Paasvakantie 2024: 5 avontuurlijke activiteiten voor het hele gezin

© Toerisme Vlaams Brabant.jpg

De paasvakantie komt eraan, van 30 maart tot en met 14 april is het al zo ver. Er valt weer heel wat te beleven in Vlaanderen. Nog op zoek naar avontuurlijke plannen voor jouw gezin? Wij zetten spannende activiteiten en onvergetelijke ervaringen op een rij die je zeker niet mag missen. Laat je inspireren voor een onvergetelijk avontuur!

Vlaanderen Vakantieland 01 maart 2024

Kanovaren in de Kempen 

Zet je waterschoenen alvast klaar voor je volgende uitstap. Op de Kleine Nete valt er namelijk heel wat kano- en kajakplezier te beleven. Tussen Retie en Grobbendonk vind je een vaarroute van maar liefst 25 kilometer lang. Onderweg zijn er vijf opstapplaatsen. Je hoeft niet het hele traject te varen, je bepaalt zelf de ideale peddelafstand voor jouw gezin. Zitten er kleine avonturiers in jouw boot? Maak dan zeker een tussenstop bij de speeltuin en kinderboerderij van Ark Van Noë in Lichtaart. Je boot reserveer je best vooraf via De Waterral of Kempen Kajaks

Bij De Waterral kan je ook nog terecht voor een oriëntatieloop, paardrijden, mountainbike-, vlotten- of huifkartochten. Blijf dus samen met je kinderen gerust nog enkele dagen logeren in de Kempen!

Familie in een kano

© Toerisme Provincie Antwerpen

Plezier opzoeken in een pretpark

Tijdens de paasvakantie openen weer heel wat Belgische pretparken opnieuw hun deuren. Wat dacht je van een bezoek aan Plopsaland, Bellewaerde of Bobbejaanland?

Avonturenberg beklimmen in de Limburgse Kempen 

Een berg beklimmen, saaaaai? Niet op de Avonturenberg be-MINE in Koersel (Beringen)! Jong en oud kunnen deze ‘berg’ tussen zonsopgang en – ondergang al klimmend en klauterend bedwingen. Op de terril kom je naast trappen en wandelpaden ook kruiptunnels en klimconstructies tegen. Of je baant je een weg tussen het bos van zo’n 1.600 palen. De speelflank van Avonturenberg be-MINE is trouwens helemaal gratis. Onderweg kom je heel wat te weten over de geschiedenis van de steenkoolmijn. Eens op de top aangekomen, kan je genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving. 

Zitten er gevorderde mountainbikers in jouw gezin? Zij kunnen zich aan de andere zijde van de mijnterril helemaal uitleven op het downhill-parcours. Bij deze logeeradressen in de Limburgse Kempen kan je nadien weer op adem komen. 

Avonturenberg be-MINE

© Visit Limburg - L. Lenaerts 

Gravelbiken in de Groene Gordel 

Sportieve kinderen of tieners in huis die er niet vies van zijn om een helling te beklimmen met de fiets? Met de EK&BK Gravel Kleine Kannibaalroute (29 km, 260 hoogtemeters) geniet je van een fietstocht op maat van jouw flandrien. De route is niet bewegwijzerd, maar is als GPX-bestand te downloaden en loopt via veilige en mooie wegen langs iconische koersplekken. Jasper Stuyven reed er op 1/10/2023 de finale van het EK&BK gravel en behaalde er zijn Europese en Belgische titel gravel. De lus zal ook deel uitmaken van het wedstrijdparcours tijdens het WK gravel op 6/10/2024. Deze route rij je samen met jouw wielerheld(en) het best met een gravel- of mountainbike. Het traject loopt door de Brabantse Wouden waarvan het gros onverhard is. Je rijdt er afwisselend op brede boslanen en single tracks door de velden. Langs deze route kom je verschillende kindvriendelijke plekken tegen waar je even kan pauzeren: nICE! Roomijs, Onthaalpoort Torenvalk met een Multimovepad en Speelbos Everzwijnenbad

Na deze tocht gebeten om er een vervolg aan te breien? Er bestaan verschillende uitgewerkte Kleine Kannibaalroutes. Langs elke route kan je een drankje of een ijsje scoren. Zo trappen jullie weer goedgezind verder. Of maak er ineens een meerdaagse van tijdens een verblijf in de Groene Gordel en het Hageland.

Meisje op de fiets

© Toerisme Vlaams-Brabant

Pasen, een moment van samen zijn

Voor kinderen is het zoeken naar paaseitjes een heel avontuur. Verblijf met de hele familie in een vakantiewoning met tuin en geniet er van een heerlijke paasbrunch. En daarna met zijn allen de tuin in om eieren te rapen! Kan je een leukere manier bedenken om de paasdagen te vieren?

Op een touwenparcours balanceren in de Vlaamse Ardennen 

Trommel wat bevriende gezinnen op, reserveer jouw plekje en begeef je naar de Ijsmolenhoeve in Ronse. Vanaf 10 personen kan je je uitleven in het avonturenpark. Hier vind je onder andere een lage touwenpiste voor 4- tot 13-jarigen en highropes en een deathride voor +8-jarigen. Hebben jouw vrienden al andere plannen tijdens de paasvakantie? Geen paniek! Je kan er ook terecht voor een (ont)spannende ezel- of alpacawandeling (te boeken vanaf 2 dieren). Of je kinderen leven zich uit in de speeltuin en kinderboerderij die beide vrij toegankelijk zijn. 

Extra tips: de Ijsmolenhoeve ligt vlakbij het Muziekbos en kan je dus perfect combineren met een wandeling met je kinderen. Of je kan in de omgeving ook je eigen Ronde van Vlaanderen rijden. Het event zelf vindt plaats op zondag 31 maart. Je kan op elk moment van het jaar jouw fietstocht als echte flandrien inplannen of je op zaterdag 30 maart aansluiten om de route en sfeer zelf te ervaren. Wat denk je, weekendje Vlaamse Ardennen?

Meisje op touwenparcours

SUP-initiatie aan de Kust 

Al ooit gehoord van SUP? Het is de afkorting van Stand Up Paddling, rechtstaand peddelen. Deze watersport is zowel laagdrempelig als veelzijdig en is daarom in korte tijd populair geworden. Bij surfclub Inside-Outside in Oostende ontdek je tijdens een initiatie samen met je kind hoe leuk suppen is. Opgelet: leg op voorhand je avontuur vast, deze activiteit gaat in de paasvakantie enkel door op afspraak. Er is ook een aanbod G-SUP én de bars zijn weer open vanaf maart. Geniet dus rustig na met een drankje. 

Geen waterliefhebbers in jouw gezin? Ook dan kan je in Oostende een avontuurlijk programma beleven. Start bijvoorbeeld jouw zoektocht voor gezinnen (geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar) bij Provinciedomein Atlantikwall Raversyde. Je maakt er verschillende sprongen in de tijd met de tijdsmachine. Spannend!

Daarna is het hoog tijd om uit te rusten. Scoor hier jouw overnachting aan zee.

Sup op de zee

© Westtoer – Jan D’Hondt

Extra tips voor de paasvakantie 2024 met kinderen