Weekendje weg in Brugge

Vlaanderen Vakantieland 22 juni 2021

Werelderfgoedstad Brugge mag dan wel haar geschiedenis koesteren, ze omarmt ook de toekomst. Dat merk je aan de grensverleggende architectuur, doordachte stadsvernieuwing, gedurfde expo’s en de vele, eigenzinnige culturele en culinaire adresjes. Brugge, die Scone, blijft verrassen.

Wat te zien in Brugge?

  1. Bezienswaardigheden in Brugge
  2. 12 belevingstips in Brugge
  3. Evenementen in Brugge
  4. Musea in Brugge
  5. Wandelen en fietsen in Brugge
  6. Restaurants en bars in Brugge
  7. Logeren in Brugge
  8. Meer inspiratie?

Bezienswaardigheden in Brugge

Kleine, verborgen hoekjes ontdekken naast wereldberoemde stadsgezichten. De imposante Onze-Lieve-Vrouwekerk in avondlicht bewonderen en in het stille Begijnhof tot rust komen. Oog in oog staan met wereldberoemde kunstwerken en je verwonderen over de natuurpracht in een park. Groots of intiem, Brugge bedient je op je wenken.

Belfort met Beiaard op de Markt

De belangrijkste Brugse toren dateert van de 13de eeuw, is 83 meter hoog en beschermd als werelderfgoed. Na een beklimming van 366 trappen word je beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken. 

Brugge Belfort
(c) Pexels - Miguel Arcanjo Saddi

Burg

Als de Markt het hart van Brugge is, dan is de Burg de ziel. Al eeuwenlang is dit het machtscentrum van de stad. Het Brugse stadsbestuur zetelt nog steeds in het 14de-eeuwse gotische stadhuis.

Rozenhoedkaai

Welkom op de populairste fotografiestek van de stad, al eeuwenlang een 'Instagrammable' hotspot. Ooit werden hier rozenkransen verkocht, vandaag is dit een van de allermooiste stadszichten.

Rozenhoedkaai
(c) Pexels - Miguel Arcanjo Saddi

De Vlaamse primitieven

Het Bourgondisch vorstenhuis trok de grote Vlaamse primitieven aan zoals kunstschilder Jan van Eyck en Hans Memling. Hun beroemde werken en die van andere vooraanstaande Vlaamse Meesters bewonder je op verschillende plekken in de stad.

O.L.V.-kerk Museum

De 115,5 meter hoge bakstenen kerktoren, de op één na hoogste ter wereld, illustreert het vakmanschap van de Brugse bouwlieden. Binnen wacht je een wereld vol kunstschatten, met als absoluut topstuk Michelangelo’s wereldberoemde Madonna met Kind en de 15de en 16de-eeuwse praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute.

Gruuthusemuseum

Het Gruuthusemuseum neemt je mee naar drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis. De Bourgondische bloeiperiode van de stad, de iets minder bekende 17de en 18de eeuw, en de historische ‘heruitvinding’ van Brugge in de 19de eeuw.

Godshuizen

De Godshuizen werden vanaf de 14de eeuw uit liefdadigheid opgetrokken. Met hun pittoreske tuintjes en witgeschilderde gevels zijn het de plekken bij uitstek om even tot rust te komen. Enkele zijn vrij toegankelijk voor al wie hun sacrale stilte respecteert.

Begijnhof

Het 'Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde' met witgeschilderde gevels en verstilde tuin werd gesticht in 1245. Vandaag wordt het Begijnhof vooral bewoond door zusters van de Orde van Sint-Benedictus en een aantal Brugse alleenstaande vrouwen.

Minnewater

Romantische place to be bij uitstek. Ooit geloofde men dat hier minnen of watergeesten huisden, en zo kreeg dit stadsmeer zijn naam. Voeg daarbij een tragische liefdeslegende, mysterieuze bomen, een weelde aan groen en picknicktafels en je krijgt een plek die overloopt van romantiek.

Brouwerij De Halve Maan

Deze authentieke huisbrouwerij in het centrum van Brugge is een familiebedrijf met een traditie van zes generaties brouwers sinds 1856. Laat je gidsen door het productieproces en geniet van het smaakvolle Brugse stadsbier, de Brugse Zot. Je krijgt er ook een glimp van de unieke bierpijpleiding van 3,2 km gratis bovenop.

Meer weten over deze bezienswaardigheden?

Plan tot in de puntjes je bezoek aan de highlights van de stad.

12 belevingstips in Brugge

Brugge is anders en Brugge is authentiek. De stad, waar heden en verleden versmelten, moet je vooral beleven. En dat kan op heel veel manieren.

