Trippen met een pintje: de ‘Beercation’

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Op roadtrip langs brouwerijen van Antwerpen tot Oostende

Wat zegt er nu meer vakantie dan een frisse pint op een terras? Meerdere frisse pinten, natuurlijk. Plan een meerdaagse roadtrip – met de wagen of de fiets - langs verschillende Vlaamse topbrouwerijen en maak je ‘Beercation’ compleet met een overnachting in het thema.

Antwerpse Bollekes en Mechelse Maneblussers

Start je de biertour in de Provincie Antwerpen? Dan kan je uiteraard niet om Stadsbrouwerij De Koninck heen. Bovenop het Bolleke, wordt er druk geëxperimenteerd met andere bieren zoals Wild Jo of Tank 7. In de loop der jaren vervoegden ook het Puurse Duvel Moortgat en Amsterdamse Brouwerij 't IJ de bierfamilie. Neem een kijkje op de hippe brouwerijsite die ook ander lokaal ambachtelijk lekkers huisvest – van Michelinrestaurant The Butcher's Son tot de chocolademakers van Jitsk (en ja hoor: er worden ook bollekes geschonken, én Duvel van ’t vat). Vervolg je toer in de provincie met Het Anker, aan de rand van het Mechelse begijnhof. Deze familiebrouwerij brouwt echter niet alleen de gesmaakte Gouden Carolus, Maneblusser, Boscoli en Lucifer. In 2010 werd de 17de-eeuwse familiehoeve omgebouwd tot whiskystokerij en de familie kocht ook een sakebrouwerij. Het Anker organiseert heel wat proeverijen en evenementen, gelukkig is er ook een brasserie op de site in Mechelen en kan je er ook blijven overnachten.

Geuze in het Pajottenland

Vijftig kilometer verder arriveer je in het stedenvrije Pajottenland. Hier verschilt niet alleen de tongval serieus met de Antwerpse, ook het bier dat hier geschonken wordt en voornamelijk tot de familie van de geuze behoort, een mengeling en hergisting op fles van jonge en oude lambieken. Tweejaarlijks wordt in het voorjaar De Toer de Geuze georganiseerd, de fenomenale openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei. Maar je kan ook het hele jaar door lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen bezoeken. Je vindt ze gegroepeerd op de website van De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL). Misschien even interessant, en vooral gezellig: een toer langs de lokale horeca die ‘hun Geuze’ uiteraard massaal promoot. Wandel door de Pajotse velden naar het Gooikse Volkscafé De Cam of Cafe Den Haas (en spot de molen uit ‘Kapitein Zeppos’). Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel heeft niet alleen een gloednieuw bezoekerscentrum, ze baat ook een gelijknamig restaurant uit. Een heel belangrijke tip: mis zeker het dorpje Eizeringen (Lennik) niet. Het is niet groter dan een dorpsplein, met enkel een kerk en een café dat enkel op zon- en feestdagen open is. Net dat volkscafé, ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’, werd al een paar keer verkozen tot Beste Bierbestemming ter wereld. Geuze vraagt traditioneel om foodpairing met plaatselijke paté, kaas, een boterham met plattekaas en radijsjes of, jawel: rijstpap. Voor de grotere en kieskeurige honger is Restaurant Sir Kwinten op de Markt in Lennik een aanrader. Een licht knorrige maag kan je tevredenstellen met de fingerfood van wijn- en bierbar Ferment, om de hoek.

Echte bierfans kunnen voor aankomst in het land van geuze en lambiek nog een pitstop maken in Leuven. Wie wil kan een bezoekje brengen aan De Hoorn, de oude Stella brouwerij. Bier proeven doe je vervolgens aan de langste toog van Europa: op de Oude Markt zijn er terrasjes in overvloed. Zitten, klinken en genieten!

