En actie! 10 energieke doe-activiteiten voor de zomer

Vlaanderen Vakantieland 09 juli 2020

Bestaat jouw droomvakantie uit actie, fun en avontuur? Strek jij het liefst jouw benen omdat je vindt dat rust toch maar roest? Dan zit je snor met deze tips voor de leukste actieve trips in eigen land!

1. Padel

Ken je de hipste sport van het moment al? Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het op een rechthoekig terrein omringd door glazen of betonnen wanden. Lange rally’s en tonnen spelplezier gegarandeerd! Bij deze clubs kan je padel uitproberen (of je meteen inschrijven voor een heel jaar).

2. Mountainbiken in Limburg

Limburg is door de prachtige natuur en het afwisselende landschap een droom voor mountainbikers. In het Nationaal Park cross je door de bossen terwijl je in de Duinengordel door het mulle zand trapt. Deze 7 mountainbike-tochten zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderde mountainbikers!

©Toerisme Limburg

3. Rafting in Gent

Raftingboten dienen niet alleen voor wildwaterafvaarten, maar zijn ook heel geschikt voor tochtjes in rustige wateren. De Gentse historische binnenstad ontdekken met een raftingboot kan met 8 of 10 personen. Via foto’s zoek je naar beroemde gebouwen langs het water. Liever wat romantischer? Ga dan raften in Gent by night.

4. Lasershooten in Zwevegem

Transfo is een oude elektriciteitscentrale in Zwevegem die nu is omgetoverd tot een avonturenparadijs met zomerbar en zelfs een camping. Oenanthe biedt er drie verschillende vormen van lasershooting. Gekleed in een camouflagepak en gewapend met laserguns nemen twee teams het tegen elkaar op. Je kan schieten tot 100 meter ver met infraroodstralen - onschadelijk, accuraat en veilig!

5. Bierfietsroutes

Tournée local met je pedal(en): dat kan met de 4 bierfietsroutes tussen 33 en 46 kilometer in de Westhoek. Je volgt de knooppunten en passeert langs brouwerijen, biercafés en hopvelden in Poperinge, Vleteren en Alveringem. Onderweg bezorgen infoborden in de vorm van een bierfles (!) je de nodige informatie. Ook in Antwerpen combineer je bier en fietsplezier op de Bollekesroute. Eerder verknocht aan een Gouden Carolus? Dan is deze fietsroute langs de Mechelse brouwerijen iets voor jou. Schol!

6. Ravot in het bos

Tussen het Meerdaalwoud en het Heverleebos vind je onthaalpoort De Torenvalk, te herkennen door de reuzengrote houten torenvalk van Ad Wouters. Dit is een paradijs voor jong en oud: beklim de houten toren voor een knap uitzicht, leef je uit in het avontuurlijke speelbos en test je bewegingsvaardigheden op het multimove-pad. Ook aan rolstoelgebruikers is gedacht, met een nieuw wandeltraject door het bos.

7. Suppen in de Kempen

Nog zo’n nieuwe hippe sport is SUP, een afkorting voor stand up paddle. Sup is een complete body & mind workout. Het balanceren en peddelen vraagt om spierkracht, terwijl het glijden over het water juist zorgt voor mentale rust. Kempen SUP biedt allerlei opties aan vanop Zilvermeerhaven Port Aventura. Ook in Lier kan je SUPpen op de Nete. Zelfs jouw hond mag mee!

Tip: kampeer aan het water in het Zilvermeer in Mol!

Suppen op het Zilvermeer ©Nico Caignie

8. Golfen maar!

Golf een elitaire sport? Nee hoor! In Limburg zijn er maar liefst zes golfbanen in het groen met elk hun specifieke troeven. Maar wist je dat je ook kan golven in de stad? City-golf is een ludieke variant op de klassieke golfsport en een unieke manier om de verborgen parels van een stad te ontdekken. Vergis je echter niet: het riool is geen hole!

9. Kajak en kano op de Maas

De natuur langs de Maasvallei is onovertroffen. De beste manier om die te ervaren is vanop het water. Huur een kano of kajak en laat je al peddelend meedrijven op het ritme van de stroom. Kajakken kan je alleen, met twee of met drie. Kano’s zijn er voor drie of vier personen. Met routes van 9, 13 en 21 kilometer is er voor elk wat wils!

©Toerisme Limburg

10. Het Pagadderpad in Dessel

Een beweeglijke boswandeling voor alle grote en kleine bengels? Daarvoor moet je zijn op het 2,5 kilometer lange Pagadderpad! Lopen over water, springen, rennen als een vos/konijn/ree, denappelschieten, dieren zoeken... Dit is een multimove-ervaring voor iedereen die graag beweegt en speelt in de natuur! Combineer dit met een bezoekje aan de Sas4-toren, met een prachtig uitzicht van 37 meter hoog op liefst 3 (!) kanalen.

Tip: logeren in de buurt doe je bij één van deze gezinsvriendelijke adresjes.

Pagadderpad ©Mie De Backer