Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
10 niet te missen zomertentoonstellingen
Alle artikels

10 niet te missen zomertentoonstellingen

De zomer van 2020, vol kunst en cultuur. Van prachtige portretten tot fietsaffiches en van Jan van Eyck-schilderijen tot luxe-couture: in deze 10 niet te missen zomertentoonstellingen sta je oog in oog met topstukken!

1. Contrei @Leiedal

Van Wervik tot Waregem en Spiere-Helkijn: in de hele Leiestreek kan je tijdens Contrei Live terecht voor inspirerende kunst in de openlucht. Alle specifiek voor deze locaties ontworpen kunstwerken uit het parcours draaien rond water. Zo zie je in Zwegem zwanen gemaakt van satellietschotels, in Anzegem een installatie die regen nabootst en in Kortrijk drijvende tuinen aan de Leieboorden. Liefst 3 fietslussen gidsen je nog tot 26 oktober langs alle kunstinstallaties.

2. Van Eyck in Bruges @Groeningemuseum Brugge

2020 is hét jaar van Jan van Eyck. De tentoonstelling Van Eyck in Bruges is gewijd aan de twee topstukken van de Bourgondische hofschilder die Brugge rijk is: de Madonna van Joris van der Paele en het Portret van zijn echtgenote Margareta van Eyck. Deze expo in het compleet heringerichte Groeningemuseum loodst je door de Brugse periode van Van Eyck, waarbij authentieke documenten tonen waar de schilder woonde en werkte. Tot 6 september.

(c) Inge Kinnet i.o.v. Musea Brugge

3. Constant Permeke @Venetiaanse gaanderijen Oostende

Constant Permeke, één van de belangrijkste schilders van het Vlaams-expressionisme, is vooral bekend om zijn sterke en herkenbare werken van zeelieden, vissers met hun vrouwen en de marines. Daarvoor liet hij zich meermaals inspireren door Oostende. Permekes bijzondere band met de Koningin der Badsteden zie je doorheen de volledige tentoonstelling in de Venetiaanse gaanderijen terugkomen. Tot 8 november.

4. Circus onderweg @Huis van Alijn Gent

Het circus: een wondere wereld van magie, spektakel en ontroering! Maar ook een enorme logistieke karavaan die rondreist tussen steden en landen. In de expo Circus onderweg ontdek je reisverhalen van Belgische circusartiesten en het dagelijks leven in een rondreizend circus. Aan de hand van foto’s, films, affiches en attributen duik je onder in het avontuurlijke, maar soms gevaarlijke circusleven. Tot 31 augustus 2021.

5. Kris Martin @SMAK Gent

In de eerste grote overzichtstentoonstelling van Kris Martin in België toont het SMAK het sprekende oeuvre van deze bijzondere kunstenaar. Kris Martin creëert met objecten knappe beelden die vragen oproepen over vergankelijkheid, identiteit en dood - de thema’s die al eeuwenlang de kunstgeschiedenis doorkruisen. In de tentoonstelling ‘EXIT’ zit zelfs een subtiele dialoog met het oeuvre van Jan Van Eyck. Het SMAK ontwikkelde ook een ontdekkingstocht voor kinderen vanaf zes jaar. Tot 3 januari 2021.

(c) Benny Proot - Kris Martin Altar

6. Ondergronds in de stad @STAM Gent

Hoe de stad er boven de grond uitziet, zien we elke dag. Maar wat gebeurt er onder je voeten? In de expo Ondergronds, verlengd tot 22 september, ontdek je laag per laag de wondere wereld onder de huizen en straten. Van archeologische vondsten, kilometers buizen en kabels tot tunnels en parkeergarages. Je kan zelfs energie uit de grond halen of onder de grond wonen! Voor iedereen vanaf 9 jaar.

7. SMUK: decoratie in de mode @Modemuseum Hasselt

Stap in een interactieve wereld vol pracht en praal, tussen de historische én hedendaagse versiertechnieken die de luxemode zo typeren. De expo SMUK toont kleding, accessoires en couture opgesmukt met borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa. Het verhaal start in de 18de eeuw en loopt door tot nu. SMUK is niet alleen een visuele streling voor het oog. De tentoonstelling laat de bezoeker op een unieke wijze kennismaken met de evolutie en de verschillende decoratietechnieken. Als bezoeker ga je naar huis met een zelf gecreëerde sierspeld of manchetknoop aan de hand van moderne technieken, zoals computergestuurd borduren, lasercutting en 3D-printing.

(c) Modemuseum Hasselt

8. Stephan Vanfleteren @FOMU Antwerpen

Al voor de lockdown was de overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren een dikke hit. Nu is de expo verlengt tot 13 september. Uiteraard zie je hier zijn indringende zwart-witportretten, maar Vanfleteren is meer dan dat: hij maakte ook aangrijpende documentaire fotoreeksen en experimenteert met stillevens. In deze onmisbare expo wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar. Nieuw in de expo is ook de nieuwe reeks Corona Walks, waaruit een selectie te zien is.

9. Velodroom @Letterenhuis Antwerpen

Eind 19de eeuw is de fiets een ware rage. Uitvindingen als de fietsketting en de luchtband maken de fiets tot een snel en comfortabel vervoermiddel. Op geen tien jaar tijd is de tweewieler alomtegenwoordig. Jong, oud, arm, rijk, man, vrouw: iedereen gaat de fiets op. Fietsen is vrijheid. Met de expo Velodroom toont het Letterenhuis 57 fietsaffiches, die alleen al door hun formaat en kwaliteit adembenemend zijn. Bekende kunstenaars werden ingeschakeld om promotie voor de fiets te maken: Henri de Toulouse-Lautrec, Alphonse Mucha en Georges Gaudy maken prachtige ontwerpen. Tot 31 oktober.

10. Iconobelge II @Handelsbeurs Antwerpen

In de adembenemende, onlangs gerenoveerde Handelsbeurs moet je deze zomer zijn voor de beste Belgische modefotografie. Tot 27 september toont Iconobelge II werk van onder meer Marc Lagrange, Lara Gasparotto, Harry Gruyaert, Frieke Janssens en Murielle Victorine Scherre. Jong aanstormend talent exposeert hier naast ervaren meesters, op de anders niet toegankelijke eerste verdieping van dit architectuurwonder.

NIEUW: MEET THE MASTERS

Vanaf 27 augustus vind je een springlevende Jan Van Eyck, Pieter Paul Rubens en Pieter Bruegel terug in het Brusselse Dynastiepaleis. Tijdens een nieuwe, innovatieve kunstbeleving maak je kennis met de drie Vlaamse grootmeesters Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Peter Paul Rubens. Hoewel ze allemaal in een andere eeuw leefden en schilderden, ontmoeten ze elkaar nu in onze hoofdstad. Met de modernste video-mapping technieken en 360° projecties wordt ‘Meet The Masters’ een wervelende tentoonstelling, waarbij de kunstenaars écht tot leven lijken te komen. Acteurs Nico Sturm, Damiaan de Schrijver, Stijn Cole en Tom Vermeir kruipen in de huid – of beter ‘stem’ – van de kunstenaars. Alle info en tickets vind je op www.meetthemasters.be. De expo opent de deuren op 27 augustus.

Meet The Masters

Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in