5 gravelroutes in Vlaanderen

Gravelbiken, een opwindende en avontuurlijke discipline die de grenzen van traditioneel fietsen verlegt. Het combineert de vrijheid van mountainbiken met de snelheid van wielrennen op een unieke manier. Door de onverharde paden te verkennen, word je uitgedaagd met diverse terreinen, van kronkelende bospaden tot uitgestrekte landweggetjes. Gravelbiken biedt een spannende ervaring voor zowel beginners als ervaren fietsers. Dus pak je helm, kies je route en laat jezelf onderdompelen.

Vlaanderen Vakantieland 25 februari 2024

Vitesse Gravel Ride - Geel Dessel 

Deze route van 69,3 km en 200 hoogtemeters start aan het station van Geel. Onderweg kom je heel wat bossen en heide tegen. Je zal dus niet enkel gravel-, maar ook zandwegen op het parcours van de Vitesse Gravel Ride aantreffen. Zet na de tocht je fiets op stal en rust lekker uit bij Sas5alm in Dessel.

Op het ritme van de Maas - Kinrooi

Water, water en nog eens water! Tijdens de route 'Op het ritme van de Maas' zal je hier niet naast kunnen kijken. Geniet dus rustig van de Zuid-Willemsvaart en de Grensmaas tijdens je tocht van 50,5 km en 58 hoogtemeters. Onderweg dorst gekregen? Je rijdt langs twee wijndomeinen waar je wijn kan proeven. Wel voorzichtig zijn wanneer je terug op je fiets kruipt natuurlijk! Logeertip nodig? Bij Het Doctershoes in Kinrooi kan je terug op adem komen.

Rondje Aalter

Gedenkplaats 'Vervlogen Verleden' op de route 'Rondje Aalter' © Frédéric Dequesne

Rondje Aalter

Heel wat leuks in de omgeving tijdens deze route, 'Rondje Aalter'. Zo rij je onder andere langs een kerkje, kasteel, molen en de gedenkplaats 'Vervlogen Verleden' waar je sporen van het vroegere vliegveld kan spotten in de natuur. Ook het Drongengoed ligt op je parcours van 61,57 km en 108 hoogtemeters. Uitslapen kan je bij Landhuis Westvoorde in Aalter.

EK gravelroute

EK & BK Gravelroute Brabantse Wouden © Toerisme Vlaams-Brabant

EK & BK Gravelroute Brabantse Wouden

Tijd voor het grotere werk? Met de EK & BK Gravelroute Brabantse Wouden, zal je zeker aan je trekken komen! Je trotseert maar liefst 77 km en 710 hoogtemeters. Leuk weetje: deze route volgt voor 97% het wedstrijdparcours dat renners op 1 oktober 2023 reden. Overnachten kan bij B&B Baron’s House in Neerijse (Huldenberg).

Gaston Rebry mountainbikeroute Blauwe lus - Wevelgem 

Er lopen heel wat fietsroutes doorheen Wevelgem. Zo ook de 'Gaston Rebry mountainbikeroute Blauwe lus' die ook geschikt is voor gravelbikers. Gaston Rebry was de eerste Vlaamse 'Monsieur Paris-Roubaix', hij stond bekend als een rasechte Flandrien. Treed in zijn voetsporen tijdens deze fietstocht van 32,84 km en 61 hoogtemeters. Na de rit ontspannen? Dat kan bij Het Gulle Groen in Wevelgem.