Strand in eigen land

Vlaanderen Vakantieland 10 februari 2024

De leukste campings voor iedereen

Tegen strand, duinen en zee zegt niemand nee. Een ontspannende campervakantie met de kinderen, een kampeertripje met de familie of romantisch met twee? Het kan allemaal, aan de Belgische kust.

Of je nu met je eigen camper vertrekt, een grote gezinstent neerpoot of een comfy bungalow wil huren: het kampeeraanbod gaat breed. Je kunt kiezen tussen kleinschalige campings en mooie camperterreinen tot grotere vakantieparken. En dat allemaal in een schitterend kustdecor.

Alle campings aan zee

Iedereen wil mee naar zee

Ook op het terrein heb je vaak de keuze. Bij Kompas Camping Nieuwpoort en Kompas Camping Westende kies je zelf voor hoeveel comfort je gaat. Zo zijn er zelfs kampeerplaatsen met eigen sanitaire unit. Of wat dacht je van een luxelodge met boxspringbed, keuken met vaatwasser, privéterras en -parking? Elke gast kan er gebruik maken van alle voorzieningen – zoals de verwarmde zwembaden, waterglijbaan, speeltuinen, sportvelden en animatie tijdens de schoolvakanties. Ook Camping Park Metsu in hartje Bredene, op amper 150 meter van het strand en duinen, heeft zowel kampeerplaatsen, camperplaatsen als huurchalets en stacaravans.

De (kinder)tijd van je leven

Kamperen is altijd een beetje een avontuur. Tel daarbij de zee, het strand en alle attracties die erbij horen, en kinderen hebben hier de tijd van hun leven. Nog beter: voor zo’n leuke gezinsvakantie hoef je geen uren aan te schuiven op de Route du Soleil. Het kan gewoon in eigen land. Camping ‘t Massenhof in Bredene heeft alles voor een gezellige beachvakantie met het gezin of vrienden - van petanque en tafeltennis tot een overdekte speelruimte. Terwijl de kleinsten zich uitleven op de speelpleinen, het voetbalveld of het recreatiedomein achter de camping, genieten jullie van een terrasje. Bij Camping Poldervallei kunnen de kiddo’s zich uitleven op maar liefst vijf speelterreinen. Voor de liefhebbers zijn er drie petanquebanen. Vlakbij ligt Westende-Bad, een kleine en gezellige badplaats met mooi en breed strand.

©Marc Wallican

Nooit te groot voor…

Ook met vrienden of de ruimere familie is het fun aan de kust. Je bent immers nooit te groot voor spel- en zwemplezier tussen zee en zand. Camping Westende biedt ontspanning aan voor groot en klein: barbecue, bingo, biljart, petanque, speelplein met klimtoren, shows… of een plons in het verwarmde zwembad. ’s Zomers is er een heuse animatieploeg voor de kinderen. Maar het is er eveneens mooi wandelen op het strand, door de duinen of langs de belle-epoque-architectuur. Daarnaast kun je er het uitgebreide fietsnetwerk afwerken.

Zeeluchtje scheppen

Natuurliefhebbers snuiven wellicht graag de zeelucht op en kunnen zich aan ferme hikes door de duinen wagen. Niet alleen langs de kustlijn is het heerlijk fietsen en wandelen. Tussen de kustgemeenten en het hinterland ligt een uitstekend fietsnetwerk. Er is tevens een schitterend aanbod van wandelroutes - in alle maten en vormen. Te ver afgedwaald tijdens je omzwervingen? Goed nieuws: de kusttram brengt je zo terug naar je kampeerplek. Veld & Duin in Bredene ligt op 200 meter van het fietsroutenetwerk en heeft een breed aanbod: van luxe appartementen tot een stekje voor je tent. Er is zelfs een sauna om die fiets- en wandelspieren vooraf op te warmen of nadien te ontspannen.

Sea & the city

En er zijn natuurlijk nog meer troeven. Zin in een citytrip maar dan net iets anders? In de kuststeden kun je shoppen, over de dijk flaneren en terrasjes doen als geen ander, mét zicht op zee. Vergeet het stadsgedruis van grote wereldsteden… Ook hier valt er heel wat streetart te spotten en kunst te kijken in mooie musea of langs een kunstparcours. Je kunt zelfs cityhoppen, dankzij de geweldige verbinding met de kusttram. Bij Holiday Village Knokke verblijf je op wandelafstand van het centrum van de mondaine badstad. De moderne, comfortabele bungalows zijn van alles voorzien zodat je licht en compact kunt citytrippen. Shops, gastronomie, kunstkunstgalerijen: Knokke heeft het allemaal. Bovendien kun je in het park een (elektrische) fiets huren om verder op verkenning te gaan.

Rust aan de kust

Een kampeertrip aan de kust is ook heerlijk om tussendoor even uit te waaien, buiten de schoolvakanties. De meeste campings en camperterreinen blijven gelukkig ook open tijdens het laagseizoen. En je hoeft je dan zeker niet te vervelen: de kustgemeenten organiseren het hele jaar door de leukste activiteiten. Misschien doet CamperDuin jullie hart wel sneller slaan? Dit camperpark ligt aan het natuurgebied "De Doornpanne" in Koksijde en is een geautomatiseerd park waar je kan inchecken via de incheckzuil ter plaatse. Een van de altijd rustigere kampeerplekken is Kompas Camperpark in Lombardsijde. Via het duinpad sta je in tien minuutjes wandelen op het strand. Nog een rustige plek om je camper te parkeren is Camperpark De Zwerver in Nieuwpoort, op vier kilometer van de zee en vlakbij verschillende wandel- en fietsroutes. Je wandelt of fietst ook makkelijk naar het strand via de mooie promenade langs de IJzer.

 

Strandvakantie in eigen land?

Naar deze campings wil iedereen mee!