Rapster Coely omarmt de traagheid van het Brugse Ommeland

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 27 oktober 2022

Samen met rapper en zangeres Coely bezoekt Laura het Brugse Ommeland. Verloren lopen in een maïsdoolhof? In Damme kan het op de allerleukste manier. Met een mountainbiketandem trekken de dames van polderdorp naar polderdorp. En niet enkel de natuur maar ook de geschiedenis van Vloethemveld zijn beslist de moeite waard.

Laura en Coely varen met de Lamme Goedzak langs de Damse Vaart van Brugge naar Damme, waar hun eerste stopplaats ligt. Spring je graag mee aan boord? Het vaarseizoen loopt van april tot 15 november.

ebdd671a-55cf-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Verdwalen tussen de maïs - Aflevering: 21

Logeren doen de dames bij Maïsterplan, een glampingterrein annex boerderij middenin de maïsvelden. Even idyllisch als magisch gezellig.

Eigenaars Janne en Maxime ontvangen hen tussen de rondscharrelende kippen en vrolijk gedekte buitentafels. Slechts een veldweggetje daarvandaan ontdekken ze hun eigen tent, tussen de bloemen en de maïs. En van dat laatste staat er voldoende om voor een hele tijd in te verdwijnen. Het maïsdoolhof is al helemaal op z’n best wanneer de oogst nadert en het gewas tot boven je hoofd groeit.

Genieten van een lekker lokaal ontbijt, een evenement organiseren? Het kan allemaal bij het Maïsterplan. Het doolhof en de glamping zijn open van begin juli tot eind september.

Meer van dat?

 • Glamping, da’s een vleugje glamour én avontuur op een camping met alle extra faciliteiten of op de allermooiste plekken in het groen. 
  In Vlaams-Brabant staat je tent in een boomgaard, tussen de boerderijdieren of aan de rand van een natuurlijke vijver. Keuze genoeg om even volledig te ontsnappen.
 • Met het gezin glamping ontdekken? Op familiecamping Wilhelm Tell word je op je wenken bedient!
 • Nog meer glampen in de Kempen, deze keer in de provincie Antwerpen waar je in Lille kan overnachten in chalets of safaritenten.
 • ‘t Zeugekot in Alveringem ligt in de Westhoek, op een boogscheut van de kust. Op zoek naar een plek om de geneugten van glamping te ontdekken samen met de kinderen? Dan zit je hier aan het juiste adres!
 • Stadsglamping onder een sterrenhemel? Check Urban Gardens op een boogscheut van Gent.
1bcfb9ac-55d0-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Fietsen op een mountainbiketandem - Aflevering: 21

De polders van het Brugse Ommeland verkennen op een mountainbiketandem: dat kan! Start je tocht - net als Laura en Coely - aan domein Polderwind in Zuienkerke, thuisbasis van Outdoorteam. Op de Family Tandem Tour fiets je in het spoor van de noordelijke bedevaarders op weg naar Compostella. Onderweg houd je halt in onder meer Meerkerke, Nieuwsmunster en Houthave. Onderweg vertellen QR-codes je meer over de streek en zijn bezienswaardigheden.

Meer van dat?

 • Buitensporters kunnen hun hart ophalen in de Kempen. De Waterral organiseert allerlei manieren om de streek op een alternatieve manier te ontdekken. Met de mountainbike, op de rug van een paard, in een huifkar of een kano. Jij noemt het, zij maken er werk van.
 • De ultieme mix tussen escaperooms, Fort Boyard en teambuilding? Bij Beat Out! in Heusden-Zolder staan actie, spelplezier en communicatie centraal. Hier kan elke deelnemer uitblinken in één van de verschillende activiteitenkamers.

 

58419f37-55cf-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
 Vloethemveld: over munitie en emotie - Aflevering: 21

Vloethemveld is een natuurgebied van ruim 360 hectare dat zich uitstrekt over de gemeentes Jabbeke en Zedelgem. Als militair domein deed het tijdens de wereldoorlogen dienst als munitieopslagplaats en daarna als krijgsgevangenenkamp voor Duitsers en soldaten van Baltische origine. De sporen die zij hebben nagelaten op en rond de barakken laten een diepe indruk op Laura en Coely.

Wil je de plek zelf eens bezoeken? Boek dan een begeleid bezoek. Of geniet van het natuurgebied rond het kamp dat wel vrij toegankelijk is.

Meer van dat?

 • Het Tuchthuis was de tweede moderne gevangenis van het land voor die in 1871 werd ingericht als legerkazerne. Toch werd met de renovatie van één van de oude vleugels het verleden nagenoeg bewaard. Zo draaide de BBC er de succesvolle tv-reeks Les Misérables. Uniek Vilvoords erfgoed met internationale uitstraling dat zeker een bezoekje waard is.
 • Kazerne Dossin is een voormalige legerkazerne die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt werd als doorgangskamp om meer dan 25.000 Joden en Roma naar de concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau, Buchenwald en Ravensbruck te vervoeren. Als museum maakt het thema’s als racisme, uitsluiting en mensenrechten bevattelijk voor huidige en toekomstige generaties.
 • Het Geeraard de Duivelsteen speelde niet voor niets een rol in drie albums van de stripreeks Nero. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw vervulde dit steen onnoemelijk veel functies waaronder die van gevangenis, ridderverblijf, wapenarsenaal, klooster, school, bisschoppelijk seminarie en krankzinnigengesticht.
adb35c26-55ce-11ed-b07d-02b7b76bf47f.jpg
Soegesties met Soe Nsuki - Aflevering: 21

 

Logeren in het Brugse Ommeland

In het Brugse Ommeland tikt de klok net iets trager. Van gepassioneerde streekproducenten tot bezielde sterrenchefs, hier primeert het goede leven.