Hello Belgium! Ontdek ons land met de trein

Vlaanderen Vakantieland 09 oktober 2020

Van de kust tot de grootstad en naar de natuur om er te fietsen of wandelen: de trein brengt je overal heen! Spoor je mee naar deze prachtplekken? Dat het heerlijk treinen en trippen is in Vlaanderen Vakantieland, bewijzen deze tips.

Halte 1: Knokke

De eerste/laatste treinstop aan de oostkust is Knokke. In deze mondaine badplaats valt ook buiten het zomerseizoen heel wat te beleven. Voor fashion shoppen kan je bijvoorbeeld terecht bij een van deze modeboetieks op de Lippenslaan, in het chique ‘t Zoute of elders in Knokke. Handig om weten: op zon- en feestdagen zijn de winkels in Knokke geopend. 

Boek er meteen een overnachting bij in het chique Hotel Nelson en ga de de dag erop heerlijk uitwaaien en kuieren in het ZWIN Natuur Park!

Het Zwin - (c) Westtoer

Halte 2: Mechelen

Alle (spoor)wegen leiden naar Mechelen, zo lijkt het wel. Van over heel Vlaanderen is de centraal gelegen stad van de ‘Maneblussers’ vlot bereikbaar. Bovendien sta je vanuit Mechelen met de trein op twintig minuten in Antwerpen en Brussel.

In het pittoreske Mechelen zelf valt ook heel wat te beleven. Cultuursnuivers mogen zeker Het Kunstuur niet missen: Bekende Vlamingen vertellen wat hun band is met topwerken van of de Belgische kunstenaar in kwestie zelf. Liever op zoek naar een plek om te ravotten? Dan zijn Technopolis (vlot bereikbaar met de bus) en het Speelgoedmuseum (vlak naast station Mechelen-Nekkerspoel) grote aanraders.

Brei er meteen een overnachting aan in Mechelen, bijvoorbeeld in het Holiday Inn Express Hotel, dat vlakbij het museum Kazerne Dossin ligt. Beklim zeker ook het fenomenale panorama van de Sint-Romboutstoren of breng een bezoekje aan Het Predikheren, dat in 2020 de prestigieuze Onroerenderfgoed-prijs won. En check zeker de reeks Lunalia-concerten die gepland zijn.

Sint-Romboutstoren - (c) Visit Mechelen

Halte 3: Hasselt (of Bokrijk)

Hasselt is naast de Hoofdstad van de Smaak ook het vertrek- en eindpunt voor een fietszesdaagse doorheen Limburg, dé fietsprovincie bij uitstek. Volg het spoor van Matteo Simoni en verken met de vélo de mooiste plekken en filmische landschappen. Een alternatief start- of stoppunt is het station van Bokrijk, waar etappe 3 eindigt en etappe 4 begint. Logeren in de buurt van Hasselt en Bokrijk doe je op een van deze heerlijke adresjes.

De fiets op de trein moeilijk, denkt u? Nee hoor! Met het Fiets Supplement neem je je fiets mee op de trein. 

Hangmat
(c) Visit Limburg

Halte 4: Sint-Joris-Weert (of Leuven en Heverlee)

Toch liever wandelen? Ook daarvoor zijn er speciale parcours uitgestippeld die trein en trektocht combineren, zoals de Treinstappers van organisatie Grote Routepaden. De begin- en eindhalte liggen steeds aan een treinstation (of bushalte). Zo kan je zonder auto een wandelgebied verkennen in een andere streek!

Een absolute aanrader is de tocht van Sint-Joris-Weert naar Leuven (of andersom). Deze wandeling voert langs de kronkelende meanders van de Dijle en een reeks vijvers waarbij je misschien wel een reiger of ooievaar spot. Je passeert bospaden, doorkruist een koeienwei en wandelt door het prachtige park van het Arenbergkasteel, nu de wetenschaps- en technologiecampus van de universiteit.. De route kan ook ingekort worden door te starten of stoppen in het station van Heverlee. En wat is er heerlijker dan na het stappen te genieten van een warm bad en zacht bed in een van de gezellige hotels of bnbs in en rond Leuven?

Arenbergkasteel - (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Halte 5: Antwerpen-Centraal

Het station van Antwerpen-Centraal staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Met De Zoo, de Koningin Elisabethzaal en museum Chocolate Nation op slechts enkele wandelpassen liggen leuke vele dagtrips altijd binnen handbereik!

Cultuur en geschiedenis opsnuiven doe je in het MAS, waar er met uiteenlopende tentoonstellingen steeds heel wat te zien is.

In de week geen tijd om te gaan winkelen? Dan kan je op winkelzondagen ook in Antwerpen terecht. Met zeven winkelzones met elk een apart profiel is het dan ook dé shoppingstad van Vlaanderen. En je cadeautjes, die neem je daarna gewoon op de trein mee terug naar huis.

Nagenieten van al die indrukken doe je op een van deze zalige logeeradresjes in ‘t Stad.