  1. Varen op de reien of je laten meevoeren op het ritme van paardenhoeven tijdens een koetsrit.
  2. Kuieren door het Hanzekwartier, Stille Brugge of West-Brugge, de stillere buurten van het bruisende Brugge
  3. Spot hedendaagse kunst en architectuur in de binnenstad.
  4. Met volle teugen genieten van pracht en praal in de omgeving rond het Gruuthusepaleis, met het museumplein/binnenhof, de bakstenen toren van de O.L.V.-kerk, de pittoreske Bonifaciusbrug en het Hof Arents.
  5. Flaneren over de Brugse Vesten en de Vesten van West-Brugge
  6. De skyline van de stad bewonderen (Belfort, dak van brouwerij De Halve Maan, molenterpen van de Sint-Janshuismolen of Bonne Chieremolen, ballonvaart)
  7. Minstens 1x in je leven het Begijnhof bezoeken in het vroege voorjaar zodat je er de bloeiende narcissen kan bewonderen.
  8. Een voorstelling bijwonen in de Koninklijke Stadsschouwburg Brugge of het Concertgebouw Brugge.
  9. Lokaal shoppen bij ambachtelijke en creatieve makers
  10. Binnenwandelen in de tuin van een godshuis en je wentelen in rust en stilte
  11. Jezelf culinair in de watten laten leggen in een van de vele bekroonde gastronomische restaurants.
  12. Gewoon op een bankje gaan zitten in een park, op een plein, langs het water…. en de wereld aan je voorbij laten gaan.
Brugge
(c) Pexels - Gotta Be Worth It

Evenementen in Brugge

Wie Brugge zegt, kan onmogelijk voorbij aan de talrijke unieke evenementen die de stad rijk is.

MAfestival

Dit gereputeerde festival voor oude muziek – MA staat voor Musica Antiqua – weet telkens weer de wereldtop in Brugge en het Brugse Ommeland te verzamelen.

Processie van het Heilig Bloed

Eeuwenoude processie én UNESCO werelderfgoed. Elk jaar op O.L.H. Hemelvaart. 

Zomerfestivals in (Zee)Brugge

In muziekstad Brugge vinden concerten niet alleen binnen plaats, in de zomermaanden gaan ook op tal van buitenlocaties diverse concerten door. De festivalzomer wordt midden juni ingezet met de nieuwe driedaagse concertreeks Live /s Live in Zeebrugge.
Het tweede weekend van juli is het Minnewaterpark traditiegetrouw hét decor voor tal van nationale en internationale muzikale helden tijdens het Cactusfestival.
Het evenementenplateau op het ruime Zeebrugse strand is dan weer twee weekends lang de scene voor WeCanDance en ook Bomboclat slaat er zijn tenten op, tropical vibes verzekerd!

Sint-Janshospitaal

Ook een bezoekje waard is het Sint-Janshospitaal, één van de oudste hospitaalgebouwen van Europa (dateert uit midden 12e eeuw). Hier kan je onder andere een imposante collectie aan archiefstukken en kunstwerken bewonderen, inclusief het beroemde Ursulaschrijn van Hans Memling. Regelmatig zijn er ook tentoonstellingen te bezoeken.

Wintergloed

Een wonderlijke winterbeleving die licht brengt tijdens de donkerste dagen van het jaar, dat is Wintergloed: kerstmarkten, lichtparcours, winterbar, winkelplezier tijdens de vele shoppingdagen, ... De historische binnenstad, vol kerstverlichting en decoratie, omarmt en verwarmt je én nodigt uit tot een verblijf.

Musea in Brugge

Van Vlaamse primitieven tot actuele kunsten, van de klassieke schone kunsten tot archeologische vondsten, meubelen, zilver, wandtapijten, folklore, poëzie ... Musea Brugge brengt een grote verscheidenheid aan kunst en erfgoed van wereldklasse op verschillende historische locaties.

  1. Arentshuis
  2. Belfort met Beiaard
  3. Brugse Vrije
  4. Gezellehuis
  5. Groeningemuseum
  6. Gruuthusemuseum
  7. O.L.V.-kerk Museum
  8. O.L.V. ter Potterie
  9. Poortersloge
  10. Stadhuis
  11. Sint-Janshospitaal
  12. Sint-Janshuismolen
  13. Volkskundemuseum

Benieuwd naar de musea?

Krijg meer informatie over alle musea en lopende tentoonstellingen

 

Museum%20Arentshuis%2C%20Dijver
Museum Arentshuis, Dijver - Visit Bruges | © Jan D'Hondt

Wandelen en Fietsen in Brugge

Brugge laat zich het liefst al wandelend of fietsend verkennen. Op eigen houtje of met een ervaren gids? Aan jou de keuze. Traag genieten en je ogen de kost geven, is de boodschap!

