Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie

De beste bieradresjes van de Leiestreek

Ooit al eens een weekend biertoerisme geprobeerd? In de Leiestreek ‘hop’ je van de sfeervolle biercafés naar familiebrouwerijen en lekkere bierrestaurants. Je kan er een brede waaier aan streekbieren degusteren, genieten van gastronomische biermaaltijden en zelfs overnachten in een bierkamer.

Het lijkt een evidentie dat brouwerijen ook een eigen café hebben. Nochtans is dat bij de grotere familiebrouwerijen vaak niet het geval. Het Bierkasteel van brouwerij Van Honsebrouck in Emelgem is de uitzondering op de regel. Gelukkig vind je in de Leiestreek ook vele kleine brouwerijen met een eigen degustatieruimte/café.

D’Oude Maalderij in Emelgem werd onlangs verkozen tot beste brouwercafé van België door de toonaangevende website Ratebeer.

In ’t Gaverhopke in Waregem kan je terecht op het terras van de historische boerderij voor een heerlijke degustatie.

In het weekend kan je in de degustatieruimte van brouwerij De Meester in Harelbeke proeven van alle meester(lijke) brouwsels.

Onder de kerktoren van Gottem, deelgemeente van Deinze, presenteert dokter Canarus op zondag al zijn Canarusbieren.

Gezellige biercafés

Het aanbod van gezellige biercafés van Menen over Roeselare en Kortrijk tot in Gent is bijzonder groot. ’t Kroegske in Izegem is een aanrader met zijn meer dan 400 speciaalbieren. Keuzestress!

In Kortrijk is een zomerse avond in Staminee den Boulevard de hemel op aarde. In De Dingen hebben ze niet alleen een leuke bierkaart, maar verkopen ze ook prullaria. Gainsbar is een echt biercafé met 10 speciaalbieren op tap, in het hartje van de stad op de levendige Vlasmarkt. 

Vergeet ook de koffie- en theehuizen niet. Vaak staan daar de meest bijzondere lokale bieren op de kaart. Bij Achiel en Hector in Tiegem vind je de bieren van brouwerij ’t Verzet uit Anzegem.

De inwendige mens versterken

Verschillende restaurants in deze bierregio zorgen dat de streekbieren matchen bij hun gerechten. ’t Rusteel is daar een goed voorbeeld van. Elk gerecht wordt er gelinkt aan een biertje van de ernaast gelegen brouwerij Gulden Spoor.

Verder vind je in de regio ook veel gezellige eet- en praatcafés met een uitgelezen streekbierenkaart, zoals ’t Walhalla in Roeselare en ’t Kruiske in Deerlijk.

Op stap in Kortrijk

Toerisme Kortrijk werkte een bierwandeling uit in de historische binnenstad. Onderweg worden vijf verschillende bieren van Omer Vander Ghinste gedegusteerd. De wandeling wordt begeleid door ervaren stadsgidsen.

Halfweg augustus vindt in Zwevegem op de markt het Internationaal Streekbierenfestival plaats. Een aanrader!

Geniet tijdens je bierweekend van een heerlijke maaltijd in een van deze logies.

Geniet van een bierweekend