Duurzaam was nog nooit zo leuk #camplife #ecotravel

Vlaanderen Vakantieland 13 april 2022

Op zoek naar een duurzaam vakantieadresje? Kamperen is groen, fair, lokaal, sociaal en vooral heel leuk. Op naar de (h)eerlijkste vakantiebestemming ooit!

We zijn vandaag met z’n allen op zoek naar manieren om duurzamer te leven. De makkelijkste en meest ontspannende manier heet echter gewoon ‘kamperen’. Op vakantie gaan voor de goede zaak, dus. Op die kampeerplaats vind je een zee van ruimte, rust en ontspanning, zomaar in vrije natuur. Logisch dat campings hun groene omgeving willen beschermen en ecologie superbelangrijk vinden.

Maar natúúrlijk!

Veel campings investeren daarom in duurzaamheid en ecologie. Je herkent ze aan het Green Key label - een internationaal keurmerk voor duurzaamheid, uitgereikt door GoodPlanet. Die organisatie wil ons milieubewust maken. Zo wordt er ingezet op duurzaam afval- en waterbeheer, energieverbruik, schoonmaak en het onderhoud. Daarnaast werken campings vaak samen met lokale maatschappelijke partners – sociale duurzaamheid, kortom.

Ontdek onze campings met het Green Key label.

Slow travel

Kamperen in Vlaanderen is op nog veel meer manieren een duurzame keuze. Er is eerst en vooral de locatie – dé natuur – maar het begint eigenlijk al voor je vertrekt. Je beslissing om geen vliegtuigticket te boeken of duizenden kilometers aan benzine op te rijden – duur voor de natuur en je bankrekening – beknibbelt al serieus op je ecologische voetafdruk. Goed bezig! Eens op de camping blijft de wagen vaak aan de kant. Fietsen en wandelen in de omringende natuur behoren er immers tot de populairste bezigheden. Ook winkels, bezienswaardigheden en andere activiteiten bereik je er makkelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer.

Shop lokaal

Door je vakantie in Vlaanderen te spenderen, steun je uiteraard de lokale economie. Campings zijn ook sterk lokaal verankerd. Het zijn echte ambassadeurs voor hun streek. De uitbaters zijn namelijk als geen ander op de hoogte van wat er te beleven valt op en om de camping of in de bredere regio. Van wie de beste ijsjes verkoopt tot het meest instagrammable uitkijkpunt... Het verkennen van de lokale markt en buurtwinkels maakt sowieso deel uit van de vakantiepret. Ook op de camping zelf vind je vaak een winkeltje met onder meer streekproducten. Maar zelfs door je cornflakes en toiletpapier ter plaatse te shoppen, steun je de lokale handelaars én ontdek je vaak nieuwe dingen. Elke Vlaamse regio heeft zo haar ambachtelijke specialiteiten die je gewoon moet proberen.

Van Afval tot Zonnecrème

Je kampeertrip is natuurlijk maar zo duurzaam als je eigen gedrag. Essentieel is je respect voor de natuur – dat is hier immers je omgeving én je slaapplek. Handig voor je duurzame trip is bijvoorbeeld een hervulbare waterfles en koffiebeker, een herbruikbare boodschappentas en bestek. Trek je naar de kust, denk dan aan zee(dier)vriendelijke zonnecrème. De regels zijn - normaal gezien - niet anders dan thuis. Volg de richtlijnen van de uitbater voor het sorteren van afval, hou je water- en energieverbruik binnen de perken en maak niets (met opzet) stuk.

The social network

Ook belangrijk: respecteer de rust van je buren. Dat brengt ons meteen bij nóg een duurzaam aspect van de camping: kamperen is sociaal. Je aankomst wordt al meteen opgemerkt. De kersverse buren helpen je misschien wel om je camper waterpas te zetten of bij het worstelen met de tent… Die uitnodiging voor het aperitief is zo binnen. Ook bij het zwembad, de barbecue of tijdens een activiteit leer je andere campingbewoners kennen. Zeg nu zelf: duurzaam was nog nooit zo leuk.