Wandelen in Brugge

  1. In de Erfgoedwandeling kom je meer te weten over Brugge als werelderfgoedstad. Welke karakteristieken en eigenschappen van de binnenstad hebben tot die erkenning geleid?
wandelaar%20op%20de%20Markt%20in%20Brugge
wandelaar op de Markt. Visit Bruges | © Jan D'Hondt

Wandelen rond Brugge

  1. Ter Doest wandelroute in Lissewege. Een leuke tocht langs landelijke wegen.
  2. Erfgoedwandelroute in Zeebrugge: een lus van 5,8 km brengt je langs de haven, het maritiem themapark Seafront, het Visserskruis en de uitkijkplatformen over de haven.

Fietsen

Groene Gordel Brugge

Rondom Brugge bevindt zich een groene oase van bossen, kasteelparken, open landschappen met akkers en weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes. De Groene Gordelroute, goed voor 53 km fietsplezier, laat je kennismaken met dit gevarieerde landschap.

Verdwenen Zwinhavens

Het prachtige Zwinlandschap van vandaag zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Langs de brede Zwingeul vestigden zich bloeiende wereldhavens. Door deze verbinding met de zee beleefden Brugge en Vlaanderen gouden tijden. De nieuwe fietsroute laat je dit prachtige fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken.

Fietsen%20op%20de%20vesten%20in%20Brugge
Fietsen op de Vesten in Brugge. Visit Bruges | © Jan D'Hondt

Restaurants en bars

Brugge is dé foodie-bestemming bij uitstek. Zo is de buurt rond de Langestraat en Hoogstraat beter bekend als 'de langste gastronomische tafel ter wereld'. Op amper anderhalve kilometer kom je er heel wat culinaire topadresjes tegen, denk maar aan Sans Cravate, Franco Belge, Rock Fort en Zet’Joe.

Gastronomische restaurants in Brugge

Brugge is niet zomaar een gastronomische parel in Europa. Twee gereputeerde scholen – Spermalie en Ter Groene Poorte – leiden culinair talent op dat internationaal furore maakt. De stad zet zichzelf op de kaart met een indrukwekkende lijst van toprestaurants, aanbevolen door Michelin, Gault&Millau en Bib Gourmand. Nergens ter wereld vind je zoveel sterrenrestaurants in en rond een stad.

Onze aanraders

  1. Tou.Gou
  2. Locàle by Kok au Vin
  3. Franco Belge

Ontbijt- en lunchplekken in Brugge

Lekker stevig ontbijten, uitgebreid brunchen of heerlijk lang lunchen, Brugge trakteert je op tal van smakelijke adresjes.

Onze aanraders

  1. Nomad
  2. Kaffee Kamiel
  3. Blackbird

Chocolade in Brugge

Als chocoladehoofdstad van Europa telt Brugge heel wat gepassioneerde chocolatiers die je verwennen met exclusieve, artisanale creaties. Het water loopt je in de mond wanneer je langs de etalages van The Chocolate Line, Sweertvaegher, Sukerbuyck, Dumon of Spegelaere passeert.

Logeren in Brugge

Op citytrip met z'n tweetjes, met de kinderen of in een grotere groep? Je vindt in de stad een ruim aanbod van logiesmogelijkheden op maat van je gezelschap. Van een huiselijke B&B over een stijlvol hotel tot een ruime vakantiewoning. Kijk voor het volledige aanbod op de website van Vlaanderen Vakantieland.

Unieke logies

Logeren in stijl? Dan wordt het in Brugge moeilijk kiezen. De oplossing? Kom vaker terug om ze allemaal uit te proberen!

Logies met een verhaal:

Kindvriendelijk logeren

Op citytrip met je baby, peuter of tiener naar Brugge? Neem hier gerust de kinderen mee.

Onze aanraders

Logeren met een groep

Bezoek je Brugge met de familie of een groep vrienden? Dit zijn onze aanraders.

Logeren in (en nabij) Brugge

Kies je ideale verblijfsaccommodatie in en om Brugge.

Meer inspiratie?

Oogstrelend erfgoed, hippe eetadresjes, hedendaagse kunst … Je hebt hier een voorproefje gekregen van wat je mag verwachten van je citytrip aan Brugge. Wil je je bezoek in detail plannen of zoek je meer info? Check deze tips:

  1. Visit Bruges 
  2. Brugge: de kunst van eeuwig jong zijn 
  3. Hidden gems in Brugge: groene plekjes, shoppingadresjes en insidertips 
  4. Fiets en wandelplezier rond Brugge