Wandel en fiets langs de fruitige bloesems

De fruitboomgaarden in het Hageland en Haspengouw worden in de lente weer omhuld met geurige bloesems. Maar ook op andere plaatsen in Vlaanderen kan je genieten van de mooiste bloesems. Droom tijdens de bloesemperiode weg bij het zoete aroma van deze bloemetjes tijdens een route langs de fruitboomgaarden. Wandel, fiets, logeer en geef je ogen de kost. Met onderstaande activiteitentips kom je voorbereid aan tijdens het bloesemseizoen. 

Vlaanderen Vakantieland 28 maart 2024

1. Het Hageland in bloei

Met het hele gezin fietsen door de bloesems in het Hageland? Het familieparcours is de ideale daguitstap tussen de fruitboomgaarden. Je fietst er langs fruitige kunstwerken, leeft je uit op het Avonturenpad met de spectaculaire hangbrug ‘De Golden Geet’ in de Getevallei en bewondert het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen in Provinciedomein Het Vinne. Niet zo’n fan van het stalen ros? Volg de boomgaardenwandeling langs het Tafelbos en de Vallei van de Steenbeek. Moe maar voldaan na je fiets- of wandeltocht? In een van deze charmante logies word je hartelijk ontvangen.

2. Vier de lente in Haspengouw

In april staan de fruitboomgaarden in Limburg ook weer volop in bloei. Tijdens de bloesemfietstocht waan je je in een droomwereld en komt het lentefrisse parfum van de bloesems je tegemoet. Honger of dorst gekregen van het fietsen? In Sint-Truiden kan je van 31/3 t.e.m. 20/5/2024 in de loungestoelen van de Bloesembar jouw soep, pasta of croque verorberen bij een verfrissend drankje. Er is ook een bbq- of ontbijt-formule voorzien (vooraf reserveren) naast kinderanimatie en bloesemballonvaarten. Eerder zin in een picknick tussen de bloesems? Dat is pas echt genieten! Neem tijdens je wandel- of fietstocht een pauze op één van deze mooie plekken. Ben je een echte zoete kauw? Bezoek dan zeker de gerestaureerde stroopfabriek in Borgloon, één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. In het belevingscentrum van de fabriek ontdek je het verhaal van het Haspengouwse fruit en stroop. Verrukkelijke souvenirs vind je in de streekproductenshop. Na zo’n heerlijke dag kan je logeren bij deze sympathieke logies. Pure Limburgse verwennerij!

Bloesems

3. Dames en heren, appelen en peren, welkom in Waasland!

Nog meer bloesemvreugde vind je terug in Sint-Gillis-Waas. Een hele maand lang kan je er genieten van heel wat smakelijke en geurende activiteiten. Denk naast een uitgestippelde bloesemwandeling en -fietstocht aan een workshop confituur of chutney maken, een dauwtrip, een bakwedstrijd, rondleidingen bij een fruitbedrijf, appelbloesemzeep maken, … Voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven, andere zijn vrij toegankelijk. Zo kan je bijvoorbeeld zonder reservatie op zondagnamiddagen (31/3 t.e.m. 28/4/2024) chillen bij zomerbar Holdamhoeve. Nadien even bekomen kan bij één van onze logeeradresjes in het Waasland.

4. De lente opsnuiven in de Leiestreek

Of wat dacht je van een bloesemtrip in West-Vlaanderen? In Dentergem en omstreken zijn er mooie wandelingen langs de appel- en perenboomgaarden uitgewerkt. Wandelliefhebbers kunnen er hun hartje ophalen tijdens een bloesemwandeling van 6, 12 of 15 km. Deze tochten zijn van 12 april tot en met 12 mei 2024 bewegwijzerd zodat je steeds op het juiste pad blijft. Heb je schrik dat je de pijlen mist omdat je door de bloesemgeuren afgeleid wordt? Geen probleem, op de startplaatsen kan je een plannetje van de wandelroutes verkrijgen. Handig weetje: deze wandelroutes zijn niet toegankelijk voor rolstoelen of buggy’s. Voor, tijdens of na jouw wandeling kan je nagenieten van een ijsje, picknick of koffie bij één van de lokale handelaars. En daarna wacht er jou nog een deugddoende overnachting bij één van onze logies in de Leiestreek

Ook leuk voor jou

Ook buiten de bloesemperiode valt er in Vlaanderen heel wat moois te bewonderen tijdens een wandeling.

Ontdek onze wandeltips

5. Keuzestress in de Kempen

Last but not least, zijn er de vele bloesemmogelijkheden in de Kempen. Hou je van kerselaars, dan kan je in het Arboretum in Kalmthout genieten van de bloeiende bomen tijdens de bloesemroute. Liever appelbloesems voor jou? Dan moet je in Oud-Turnhout zijn! Er worden onder andere fuji, jonagold en braeburn op lage stam gekweekt. Er is een wandeling van 7 km die je langs enkele fruitbedrijven, hoeve ijsjes en de Priorij van Corsendonk gidst. Of je kan je fiets opspringen voor een tocht van 50 km langs bloeiende boomgaarden. Van verschillende bloesemsoorten genieten? In Hoogstraten geniet je van bloesems van bessenstruiken, appel-, peren- én kersenbomen. Dit doe je al wandelend, op de fiets, tijdens een bloesemontbijt of tijdens een verlichte wandeling by night door wijndomein Hoogstraten. De tijd zal vliegen tijdens jouw verblijf in de Kempen