Winterkamperen: 27 campings waar het altijd heerlijk vertoeven is

Kamperen in de winter is extra avontuurlijk, ontspannend én knus. Niets heerlijkers dan genieten van de rust en natuur en daarna gezellig onder de wol in je camper, huisje of tent. Dit zijn de leukste plekken in Vlaanderen waar je kan winterkamperen.

Zin in oneindige boswandelingen of liever uitwaaien aan zee? Een plekje ver of net dichtbij de bewoonde wereld? Ga je voor de voordelen van een recreatiedomein of heb je genoeg aan een basic camperplek? Winterkamperen is superveelzijdig, tussen deze 27 campings vind je zeker jouw ding. Ontdek meteen het winteraanbod van al deze campings en camperspots

Vlaanderen Vakantieland 14 november 2023

Kamperen? Natuurlijk!

De échte kampeerder, die herken je vaak aan zijn liefde voor rust en prachtige natuur. Of je een fervente wandelaar bent, een enthousiaste visser of gek op water: de ideale kampeerplek ligt nooit écht ver weg. Kies je een luxechalet of je eigen staanplaats aan de bosrand, met een prachtig uitzicht over de vallei? 
Tijdens je verblijf in Camping Natuurlijk Limburg voelt de veelzijdige Voerstreek als thuiskomen. Je kunt ook je camper pal in Bosland parkeren bij De Ballasthoeve, waar je de wandel- en fietsroutes zo voor het uitkiezen hebt. Of verblijf in het prachtige Nationaal Park Hoge Kempen op Recreatieoord Wilhelm Tell of camping Zavelbos.
Meer zin in de Kempen? Camping Siësta ligt in een bosrijke omgeving vlak bij de Kempense Heuvelrug.

Kamperen bij De Ballasthoeve

De Ballasthoeve

Ingepakt door de polders

Hou je meer van de weilanden en landerijen van de Westhoek, dan kan je bij boerderijcamping Stal ‘t Bardehof je camper stallen of onder zeil gaan in je tent. Parkeer je bij Camperplaats Meikensbos, dan word je getrakteerd op rust en stilte aan de rand van natuurdomein het – jawel - Meikensbos in het West-Vlaamse Dentergem.

Mag het wat luxueuzer? Bij recreatiedomein Klein Strand kan je behalve winterkamperen ook een mooie chalet huren, middenin het groene landschap tussen Brugge en Oostende.

Het poldergevoel op amper 400 meter van het strand van Westende? Daarvoor moet je op Camping Poldervallei zijn. Hier kan je terecht mét en zonder je eigen kampeeruitzet.

De kust: een must!

Lekker uitwaaien, samen met de zon door de duinen struinen, de batterijen opladen,… altijd wat te doen aan zee. Bij Kompas Camping Westende wandel je zowat recht de branding in. Of combineer de uitgestrekte polders met duinen en zee bij Kompas Camping Nieuwpoort. Beide liggen handig op het fiets- en wandelnetwerk zodat je resoluut kan gaan voor een actieve vakantie. Nu alleen nog kiezen voor je eigen tent of camper, of zo’n comfortabele lodge. Stadsmussen aan de kust? Die vinden vast hun plekje bij Holiday Village Knokke, op wandelafstand van het centrum.

Park Metsu biedt het echte campinggevoel, met kampeer- en camperplaatsen, chalets en stacaravans in het toeristisch centrum van Bredene én vlakbij de zee. Ook op de gezellige camping ‘t Massenhof geniet je van een chill verblijf in het relaxte Bredene. Je kunt er een chalet of caravan huren, of met je eigen camper richting duinen cruisen. Winterkamperen op z’n best!

Kamperen bij Kompas Camping Nieuwpoort

Kompas Camping Nieuwpoort

Campers à volonté

Ligt jouw ideale kampeerplek vlakbij de kustlijn? Van Kompas Camperpark Lombardsijde wandel je in 10 minuutjes met je picknick het strand op. Camperpark De Zwerver in Nieuwpoort ligt dan weer mooi in het groen. Het terrein ligt op vier kilometer van de zee, maar een mooie promenade langs de IJzer maakt er een heerlijke wandeling of fietstocht van. Vanop Campeerterrein Menen kan je dan weer elke kant uit om de gevarieerde omgeving te verkennen met de levendige Leie als vertrekpunt.

Winterkamperen

Camping Houtum

Kamperen aan meren

Voor fotogenieke plassen hoef je niet per se richting kust te reizen. Meer zelfs: deze campings bieden het beste van twee werelden met… natuur bij het water. In Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer wachten je uitgestrekte bossen en meren op één van de mooiste plekjes van de Kempen. In Tulderheyde kampeer je tussen de natuurgebieden en toch slechts een steenworp verwijderd van een heleboel leuke dagbestemmingen.

Nog meer avontuur bij Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen. Bovenop alle actie, lonkt hier ook een vijver en XXL-speeltuin. Voldoende reden om hier een plekje te reserveren voor je tentje of camper.

Een gemoedelijke rustige camping aan het water? Camping De Binnenvaart is schitterend gelegen aan een grote natuurlijke plas van 20 hectare.

Citytrippen

Hou je wel van natuur en water maar begint het bij al die rust en stilte na een tijdje toch te kriebelen? Gelukkig zijn er campings die ook daar rekening mee houden. Je logeert met prachtzicht en zit toch op één of twee tellen van de bewoonde wereld. Een citytripje Antwerpen? Geen probleem bij City Camping Antwerp. Je camperplaats ligt naast de jachthaven op het groene Linkeroever. Via de iconische voetgangerstunnel of met de waterbus sta je zo in het hart van ’t Stad. Ieper verkennen doe je vanuit je tentje of camper with a view bij 't Hof Bellewaerde naast het Kraterbos. De camping ligt bovendien op de Ieperboog en is een beschermde archeologische site uit de Eerste Wereldoorlog. Vree content in Gent? Dan is Urban Gardens aan de Gentse Blaarmeersen jouw adres. Een oase van rust met veel mogelijkheden om te ontspannen op een boogscheut van het sfeervolle en bruisende stadscentrum.

Kamperen bij Hof Bellewaerde

't Hof Bellewaerde

Onverwachte pracht

Camping Houtum lijkt met z’n idyllische omgeving al helemaal een afgelegen groene oase. Vergeet tussen al het fietsen en wandelen door echter niet de prima lokale horeca uit te testen. Trek hier je eigen tent op, poot er je caravan of camper neer of huur een mooi stekje in de stille Kempense natuur. 

Kampeerautoterrein Leiekamper heeft eveneens een handige ligging, pal aan de brug over de Leie. Ga de trap op en je staat in het centrum van Sint-Eloois-Vijve. Met de fiets of het openbaar vervoer kun je alle hotspots van de stad Waregem afvinken. De camperplek is daarnaast een perfecte uitvalsbasis voor de talloze verrassende fietsroutes langs de Leie. 

Nog zo’n heerlijke fiets- en wandelplek vind je in het groene Waasland. Camping Vlasaard verwelkomt jong en oud met open armen.

Ook de Maas geeft haar geheimen prijs aan kampeerders. Vanop Camping De Boomgaard geniet je van een adembenemend zicht over het water of de wijngaard. Je moest al onderweg zijn!

Hoe ziet jouw ideale kampeertrip eruit?

Tijd voor een relaxte vakantie met veel buitenbeleving en voeling met de natuur? Dan is kamperen in Vlaanderen jou op het lijf geschreven!

Ontdek kamperen in Vlaanderen