(c) Augustijn TCoussement - Tafelen in Vlaanderen

Pitstop in Brugge en Gent

Vanuit Lennik is het nog maar een kleintje (50 km) naar Oost-Vlaanderen. Maak een eerste pitstop in het Gentse, bij De Wilde Brouwers in Merelbeke. De Gentse microbrouwerij verhuisde naar een beschermd naoorlogs fabriekspand uit de late jaren 40 aan de rand van de stad. Lunchtip: het Belgische ramenrestaurant Umamido in Gent brouwde onlangs samen met brouwerij Anders! een eigen craft beer dat perfect past bij hun miso ramen. Ook huisbrouwerij De Halve Maan in Brugge is een stop waard voor wie houdt van hun Brugse Zot en de tripel Straffe Hendrik. Meer van dat? In de omgeving van Brugge kan je proeven van een rijke biergeschiedenis: Bourgogne Des Flandres, Fort Lapin, Siphon Brewing, Bryggja Brewery, Bruges Beer Experience... Voor elke bierliefhebber wat wils! Logeertip: op een kwartiertje rijden van zowel Brugge als Gent (of anderhalf uur trappen) vind je B&B Lomolen. Deze logies in Aalter heeft zowel tweepersoonskamers als drie- of vierpersoonskamers maar het wordt nog beter: op aanvraag kan je er lekkere streekbieren verkrijgen. 

Abdijbieren en hun buren

Nog 80 km en je arriveert in het landelijke Vleteren, je hebt die trappist intussen dus meer dan verdiend. Tussen de koeienweiden in ligt de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, bron van het wereldbefaamde patersbier. Ontmoetingscentrum ‘In de Vrede’ is de enige plek waar het ‘beste bier ter wereld’ wordt geserveerd. Combineer met een stevig belegde boterham (bijvoorbeeld met Hennepot, kip in gelatine bereid met blonde Trappist) of andere no-nonsense snacks op het groene terras en maak een exit langs de giftshop met trappist, abdijkaas of -paté, kruydekoecke, hennepot en andere streekspecialiteiten. De abdij en brouwerij zelf zijn helaas niet te bezoeken. Wist je dat de paters hun bier pas zijn beginnen verkopen toen ze geld nodig hadden voor hun verbouwing? Via een klein padje kom je van het parkeerterrein bij de pelgrimskapel terecht, de enige plek van de abdij waar je wel binnen mag. Het bouwsel van architect Bob van Reeth (die de renovatie in goede banen leidde) is de moeite.

Hippe paters in Watou

In de Westhoek strek je de benen op vier bierfietsroutes die je kennis laten maken met de rijke biercultuur in de regio. Fiets door de hopvelden, bezoek een hopboer of het hopmuseum in Poperinge. In het pittoreske Watou is de lokale trekpleister voor bierfans natuurlijk de brouwerij Sint-Bernardus. De voorbije jaren werd er hard gewerkt om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. De huisbieren kregen een plekje in de hippe rooftop bar, ook geopend voor wie geen rondleiding volgt in de brouwerij. Bij Bar Bernard staan bieren centraal bij de foodpairing, die het trendy foodsharing-principe volgt. Overnachten kan bij ‘Het Wethuys’, een hotel met 11 kamers gesitueerd in het hartje van Watou. Je kan er genieten op hun ruim zonneterras, vergezeld met heerlijke streekgerechten. Denk maar aan de typische ‘hoppegaletten’, of gevulde bierpannekoeken. Een leuke optie: als je een plekje zoekt om met de hele familie naartoe te trekken voor een gezellig weekendje is het ook mogelijk om te reserveren als guesthouse. Nog een culinaire tip: Chef Stefaan Couttenye van restaurant Hommelhof is eigenlijk zowat de pionier van de bierkeuken. In zijn streek- en seizoensgebonden keuken heeft bier al jaren een centrale plaats.

Bier à l’ Ostendaise

Nu je nog maar 60 km verwijderd bent van de kust, kan je even goed doorrijden en afronden in stijl in Oostende. Geniet er van een welverdiende rust in een van de logies en nog een laatste pint op een terrasje aan het strand. In Oostende kan je ook ’t Koelschip bezoeken: de brouwerij stelt haar installaties ook ter beschikking van andere brouwers. Doel: geen etikettenbieren meer in Oostende. In de Beershop worden liefst 400 bieren van bevriende brouwerijen aangeboden.

Beeld: © De Koninck - www.ilovelight.be