Zet dit jaar je beste beentje voor ... en neem op tijd vakantie

Het nieuwe jaar is net gestart en dat betekent dat er weer heel wat goede voornemens gemaakt werden. Of je nu vastbesloten bent om gezonder te leven, je carrière naar nieuwe hoogten te brengen, of simpelweg meer tijd te besteden aan zelfzorg, het stellen van doelen voor het komende jaar is een traditie die velen van ons omarmen. We geven je enkele concrete tips om dit jaar hét jaar te laten worden waarin jouw goede voornemen geen vage belofte blijft.  

Vlaanderen Vakantieland 03 januari 2024

 

Goede voornemen 1: gezonder leven

Gezonder leven is een ruim begrip. In één keer je levensstijl helemaal omgooien, is erg ambitieus en moeilijk vol te houden. Kies daarom één item uit en stuur deze lichtjes bij aan jouw huidige levensstijl. Langzamerhand kan je jouw doel dan verder bijstellen. Een goede gewoonte gemaakt van je goede voornemen? Top, dan kan je eventueel een ander goed voornemen aanpakken om gezonder te leven.  

Bord met groentjes

Meer bewegen  

Heel wat Vlamingen willen als goede voornemen iets nieuws leren. Misschien een uitgelezen kans om een nieuwe sport te ontdekken? Maak je doel concreet en ga bijvoorbeeld voor ‘elke maandag gaan sporten’. Beweeg je momenteel niet zo veel? Start dan met een haalbaar doel, bijvoorbeeld met twee keer per week 30 minuten wandelen.  

Misschien kan je je zin om meer te bewegen wel aanwakkeren tijdens een wandelweekend. Want geef toe, op een ander heb je geen excuses meer om binnen te blijven zitten. En een wandelweekend met overnachting, dat kan zeker ook met je favoriete viervoeter aan je zijde! In Vlaanderen heb je bovendien het voordeel dat er heel wat variatie is. Van wandelen in het bos tot wandelen in een stad.

Wandeltips in Vlaanderen

Minder alcohol drinken  

Noteer 1 februari in je agenda, want dat is de jaarlijkse start van Tournée Minérale. Ga je op uitstap en vind je het lastig om een lekker non-alcoholisch drankje te vinden? Heel wat cafés en restaurants in Vlaanderen engageren zich om alcoholvrije drankjes op hun menukaart te zetten.  

Gezonder eten 

Gezonder eten is één van de meest voorkomende goede voornemens. Dit voornemen gaat vaak hand in hand met de wens om enkele kilo’s kwijt te geraken. Bewuster eten is een eerste stap. Heb je het graag zelf allemaal onder controle, zelf als je op vakantie bent? Dan kan je natuurlijk eenvoudig op reis gaan in een vakantiewoning. Zo heb je steeds de controle over je menu.  

Maar wist je dat heel wat logies in Vlaanderen glutenvrije maaltijden of speciale menu’s (dieet, allergieën,…) op aanvraag of hoeve- of streekproducten aanbieden? Informeer zeker bij de logiesuitbater voor specifieke dieetwensen. Zalig overnachten gevolgd door een heerlijk ontbijt op maat, klinkt heerlijk, toch? 

 

Goede voornemen 2: meer tijd besteden aan zelfzorg

Meer aandacht voor je mentale en emotionele welzijn is niet onbelangrijk. Dus of je nu je stress wilt verminderen of je minder druk wilt maken in bepaalde dingen, meer rust wilt nemen of bewustere keuzes wilt maken in het leven, go for it!  

vrienden aan tafel

Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen 

Sociale interacties zijn essentieel voor de mentale gezondheid. Het delen van gedachten, gevoelens en ervaringen met anderen kan stress verminderen en een gevoel van welzijn bevorderen. Tijd doorbrengen met familie en vrienden is dan ook onbetaalbaar. Vlaanderen heeft een ruim aanbod aan mogelijkheden: van citytrips met je gezin tot een vriendenweekend in de natuur. Wat denk je, een datum zoeken voor een weekend weg met familie of vrienden? Vermijd onnodige stress en leg op tijd een vakantiewoning vast. Toch wat laat aan je zoektocht begonnen? Wij hebben enkele tips om last-minute op vakantie te gaan.  

Verminderen van stress 

De oorzaken kennen die jou stress bezorgen, kunnen jou een stap verder helpen. Er achter komen welke oorzaken dit zijn? Dat kan perfect tijdens een uitwaaivakantie waarbij je je hoofd helemaal leeg maakt. Als je de oorzaken al kent, dan kan je je misschien verdiepen in ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie. Tijd voor een zonnegroet tijdens een yogaweekend?

Vaker op reis gaan 

Goed nieuws wat dit goede voornemen betreft, want ook in Vlaanderen is er nog zó veel te ontdekken! Wedden dat je bijvoorbeeld nog lang niet alle Vlaamse steden of regio’s bezocht hebt? Of wat dacht je van de uitdaging om alle uitkijktorens in Vlaanderen eens te beklimmen? Maak een bucketlist, trek erop uit en afvinken maar! 

 

Goede voornemen 3: duurzamer leven

Een bijdrage leveren aan het behoud van onze planeet? Ga voor duurzaam vrijwilligerswerk, milieubewust reizen of eco-vriendelijke vrijetijdsactiviteiten en streef verder naar een evenwichtige en gezonde toekomst. De aarde zal je dankbaar zijn voor jouw duurzame inspanningen. 

twee vrouwen rusten uit op het gras

Vrijwilligerswerk doen 

Door vrijwilligerswerk te doen in duurzaamheidsprojecten draag je niet alleen direct bij aan positieve veranderingen, het kan ook je eigen bewustwording vergroten en je inspireren om duurzame keuzes in je dagelijks leven te integreren.

Duurzaam reizen 

Vakantie in eigen land? Logeren bij een duurzaam logies? Van een ‘pateeke’ bij een lokale bakker smullen? Je te voet, met de fiets of het openbaar vervoer (reizen met trein, tram of bus) verplaatsen tijdens en naar je verblijf? Ga eens voor een duurzamere reisoptie en verklein je ecologische voetafdruk.  

Minder schermtijd 

Elektronische apparaten hebben een impact op het milieu. Door minder tijd voor het scherm door te brengen, verleng je de levensduur van je apparaten en draag je indirect bij aan het verminderen van elektronisch afval. Bovendien heb je meer tijd voor andere activiteiten zoals sport. Komt dat even handig uit als je dit jaar ook meer wilt bewegen!  

Extra tips om jouw goede voornemen vol te houden

  • Gebruik apps of andere tools die je helpen om je goede voornemen vol te houden. 
  • Denk je dat je het alleen niet kan volhouden? Misschien is er wel iemand uit jouw omgeving die hetzelfde of een ander goed voornemen voor ogen heeft dit jaar. Hou elkaar op de hoogte en motiveer elkaar om vol te houden.  
  • Beloon jezelf wanneer je je voornemen een bepaalde periode hebt volgehouden, bijvoorbeeld met een leuk uitje.
  • Geld uitsparen? Het leven wordt duurder en iedereen heeft wel eens nood aan vakantie. Gelukkig kan je in Vlaanderen heel wat leuke en betaalbare trips plannen. Laat maar komen die budgetvriendelijke vakantie