachtige visvijver. De prachtige 36 hectare liggen ook nog ‘ns verscholen in het Turnhouts vennengebied. En je kampeert er recht op het knooppunt van verschillende fietsroutes door de Antwerpse Kempen én het netwerk van wandelpaden door omliggende natuurgebieden. Wie wil er nu niet wakker worden met de belofte van water, neus in het groen?

 

Dé tip voor een spetterende vakantie?

Beleef tijdens het kamperen heel wat pret!