Vakanties op tienermaat

Op zoek naar avontuurlijke of boeiende activiteiten om de vakantie voor jouw tiener(s) af te maken? In elke Vlaamse provincie vind je geweldige activiteiten die zowel jongeren als hun (groot)ouders kunnen bekoren. Jouw vakantie met tieners belooft een onvergetelijke mix van opwinding en ontdekking te worden.

Vlaanderen Vakantieland 22 april 2024

1. Daag je (klein)kinderen uit in het Huis van Alijn

Babyboomer, Generatie X, Millenial of Generatie Z? In het Huis van Alijn (Gent) ga je tijdens de Grote Generatiestrijd onderling de uitdaging aan. Wie van jullie behaalt de beste score in een spelletje Pac-Man? En welke openingsdans wordt dé nieuwste hit op TikTok? In dit museumspel voor families met tienerjongens en -meisjes van 10-14 jaar ontdek je wie het meeste weet over vroeger of wie net het beste mee is met zijn tijd. 

Na jouw bezoek kan je heerlijk uitslapen bij één van onze logies in Gent

De Grote Generatiestrijd in Huis van Alijn

© Michiel Devijver

Street Art Museum in Antwerpen

2. Bewonder de grootste street art-collectie van't stad

Fans van kleurrijke muurschilderingen? Neem dan een kijkje rondom de Zomerfabriek in Antwerpen. Je vindt er een grootse graffiti-collectie terug in het openlucht Street Art museum. Maar liefst 150 (bekende) straatkunst artiesten voorzien jaarlijks 4.000 m² muur van nieuwe werken. Met Street Art Cities, een gratis app, kan je de werken gemakkelijk terugvinden tijdens een wandeling waarin je je ogen stevig de kost kan geven. Deze activiteit is helemaal gratis. Van een budgetvriendelijke, maar toch hippe activiteit gesproken! 

Overnachten kan nadien bij jouw favoriete logeeradres in Antwerpen

3. Breng jezelf naar nieuwe hoogtes in het Kasteel van Horst

In het Kasteel van Horst, de thuishaven van stripfiguur De Rode Ridder, is er momenteel een grondige restauratie aan de gang. Tijdens Expeditie Donjon betreed je met een werfhelm de stellingen van het kasteel. Tussen 8 mei en 8 september 2024 kan je zo live bekijken wat er allemaal beweegt op deze historische kasteelsite in Sint-Pieters-Rode (Holsbeek). Het adembenemend uitzicht aan de top van de donjon zal jouw gezin nadien zeker en vast bijblijven. 

Nadien kan je nog wat blijven plakken in één van onze logies in het Hageland

Kasteel van Horst

© Lucid

Mensen aan het skeeleren langs een mijngebouw

© Visit Limburg

4. Skeeler van Hasselt naar Genk

Wissel de sneakers van jouw tiener in voor een paar skeelers en ga op skeelertocht van Hasselt naar Genk. Geen eigen skeelers? Dan huur je jouw inline-skates (of bescherming) bij Sport Vlaanderen Hasselt. Je kan kiezen uit 90 km aan bewegwijzerde skeelerroutes

Welke bestemming je met je familie ook kiest, een overnachting in Hasselt of de Limburgse Kempen zal zeker van pas komen.

5. Neem een duik in Oostende

In Oostende kan je op verschillende manieren een duik nemen die jouw jongvolwassenen in de juiste vibe krijgen. De zee is de meest voor de hand liggende. Denk maar aan surfclubs, boottochten of een strand- of sportclub waar je tiener zich met leeftijdsgenoten kan uitleven. 

Een andere mogelijkheid, is een duik in het verleden. Daarvoor kan je terecht bij Atlantikwall Raversyde. Je wandelt er letterlijk door twee wereldoorlogen heen. Van 9 maart tot en met 11 november 2024 kan je er bovendien een tijdelijke expo rond strips bekijken. 

En dan kan je uiteraard ook nog in je bed duiken bij één van onze logies aan de Belgische kust.

Tieners in Raversyde

©Raversyde

Extra tips voor ouders

  • Ga voor een logies met biljart, dart, gezelschapsspellen, tafeltennis, tennisbaan, trampoline of met ligging aan het strand (op max. 200 meter) zodat ze minder ‘saaaai’ zijn, zelfs voor pubers!
  • Nog een plaatsje vrij op de kamer? Neem een vriend(in) van je kinderen mee en laat ‘de jeugd’ af en toe gewoon hun eigen ding doen. 
  • Zeker zijn dat je met je gezin welkom bent? Bij onze gezinsvriendelijke logies zit je altijd goed.
  • Nog meer activiteiten op tienermaat? Laat je inspireren door het aanbod van Vlieg voor activiteiten voor families met kinderen tot 12 jaar. Of neem een kijkje in het aanbod van UiTX voor cultuuravontuur voor 16- tot 26-jarigen.
Tieners en kinderen spelen mikado